doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Nutriční epidemiologie: úvod + alkohol Definice oboru, vymezení, předmět zájmu 2  Studium výživových determinant nemocí v populaci  Studium výskytu a determinant nemocí a dalších zdravotních důsledků v lidských populacích Epidemiologie: Nutriční epidemiologie: Neboli: Jakékoliv hodnocení vlivu výživy na zdraví = nutriční epidemiologie, rovněž tak hodnocení výživy samotné (např. charakteristika výživy určitých populačních skupin) Základní pilíře nutriční epidemiologie 3  Metody zjišťování výživy (stravy)  Design epidemiologických studií = celkové uspořádání studie, co, kdy, u koho - kde a jak zjišťovat  Metody zjišťování stavu organismu (indikátory nutričního stavu, zjišťování poruch a nemocí…) Akreditace – anotace, témata 4 5 Syllabus 2020: 14+1x Zdroje 6  Vyd. 2013, Oxford University Press Willet W: Nutritional epidemiology 7  1. Overview of Nutritional Epidemiology  2. Foods and nutrients  3. Nature of variation in diet  4. 24-hour dietary recall and food record methods  5. Food frequency methods  6. Reproducibility and validity of food-frequency questionnaires  7. Recall of remote diet  8. Biochemical indicators of dietary intake  9. Anthropometric measures and body composition  10. Assesment of physical activity in nutritional epidemiology  11 Implications of total energy intake for epidemiologic analyses Willet W: Nutritional epidemiology 8  12. Correction for the effects of measurements error  13. Issues in analysis and presentation od dietary data  14. Genetics in dietary analyses  15. Nutrition monitoring and surveillance  16. Policy applications  17. Vitamin A and lung cancer  18. Dietary fat and breast cancer  19. Diet and coronary heart disease  20. Folic acid and neural tube defects  19. Future research directions 9  Vyd. 2009 (1.vyd.) UK Praha , 216 - 243 Kč Kudlová: Hygiena výživy a nutriční epidemiologie 10 11 12 13 Mullerová: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech (2003) 14 Zdroje 15 Zdroje 16 17 Advances in Nutrition – An International Review Journal Adv. Nutr. 6: 5–18, 2015 18 C2H5OH C2H6O EtOH Alkohol Východiska 19  Alkohol patří mezi nejvýznamnější negativní determinanty zdraví současnosti  Způsobuje > 200 různých zdravotních problémů  Způsobuje 5.9 % globální světové úmrtnosti (ženy 4,0 % , muži 7,6 %) (Velké geografické rozdíly, nejhorší evropský region)  Ne zcela jasný vztah k riziku kardiovaskulárních onemocnění  Vysoká konzumace v ČR  Dobře prokázaný kauzální efekt na riziko vzniku řady zhoubných nádorů (ústa, hltan, hrtan, jícen, kolorektum, prs). Alkoholické nápoje jsou karcinogen I. třídy dle IARC) 20 Dopady konzumace alkoholu na zdraví ̶ He  u Lancet Psychiatry 2018; 5: 987–1012 DALY- Ztracená léta života v důsledku nemoci (Disability-Adjusted Life-Years) připadající na alkohol (2016): Central Europe : Albania, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Macedonia, Montenegro, Poland, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia Western Europe: Andorra, Austria, Belgium, Cyprus, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Portugal, Spain, Sweden, Stockholm, Sweden, Switzerland, United Kingdom Eastern Europe: Belarus, Estonia, Latvia, Lithuania, Moldova, Russia, Ukraine Kardiovaskulární nemoci Cirhóza Pancreatitis Poruchy užívání alkoholu Rakovina Úrazy Věkově standardizované DALY na 100 000 lidí připadající na alkohol: Mediterranean: Nordic: Hlavní nemoci způsobované alkoholem: 1) Kardiovaskulární (ICHS, Hypertenze, Mrtvice, Arytmie, kardiomyopatie) 