Evidence based dietní režimy pro redukci hmotnosti Mgr. Petr Loskot 28.2.2020 Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MUNI Obsah prezentace •Historie diet •Základní principy diet •Metabolická adaptace na hypokalorické období •Not evidence-based diety: přehled •Evidence-based diety •Paleo dieta •Low-fat/High carb přístupy ke stravování •Ketogenní dieta •Diety založené na manipulaci s frekvencí příjmu stravy Dieta •Původ slova dieta v řeckém diaita jako „způsob života“ •Slovo dieta v původním slova smyslu je spojeno s Hyppokratem: „Na rozvoj, průběh i zotavení z choroby má velký vliv celkový životní styl, způsob života, kam můžeme zahrnout výživu, pohybovou aktivitu, atd. •V dnešní se pojem dieta vztahuje pouze na styl stravování •„Regulovaná skladba jídelníčku za účelem úbytku hmotnosti“ •„Výživa doporučovaná jako prevence chorob“ a „pomocná součást léčebného procesu“ • • • Stručná historie diet •1828: Francouzský potravinářský estét Brillat-Savarin doporučuje umírněnost, ne ze zdravotních důvodů, ale jako znamení noblesy a kultivovanosti. Podporuje elegantně štíhlé modely. •1864: William Banting zhubnul 46 liber jezením skopového masa, vajec a zeleniny, jak je popsáno v jeho knize Dopis na otylost. •1879: Bylo vynalezeno sladidlo Sacharin. •1896: Objevily se první reklamy na výrobky výhradně pro hubnutí. •1912: Spiritualista a kouzelník Hereward Carrington ve své knize Přírodní strava muže doporučuje jíst pouze syrové ovoce a zeleninu. •1917: Dr. Lulu Hunt Petersová vydala knihu Dieta a zdraví, kde představila koncept počítání kalorií. Současně doporučuje nízkotučné a vysoko sacharidové diety. •1930: Hollywoodské hvězdy propagují 18denní dietu, založenou na grapefruitech, zelenině a vejcích •1943: Metropolitan Life zveřejňuje ideální hmotnostní tabulku pro ženy. •1951–52: New York Times tvrdí, že nadváha je zdravotní problém číslo jedna. Reader's Digest varuje ženy "Přestaňte zabíjet vaše muže." • Principy diet Principy diet???????? •Restrikce určitých druhů potravin •Zvýšení příjmu určitých druhů potravin •Snížení/zvýšení frekvence příjmu stravy •Restrikce určitých nutrientů •Užívání doplňků stravy a konzumace speciálních potravin •Speciální „magický“ plán •Pohybová aktivita nalačno •Snížení hladiny inzulinu •ENERGETICKÝ DEFICIT • Energetická bilance a potřeba MODEL CICO (calories in, calories out) •Koncept redukce/nabírání hmotnosti založen na energetické bilanci •Aktuální TDEE je v běžných podmínkách těžké kvantifikovat •Redukce hmotnosti způsobuje metabolickou adaptaci na tyto hypokalorické podmínky, které ztěžují určit celkový výdej energie a tím i skutečnou energetickou bilanci •Tato metabolická adaptace zahrnuje: •1) Endokrinní změny •2) Zvýšení mitochondriální účinnosti •3) Adaptivní termogeneze Endokrinní změny během hypokalorického období Hormon Změna Následek Leptin snížení Snížení výdeje energie Ghrelin zvýšení Stimulace apetitu T3 snížení Snížení BMR Inzulin snížení Katabolické prostředí organismu Kortizol zvýšení Katabolické prostředí organismu Testosteron, estrogen snížení Potenciální dopad na kosterní svalstvo, reprodukční funkce Zvýšení mitochondriální účinnosti •Hypokalorický stav může zvyšovat mitochondriální účinnost •Polymorfismy genů kódující proteiny UCP1, UCP2 a UCP3 • •UCP – uncoupling protein – zasahuje do problematiky obezity – rozpojovače „tightly“ nebo „loosely coupled“– • •U některých jedinců se mohou vyskytovat polymorfismy UCP proteinů (pozice „tightly coupled“) → vyšší náchylnost k obezitě, Vzniká tak více energie ve formě ATP a vzniká méně tepla •Kim (2002), Racial differences in the relation between uncoupling protein genes and resting energy expenditure •Bhopal (2009), Could mitochondrial efficiency explain the susceptibility to adiposity, metabolic syndrome, diabetes and cardiovascular diseases in South Asian populations? •Walder (1998), Association between uncoupling protein polymorphisms (UCP2-UCP3) and energy metabolism/obesity in Pima indians. • • • Pohled na děje respiračního děje na vnitřní mitochondriální membráně • Adaptivní termogeneze (Rosenbaum, 2010) •Během hypokalorického režimu dochází ke změnám metabolismu •Tyto změny mohou přetrvávat i po ukončení dietního režimu •Organismus se „brání“ setrvání na snížené hmotnosti •Propad v hodnotě BMR nelze vysvětlit pouze ztrátou tělesných tkání během diety •Tendence nabírat hmotnost na dřívější úroveň a nad ni • • Collateral fattening • Zdravotní dopady diet mimo redukci hmotnosti (Rueda-Clausen, 2015) •Snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob •Snížení krevního tlaku •Zlepšení glukózového metabolismu •Pozitivní vliv na lipidové spektrum (záleží na dietě) •Snížení NAFLD •Snížení osteoartritidy •Snížení hladin zánětlivých markerů •Snížení frekvence exacerbace astmatu •Snížení rizika vzniku některých druhů onkologických onemocnění • Not evidence-based diety aneb s čím se také můžeme setkat? J •Dieta dle Mačingové •Dukanova dieta (4 fáze: uplné vyřazení a postupné zavádění sacharidů do jídelníčku) •„Bez příloh“ •Cambridge (Dr. Alan Howard) •Atkinsonova dieta •Bezlepková dieta na „hubnutí“ •Raw dieta: konzumace tepelně neupravených potravin •Dělená strava: Oddělování příjmu bílkovin a sacharidů •Dieta podle krevních skupin: různé potraviny povolené pro danou krevní skupinu •Zónová dieta (40:30:30) • Cambridge diet •Dieta založena na konkrétních komerčních produktech doplňků stravy Dieta podle krevních skupin •Atkinsonova dieta: Low-carb dieta s postupnýn znovuzavedením sacharidů do stravy •Zone Diet: S:T:B 40:30:30 •Ornish diet: velmi nízký příjem tuků, živočišných produktů •Weight Watchers diet: Potravinám přiřazovány body Evidence-based diety •Paleo dieta •Ketogenní dieta •Porovnání low-carb a low-fat diet v účinnosti na hubnutí a zlepšení dalších parametrů •Manipulace s frekvencí a načasováním příjmu stravy • • Paleo dieta •Způsob stravování paleolitu (před neolitickou „revolucí“, cca 10 000 př.n.l.) •Též známa pod pojmem The Stone Age Diet •Paleo dieta je typicky vnímána jako nízkosacharidová dieta •Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets (Cordain, 2000) •„Příjem bílkovin se pohyboval mezi 19–35 % celkového příjmu energie.“ •The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic (Cordain, 2002) •„Příjem sacharidů v rozmezí 22–40 %, tuku v rozmezí 28–58 % CEP.“ • •Velký vliv klimatických podmínek na způsob stravování • • • Paleo dieta: další argumenty zastánců •„Lidé nemají genetickou výbavu na vysoký příjem sacharidů.“ •„V potravinách jako jsou obiloviny a luštěniny je velké množství lektinů, fytáty, inhibitory trávicích enzymů.“ •„Krátce po neolitické revoluci měli lidé nižší tělesnou výšku než v paleolitu.“ •„Lepší poměr v příjmu n-3:n-6 PUFA“ •„Škodlivost éček“ Paleo dieta, Lindeberg (2007) Manheimer, 2015 •4 RCT studie •Paleo dieta srovnávána s dietou kontrolní •Doba trvání studií 2 týdny až 6 měsíců •Dieta ad libitum, nebo izokalorický příjem Paleo vs. kontrolní •Pouze 73 účastníků Paleo diety Paleo dieta: závěr •Nelze určit tu „pravou“ Paleo dietu, to snižuje její vážnost •Většina argumentů o její výjimečnosti je vyvrácena •Její zdravotní přínos velmi záleží na konkrétní skladbě potravin •Paleo dieta v RCT studiích prokázala úspěchy ve zlepšení parametrů metabolického syndromu i redukci hmotnosti • Low-carb vs. low-fat • CICO (Calorie in, calories out) •Příčinou tloustnutí je prostý rozdíl v příjmu a výdeji •Příčinou obezity je nízký výdej a vysoký příjem energie, nezáleží na zdroji, z jakého energie pochází • • • • • • • • • •Proč tedy často nefunguje počítání kalorií???? Určit aktuální výdej/potřebu energie skutečně přesně je těžké Teorie inzulinového modelu obezity • •Strava bohatá na zpracované sacharidy a další látky vede k vysoké sekreci inzulinu à uložení takto přijatých živin do tukové tkáně •Pokles množství živin v krvi vyvolává hlad à další příjem stravy bohaté na sacharidy •Často snížené hladiny živin v krvi neustále snižované inzulinem vedou k celkovému stresu, zvýšenému hladu, únavě, sníženému výdeji energie a k přejídání à tzv. intracelulární hladovění živých tkání navzdory velkým tukovým zásobám •Podle této teorie jsou tedy