Zjištěné údaje o přívodu energie a živin – dá se na ně spolehnout? Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Brno Metody zjišťování výživové spotřeby • záznam stravy ▫ s pomocí vážení ▫ s pomocí odhadu • 24hodinový recall • frekveknční dotazník • nutriční anamnéza K jakým chybám může dojít? • Chyby na úrovni spolupráce  slabá compliance • Chyby na úrovni tazatele  interviewer bias • Špatný odhad velikosti porce • Chyby na úrovni respondenta ▫ Chyby paměti respondenta ▫ MISREPORTING MISREPORTING • podhodnocování (underreporting) nebo nadhodnocování (overreporting) uvedeného příjmu stravy • underreporting = underrecording + undereating Underrecording • respondent neuvede všechny potraviny, které zkonzumoval během sledovaného období, nebo uvede nižší množství/menší velikost porce Undereating • respondent jí ve sledovaném období méně než obvykle nebo méně, než je jeho potřeba pro udržení tělesné hmotnosti Faktory ovlivňující správnost záznamu Proč je to problém? • Nadhodnocení nutričních nedostatečností • Oslabení souvislostí mezi stravou a onemocněními nebo jejich ukazateli ▫ attenuation bias • Selektivní podhodnocování určitých potravin ▫ obtíže při sestavování nutričních doporučení FBDG CÍLE PRÁCE •shrnout dosavadní poznatky •usnadnit porozumění problému misreportingu popsáním chyb při nutričním hodnocení, které vedou k podhodnocení nebo nadhodnocení uvedené spotřeby •pojmenování determinant těchto chyb a metod jejich identifikace a posouzení rozsahu. METODIKA • Zapojení do projektu EURRECA (EURopian micronutrient REComendations Aligned) ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem. • Zapojeno 35 organizací z 18 evropských zemí • Plnění výzkumného úkolu a publikace jeho výsledků konzultována během stáže na Wageningen University ve Wageningenu (Division of Human Nutrition, Wageningen University and Research Centre). 8 METODIKA •Systematické review •Proquest 5000, CAB, FSTA, PubMed (databáze MEDLINE), Science direct (digitální knihovna produktů vydavatelství Elsevier) •Systematické prohledání dostupných zdrojů kombinací klíčových slov a MeSH termínů •Aplikace předem stanovených kritérií pro zařazení a vyloučení studií 10 11 Extrakce datAuthor, year Sex (n) BMI Number of days Portion size Physical activity Energy intake (MJ) Energy expenditur e (method) Evaluation method Magnitudeof misreporting under/overestimation of EI % of underreporters % of o Harrison, 200050 4586 vs. 3010 women ranged (BMI > 30…37 vs. 20 subjects) 1d vs. 2d measuring aids not clear No not mentione d calculated BMR (Schofield) Goldberg cut-off 0.92 not evaluated W: 10% Egyptians vs. 35% Americans not ev Johansson, 200151 94 men, 99 women mean around 25 10d in 1y full size illustrations + household measures Yes – PAQ 8.1 (M 9.2, W 6.9) estimated BMR Goldberg cut-off 1.35 not evaluated 67% (M 61%, W 72%) not ev Mirmiran, 200652 390 men, 511 women mean M25, W26 2d household measures No 10.0 (M 11.5, W 8.5) calculated BMR (Schofield) Goldberg cut-off lower 1.35, higher 2.39 not evaluated 31% (W 40%, M 19%) not ev McKenzie, 200253 88 women 25-39.9 (mean 32) 2d 2D food models Yes - accelerometer W 8.4 BMR measured Goldberg cut-off (different cut-offs for different activity levels) not evaluated 29.5% W 2.3% W Briefel, 19977 7769 men and women not mentioned 1d not mentioned No 9.1 (M 10.9, W 7.2) calculated BMR (Schofield) Goldberg cut-off 0.9 not evaluated 23% (M 18%, W 28%) not ev Olafsdottir, 200654 53 women mean 25.0 2d measuring guides No W 9.5 calculated BMR (Schofield) Goldberg cut-off 1.35 not evaluated 10% W not ev Klesges, 199555 11,663 men and women mean 25.65 1d estimation No not mentione d BMR measured Goldberg cut-off 1.16 not evaluated 31% not ev Johnson, 199834 35 women