2) Rakovina (ústa, hltan, hrtan, jícen, žaludek, játra, kolorektum, prs) 3) Cirhóza 4) Poruchy související s užíváním alkoholu 5) Pankreatida Poradenství v prevenci orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 21 Zdravotní problémy spojené s užíváním alkoholu Poradenství v prevenci orientované na životní styl A) Alkoholová závislost B) Zdravotní poškození Protože zneužívání alkoholu může způsobit zdravotní újmu bez přítomnosti závislosti, zavedla ICD-10 do nomenklatury pojem škodlivé užívání. Tato kategorie se týká zdravotních nebo souvisejících typů poškození, protože účelem MKN je klasifikovat nemoci, zranění a příčiny smrti. Škodlivé užívání je definováno jako způsob pití, který již poškozuje zdraví. Poškození může být buď fyzické (např. Poškození jater způsobené chronickým pitím) nebo mentální (např. Depresivní epizody sekundární po pití). Syndrom závislosti na alkoholu je shluk kognitivních, behaviorálních a fyziologických symptomů. Diagnóza závislosti by měla být učiněna pouze v případě, že v předchozích dvanácti měsících se projevily alespoň 3 z následujících příznaků:  Silná touha nebo pocit nutkání k pití (craving)  Potíže s kontrolou pití z hlediska začátku, ukončení nebo úrovně užívání (množství); somatický abstinenční stav, když užívání alkoholu přestalo nebo bylo sníženo, nebo použití alkoholu ke zmírnění nebo vyloučení abstinenčních příznaků;  Průkaz tolerance, tj. že jsou vyžadovány zvýšené dávky alkoholu k dosažení účinků původně vyvolaných nižšími dávkami;  Postupné zanedbávání alternativních potěšení nebo zájmů z důvodu požívání alkoholu;  Pokračující používání i přes jasné důkazy o škodlivých důsledcích. Dle MKN-10 (ICD-10): F10 – Nemoci spojené s užíváním alkoholu (Alcohol related disorders) F10.2 Alkoholová závislost (Alcohol dependence) F10.1 Škodlivé užívání alkoholu (Harmful alcohol use, alcohol abuse) Poznámka: Ve skutečnosti je somatické poškození mnohem častější (a způsobené nižšími dávkami), než poškození vykázaná jako dg. F10.1 – vzhledem k atributivnímu přispění k nemocem jako rakovina, KVN apod.! Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 22 Co je rizikové – škodlivé pití Poradenství v prevenci orientované na životní styl Dle WHO: Riziková spotřeba alkoholu: Taková spotřeba nebo charakter pití, při níž nejspíše dojde k poškození, budou-li tyto návyky pokračovat. (*20-40 g/den ženy, 40-60 g/den muži) Škodlivé pití: Pití alkoholu takového rozsahu, že poškozuje zdraví, fyzické nebo duševní. (Pravidelně >40 g denně u žen, >60 g u mužů). Těžké epizodické (binge): >60 g při jedné příležitosti Termíny popisující rizikové pití  Rizikové pití při jedné příležitosti (single occasion drinking)  Epizodické těžké pití, „tahy“ (binge drinking)  Nadměrná celková pravidelná konzumace (heavy, extreme drinking) Stanovení rizikovosti:  Pro velikost jednorázové dávky ( = při jedné příležitosti)  Pro celkovou týdenní konzumaci  Pro vzorec pití ̶ Kritérium rizikovosti 1 dávky  Obecně definováno jako dávka, která zvýší krevní koncentraci (BAC) na úroveň intoxikace  To zároveň odpovídá definici „binge drinking“  Za hranici intoxikace je považováno 0,08 BAC (0,8 ‰)  Odpovídá to vypití cca 4-5 jednotek alkoholu.  Příklad:  U 80kg muže 5 jednotek (á10g = 50g) vede k BAC 0,87 ‰  U 70 kg ženy 4 jednotky (á10g = 40g) vede k 0,98 ‰)  Obsah alkoholu v krvi ale ve skutečnosti velmi výrazně závisí na řadě faktorů (tělesné hmotnosti, pohlaví, obsahu vody v těle a dalších)  V gramech je nejčastěji uváděna hodnota 60 g (to se bere i jako kritérium pro binge drinking)  V UK 6-8 jednotek (mají ale 1unit= 8g), v USA 3 a 4 jednotky ̶ Riziko pravidelné dlouhodobé konzumace:  WHO:  Rizikové pití: 20-40 g/den ženy, 40-60 g/den muži  Škodlivé pití: >40 g denně u žen, >60 g u mužů  Riziko rakoviny: limit 30 g/den pro muže a 20 g pro ženy – ale ve skutečnosti bezprahové riziko!  Nejčastěji uváděné týdenní limity:  Dříve: muži 21 jednotek/týden, ženy 14 j/týden  Dnes: muži 14 jednotek/týden, ženy 7 jednotek/týden  NIAA (The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism):  Ne víc než 4 drinky v jeden den a ne více než 14 drinků za týden - muži věku 65 a mladší  Ne víc než 3 drinky/den a ne víc než 7 drinků/týden – ženy a muži +65  Německo: 12g/den ženy a 24g/den muži, nejméně 2 dny v týdnu bez alkoholu *Většina autorit a doporučení v současnoti nastavuje přísnější limity, viz níže Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 23 Alkohol – screening užívání ̶ Prostá frekvence – SF Simple Frequency, Quantified Frequency ̶ Kvantifikovaná frekvence - QF, BSQF (Beverage Specific Quantified Frequency) ̶ Graduovaná frekvence – GF (Graduated Frequency) ̶ Týdenní recall – WR (Weekly Recall) Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření A) Identifikace problémů spojených s alkoholem (problémové pití, závislost, poruchy způsobené užíváním alkoholu) B) Kvantifikace konzumace (jakékoliv, i mírné) ̶ CAGE  Cut down, Angry, Guilty, Eye opener ̶ AUDIT  Alcohol Use Disorder Identification Test  Test pro identifikaci poruch způsobených užíváním alkoholu ̶ SASQ  Single Alcohol Screening Question Jednoduché krátké dotazníky – detekční testy: Různé metodické přístupy zjišťování: • Skóring ukazující riziko nebo stupeň závislosti, nebo míru problémů spojených s alkoholem (k detekci „alkoholiků“ nebo potenciálních alkoholiků) Výstup pro A: Výstup pro B: • Množství vypitého alkoholu v jednotkách nebo gramech/týden; • Frekvence přesahující 5 (4) jednotky/den Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 24 Dotazník CAGE 1) Cítil(a) jste někdy potřebu své pití snížit?  C (Cut) - Have you ever felt your ought to cut down on your drinking? 2) Jsou lidé ve vašem okolí podráždění a kritizují vaše pití?  A (Annoyed) - Have people annoyed you by criticizing your drinking? 3) Měl(a) jste někdy kvůli pití špatné pocity nebo pocity viny?  G (Guilty) - Have you ever felt bad or guilty about your drinking? 4) Pil(a) jste někdy alkohol ihned po ránu, abyste se uklidnil(a) nebo se zbavil(a) kocoviny?  E – (Eye opener) - Have you ever had a drink first thing in the morning to steady your nerves or get rid of a hangover ? ̶ Za každou kladnou odpověď 1 bod Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření Dotazník byl vytvořen pro identifikaci problémů s alkoholem. Je využíván v lékařské, ošetřovatelské a adiktologické praxi. Skóre 1: Důkaz o ohrožení, potřeba další klinické zkoušky, pokládání doplňujících otázek na množství alkoholu, frekvenci pití alkoholu atd. Skóre 2: Podezření, že by se o závislost mohlo jednat, potřeba další klinické zkoušky nebo doporučení ke specialistovi Skóre 3 a více: Vysoká míra pravděpodobnosti, že je člověk na alkoholu závislý, doporučení návštěvy specialisty a léčby 25 Poradenství v prevenci orientované na životní styl AUDIT - Alcohol Use Disorder Identification Test (Test pro identifikaci poruch způsobených užíváním alkoholu) AUDIT je test vyvinutý WHO. AUDIT-C spočívá v prvních 3 otázkách celého 10-položkového AUDIT (vznik v USA) a AUDIT 3 spočívá pouze v binge drinkig