mean 28.3 4d in 14d not mentioned No W 9.2 DLW EI compared with EE (DLW),Goldberg cut-off: UR<0.71, OR>1.29 W underestimated by 17% 34% W 3% W Subar, 200319 / Tooze, 200418 261 men, 223 women Categories 2d food models Yes – PAQ 8.5 (M 9.2, W 7.8) DLW EI compared with EE (DLW), identif. of UR and OR based on 95.conf.interval EI underestimated by 14% (M 11%, W 17%) 21.5% (W 22% M 21%) W 1% Lissner, 200756 211 men, 179 women not mentioned 2d yes, but not clear No 9.2 (M 10.4, W 7.9) DLW EI compared with EE (DLW) EI underestimated by 12.8% (M not evaluated not e 12 Jaký je podíl misreporterů? Podíl osob podhodnocujících energetický přívod ve studiích s 24h recallem 10% 35% 72% 40% 29,50% 28% 10% 34% 22% 4% 61% 19% 18% 21% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Podílpodhodnocujících ženy muži Jak moc je podhodnocován energetický přívod? 13,40% 12,20% 18% 31% 30% 33,30% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 24hodinový recall Záznam stravy s pomocí odhadu Záznam stravy s pomocí vážení Rozsah podhodnocování energetického přívodu Prevalence podhodnocování energetického přívodu Nadhodnocování přívodu energie je hodnoceno zřídka a jeho prevalence se pohybuje do 10 %. Nejčastější metodou pro identifikaci misreporterů v review byla metoda Goldbergova cut-off (46 % relevantních studií). •Muži LER uváděli průměrně o 32 % a ženy LER o 33 % nižší přívod železa než nonLER. •Přívod vápníku byl o 33 % nižší u mužů LER a o 32 % nižší u žen LER ve srovnání s nonLER. •Muži LER uváděli průměrně o 26 % nižší přívod a ženy LER o 25 % nižší přívod vitaminu C než nonLER. 15 Co s tím? • Identifikace misreporterů ▫ Za předpokladu vyrovnané energetické bilance během studie EI=TEE ▫ Porovnání energetického přívodu (EI) s celkovým energetickým výdejem (TEE) buď odhadovaným, nebo měřeným ▫ Goldberg cut-off – konfidenční limit pro označení osob jako pod- nebo nad-hodnocující Když identifikujeme misreportery – co pak s nimi? • Vyloučit ze souboru? • Zahrnout, ale porovnat data souboru s i bez podhodnocujících osob • Statistická korekce (reziduální metoda, metoda energetické denzity apod.)  nejspíš nejvhodnější postup Prevence je totiž základ… • Snaha o minimalizaci chyb již při plánování designu studie • Metody napomáhající vybavování ▫ multiple-pass dietary interview • Poučení respondentů ▫ nebo i zatajení, že jejich příjem stravy je to, co nás zajímá • Nestresující prostředí pro respondenty ▫ minimalizace psychologických faktorů • Pomůcky pro kvantifikaci porcí Oblasti budoucích výzkumů • Statistické modely pro korekci chyb • Vývoj nových metod ▫ použití technologií – fotoaparáty, přenosná zařízení, automatická analýza obrazu… • Výzkum souvislosti podhodnocování energetického přívodu a přívodu živin ▫ makro- i mikronutrientů • Výzkum biomarkerů pro validaci přívodu mikronutrientů Doporučené zdroje informací: • Johnson RK. Dietary intake-how do we measure what people are really eating? Obes Res. 2002;10 Suppl 1:63S-68S. • Livingstone MB, Black AE. Markers of the validity of reported energy intake. J Nutr. 2003;133(3):S895-920. • Maurer J, Taren DL, Teixeira PJ, et al. The psychosocial and behavioral characteristics related to energy misreporting. Nutr Rev. 2006;64(2 Pt 1):53-66. • Black AE. Critical evaluation of energy intake using the Goldberg cut-off for energy intake:basal metabolic rate. A practical guide to its calculation, use and limitations. Int J Obes Relat Disord. 2000;24(9):1119. • Mirmiran P. Under-reporting of energy intake affects estimates of nutrient intakes. Asia Pac Jurn Clin Nutr. 2006;15(4):459 - 464. • Price GM, Paul AA, Cole TJ, Wadsworth ME. Characteristics of the lowenergy reporters in a longitudinal national dietary survey. Br J Nutr. 1997;77(6):833-851.