otázce, tj. třetí otázce původního AUDIT. (bing drinking = epizodické, flámové pití) UK: Binge drinking is having over 8 units in a single session for men and over 6 units per women Hodnocení: 0-7 – Nízké riziko 8-15 – Rizikové pití 16-19 –Vysoké riziko (škodlivé pití) 20+ –Pravděpodobná závislost, problémové pití Hodnocení AUDIT-C (3 otázky): 0-4 – Nízké riziko 5-7 – Zvýšené r. 8-10 – Vysoké r. >10 - Závislost 26 SASQ, M SASQ Poradenství v prevenci orientované na životní styl Single Alcohol Screening Question M SASQ scoring: ● A total of 0 to 1 indicates lower risk drinkers ● A total of 2 to 4 indicates increasing or higher risk drinkers ● An overall total score of 2 or above is M SASQ positive M SASQ is an alcohol harm assessment tool consists of one question from the full alcohol use disorders identification test (AUDIT). This single question test was developed for use in emergency departments. M SASQ (Modified SASQ) Kdy jste naposledy vypil(a) 5 (ženy 4) drinků (alkoholických nápojů v jednom dni? Za pozitivní odpověď se považuje časový údaj kratší než 3 měsíce Drink = 10 g etylalkoholu (malé pivo, 100 ml vína) UK: Binge drinking is having over 8 units in a single session for men and over 6 units per women. 9Ale jednotka alkoholu = 8 g!) Hlavní metodické přístupy ke zjišťování konzumace alkoholu 27  Prostá frekvence  QF (Quantity Frequency) – Frekvence s množstvím  BSQF (Beverage Specific Quantity Frequency) – Nápojově specifická frekvence s množstvím  GF (Graduated Frequency) – Stupňovaná frekvence  WR (Weekly Recall) – Týdenní recall  Doplňující otázky (max. vypité množství, kontext apod.) Prostá frekvence 28  Zjišťována pouze frekvence konzumace alkoholických nápojů  Může být nápojově specifická Výhody: Nevýhody:  Jednoduchost a rychlost, může být součástí běžného výživového FFQ  Poskytuje info pro základní rozčlenění souboru  Úplná absence zjišťování množství  Nedokáže detekovat nárazovou (nepravidelnou) vyšší konzumaci QF (Quantity Frequency) – frekvence s množstvím BSQF (Beverage Specific Quantity Ferequency) 29  Frekvence je zjišťována podobně jako u předchozí varianty, ale následuje dotaz na obvyklé množství.  Zejm. u nespecifické verze je třeba používat společný ekvivalent množství alkoholu – „jednotky“. Výhody: Nevýhody:  Patří mezi nejpraktičtější a nejuniverzálnější nástroje.  Nespecifická varianta se obecně dotazuje na „alkoholický nápoj“, u specifické je dotazování na obvyklou frekvenci i množství realizováno odděleně pro jednotlivé druhy nápojů.  Zjišťuje spíše modální hodnotu množství, než průměrnou  Funguje velmi dobře v případě pravidelné a rovnoměrné konzumace.  Špatná detekce binge drinking  Pro respondenty snadno pochopitelné.  Při delších periodách může být snaha zprůměrovat konzumaci zatížena chybou GF(Graduated Frequency) – Stupňovaná frekvence 30  Opačný přístup oproti předchozím – cíl má již ve své podstatě měření objemu  Začíná se dotazem na max. jednorázově vypitý počet drinků (= množství) ve specifikovaném období (1 rok)  Poté, co je takto stanoveno která kategorie je pro respondenta nejvyšší, je dotázán, jak často se vyskytla.  Následuje dotaz na frekvenci o stupeň menšího množství  Pokračuje se dotazem na frekvenci stále menšího a menšího množství, aby se pokrylo celé spektrum.  GF v moderních verzích zpravidla není nápojově specifická Výhody: Nevýhody:  Dobrá detekce epizod těžké konzumace, binge drinking, nepravidelné konzumace  Nadhodnocování, zdvojení frekvencí  Obtížnější srozumitelnost  V důsledku může poskytnout horší výsledky než BSQF WR (Weekly Recall) – Týdenní recall 31  Kategorie krátkých recallů, týdenní varianta je optimální (teor. 24 h – 1 měsíc)  Uvádí se veškerá konzumace ve sledovaném období, vč. typu nápoje a množství Výhody: Nevýhody:  Vysoká přesnost  Krátkost zjišťovaného období, nemožnost zachytit a správně vyhodnotit nepravidelné vzorce pití  Výborné možnosti kvantifikace Doplňující otázky 32  Nejvyšší množství alkoholu v rámci sledovaného období Výhody: Nevýhody:  Dobře mohou doplnit slabá místa některých metod  Frekvence překračování určitého limitu  Kontext konzumace – např. souvislost s jídlem Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 33 Kvantifikace alkoholu – pojem alkoholová jednotka Poradenství v prevenci orientované na životní styl Definice jednotky alkoholu (v gramech) v jednotlivých zemích: Vyjadřování obsahu alkoholu v nápojích: • ABV (Alcohol by Volume) – objemový obsah alkoholu v % • ABW (Alcohol by Weight) – hmotnostní obsah alkoholu v g • Proof – spec. pro lihoviny - 100o Proof = 57.15 % ABV (Střelný prach namočený v rumu nehoří, pokud ABV rumu < 57.15 % ABV) Pojem alkoholová jednotka (alcohol unit, one drink): • Slouží k jednoduchému vyjadřování množství etanolu – ekvivalent určitého množství • Odpovídá obsahu etanolu v g v obvykle servírovaném objemu pro jednotlivé druhy alkoholických nápojů • Není mezinárodní shoda – viz tab. vpravo Převod ABV na ABW: ABW (g) = ABV (ml) x 0,789 Např. 330 ml 5% piva = 3,3 x 5 x 0,789 = 13 g  Austrálie: 8 – 10 g  USA: 12 g, 14 g  Japonsko 23.5 g  ČR 10g, 12g, 16g Pivo: Lihoviny:Víno: 1 sklenice piva (0,3 L) ≈ 1 sklenka vína (1 dcl) ≈ 1 sklenička destilátu (30ml) ≈ 1 jednotka (10g), 1 „drink” Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 34 Alkohol – kvantifikace konzumace Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření 1 jednotka = 10 g etanolu B) Kvantifikace týdenní konzumace v jednotkách: A) Frekvence: 35 Biochemické markery vysoké konzumace alkoholu ̶ CDT - karbohydrát deficientní transferrin V současnosti nejvhodnější ukazatel – nejvyšší dg validita:  vysoká specifita (80-95 %)  pružně reaguje na aktuální změny příjmu alkoholu Jaterní enzymy (sérové transaminázy): ̶ GGT (GMT) – gama glutamyl transferáza ̶ AST - aspartát aminotransferáza ̶ ALT – alamino transferáza Další: ̶ MCV – střední objem erytrocytu ̶ HDL-C ̶ Addukty acetaldehydu Poradenství v prevenci orientované na životní styl – metody vyšetření Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Screening abúzu alkoholu (Wohl 2003): Časové intervaly laboratorních markerů při chronickém abúzu a v období abstinence (Wohl, Trunečka a Špičák, 2003): Krevní vyšetření: 36 Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Poradenství v prevenci orientované na životní styl – prevence ASKVN Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Alkohol 37 Primární prevence rakoviny Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective – The Third Expert Report, 2018 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Poradenství v prevenci orientované na životní styl Dotazník Kardiovize doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 38 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Dotazník Alkohol - KARDIOVIZE 39  A) Období 1 rok: Dotazník Alkohol - KARDIOVIZE 40  B) Období 1 měsíc: Dotazník Alkohol - KARDIOVIZE 41  B) Období 1 měsíc - pokračování: Dotazník Alkohol - KARDIOVIZE 42  B) Období 1 měsíc: Dotazník Alkohol - KARDIOVIZE 43  C) Období 1 týden: Celková konzumace alkoholu v jednotkách na základě týdenního recallu 44