hlavním hnacím motorem obezity příjem sacharidů a hormon inzulin, které stojí „nad“ modelem CICO a neumožňuje organismu efektivně využít energii kumulovanou v tukové tkáni •Snížením příjmu energie ze sacharidů a sníženou sekrecí inzulinu by se metabolismus „přepnul“ na spalování tuku z uložených zásob, zvýšil by se výdej energie o 300–500 kcal/d a organismus by sám začal hubnout i se zachováním stejného celkového množství kalorií ale z tuků • • Příklady a definice low-fat (high-carb) diety? Studie, publikace Sacharidy Tuky Weight and metabolic outcomes after 2 years on a low-carbohydrate versus low-fat diet, Foster (2010) 55 % 30 % Low carbohydrate, high fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers, Burke (2017) 65 % (8 g/kg TH) 20 % Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial., Gardner (2018) 48 % 29 % Effects of low-carbohydrate dietsv. low-fat diets on body weight andcardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials, Mansoor (2016) Bez přesné definice Pod 30 % Příklady a definice low-carb, high-fat diety? Publikace Příjem energie ze sacharidů Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Hu (2012) Pod 45 % Low-Carbohydrate Diets: A Matter of Love or Hate, Frigolet (2011) 20–40 % Low-carbohydrate nutrition and metabolism, Westmann (2007) 50–150 g/den Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials., Mansoor (2016) Pod 20 % CEP Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review, Noakes (2017) Pod 26 % CEP, do 130 g/den Jednotný pohled na definici obou typů stravování neexistuje Definice se odvíjí od pohledu daného odborníka či společnosti Low-fat (high-carb) nejčastěji 20–30 % CEP z tuků Low-carb nejčastěji do 150 g S za den nebo do 20 % CEP Ketogenní dieta •Potřeba snížit příjem sacharidů pod cca 50 g za den, aby organismus začal tvořit tzv. ketolátky z mastných kyselin • •Nastává i při hladovění nebo při dlouhotrvající sportovní aktivitě • •Poměr živin při ketogenní dietě: 5–10 % S (do cca 50 g), 75–80 % T, 15–20 % B • •Rozlišujme! Nutriční ketóza: fyziologický stav – hladovění nebo velmi snížený příjem sacharidů Hladina ketonů: cca 0,5–10,0 mmol/l Ketoacidóza: – stav u dekompenzovaných diabetiků, nadměrné vystupňování lipolýzy a koncentrace ketonů v krvi à acidóza, ohrožení života Hladina ketonů: cca 15 mmol/l a více Hu (2012),Effects of Low-Carbohydrate Diets Versus Low-Fat Diets on Metabolic Risk Factors: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials Mansoor (2016), Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials •11 kvalitních studií s alespoň 20 účastníky v každé dietní skupině, (celkově 1369 účastníků) s délkou trvání dietní intervence 0,5–2 roky •Obézní lidé (BMI 30–35), jinak ale zdraví • • • • • Dieta Příjem sacharidů u low-carb Příjem tuků u low-fat Low-carb ze začátku období 20–40 g/den, poté méně než 20 % CEP, strava ad libitum Low-fat méně než 30 % CEP, kontrolovaný snížený příjem energie Hlavní sledované parametry Rozdíl ve zhubnutí celkové hmotnosti Vliv na hladinu LDL, HDL cholesterolu a TAG Mansoor, 2015 •Kritéria pro dietu definovanou jako low-carb a možnost zahrnutí do analýzy: •1) Studie přímo porovnávala 2 a více druhů diet •2) Příjem sacharidů pod 20 % CEP •3) Délka trvání 6 měsíců a déle •4) Zdraví dospělí, BMI menší než 35 • • •11 RCT, 1369 účastníků • Mansoor (2016), Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials Parametr Low-carb vs. Low-fat Průměr Low-carb vs. Low-fat Interval 95 % jedinců Tělesná hmotnost -2,17 kg -3,36–-0,99 kg LDL frakce cholesterolu +0,16 mmol/l 0,003–0,33 mmol/l HDL frakce cholesterolu +0,14 mmol/l 0,09–0,19 mmol/l Hladina TAG -0,26 mmol/l -0,37–-0,15 mmol/l • •Pozornost zasluhuje zvýšení LDL cholesterolu a jeho long-term efekt na riziko CVD •Vyšší zhubnutí u low-carb diet může být dáno povahou intervence (strava ad libitum) •Lidé na low-carb stravě mají sami od sebe tendenci přijímat méně energie •Gardner (2018) •609 účastníků (57 % žen, 43 % muži), 304 HLC, 305 HLF •Věk: 18–50, průměr 40 let •BMI: 28–40, průměr 33 •Soubor s velmi vysokým vzděláním (33 % VŠ titul, 34 % postgraduální titul) •Zkoumány též genové polymorfismy (FABP2 a ADRG) potenciálně předurčující jedince hubnout lépe na určitém typu diety, zkoumána též bazální sekrece inzulinu •Trojpoměry živin: • Nutrient HLC (Healthy low-carb) HLF (Healthy low-fat) Sacharidy 30 % 48 % Tuky 45 % 29 % Bílkoviny 23 % 21 % • Závěr studie •Lidé na obou typech diet zhubli téměř stejně (nevýznamný rozdíl) •Zkoumané varianty genů ani sekrece inzulinu nebyly spojeny s rozdílem v úspěšnosti hubnutí low-fat vs. low-carb •Low-fat dieta vedla k zvýšení HDL a snížení LDL •Low-carb dieta vedla ke zvýšení HDL i LDL • U obou skupin se snížil krevní tlak i bazální sekrece inzulinu a hladina glykemie • •Low-carb dieta není v tomto ohledu efektivnější než low-fat dieta. •Pozornost zasluhují možné negativní dopady na LDL a HDL frakci u low-carb diety • • • • • • • Ketogenní dieta •Ketóza: stav organismu, kdy jsou ve zvýšené míře z mastných kyselin tvořeny v játrech ketony (maximum fyziologické ketózy 7–8 mmol/l) •Příjem sacharidů nejčastěji do 50 g sacharidů na den (nebo do 10 % CEP) •Příjem tuků 60–80 % •Příjem proteinů do 1,5 g bílkovin (glukoneogeneze) •Low-carbohydrate nutrition and metabolism (Westman, 2006) •Ketogenic diet for obesity: friend or foe? (Paoli, 2014) • •Ketóza nutriční vs. ketoacidóza • •CKD: Cyklická ketogenní dieta Ketogenní dieta? Svatý grál v hubnutí? •Zastánci ketogenní diety: tzv. ketoadaptace, která vede k efektivnější ztrátě tuku •Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men (Hall, 2016) •„Vyšší konzumace tuku sice vede k jeho vyšší oxidaci, ale nevede k jeho efektivnější ztrátě a hubnutí“ Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men (2016) BD diet KD diet 2398 kcal 2394 kcal 91 g B 91 g S 300 g S 31 g S 93 g T 212 g T •Zkoumán vliv na energetický výdej a energetickou bilanci během období stravy založené na sacharidech a následně tucích za velice přísně kontrolovaných podmínek. •Energetický výdej měřen pomocí přímé kalorimetrie a dvojitě značené vody Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men (2016) • • • Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men (2016) • •Účastníci během studie nezamýšleně zhubnuli tělesný tuk •Během posledních 15 dnů BD diety to bylo 0,5 kg tuku •Za celé období KD diety (28 dní) účastníci též zhubnuli 0,5 kg tuku •Ve 2. polovině však pouze 0,2 kg, rychlost hubnutí se tedy snižovala •Vyšší energetický výdej u KD byl pozorován prvních cca 10 dní o cca 100 kcal/d •Ve druhé polovině období se tento výdej snižoval na cca 30 kcal/den a nevedl k rychlejšímu hubnutí • • Obesity Energetics: Body Weight Regulation and the Effects of Diet Composition (2017) • •Metaanalýza studií, kde bylo všechno jídlo během intervence dodáváno zúčastněným a mezi skupinami low-carb a low-fat byl tak stejný celkový příjem energie i bílkovin •32 studií, 563 účastníků, rozmezí příjmu energie ze S a T bylo obrovské 1%–83% a 4%–84% •Závěr: •Low-fat diet by měly vést k o něco vyššímu výdeji energie (cca 26 kcal/d) než low-carb diety •Měly by tak způsobit o cca 16 gramu tuku vyšší ztrátu tuku za den •Prakticky žádný relevantní rozdíl do praxe • •Při pečlivě dodržovaných dietách je tak možná jistá výhoda low-carb diet (předešlá meta-analýza z roku 2016) kompletně eliminovaná • • • Kosinski, 2017 Ketogenní dieta a její další terapeutické využití •Ketony pozitivně ovlivňují metabolismus mozkových buněk, proto jsou využívány jako doplňková terapie při chorobách CNS, nejvíce při epilepsii •Lefevre (2000) Ketogenic diet for the treatment of refractory epilepsy in children: A systematic review of efficacy. • Teorie inzulinového modelu • • • •Často snížené hladiny živin v krvi neustále snižované inzulinem vedou k celkovému stresu, zvýšenému hladu, únavě, sníženému výdeji energie a k přejídání à tzv. intracelulární hladovění •Tvrzení o sníženém množství živin v krevním oběhu (a de facto hladovění) u obézních není správné à jejich glykemie je stejná nebo často zvýšená kvůli diabetu, navíc jim v krvi koluje větší množství volných mastných kyselin z tukové tkáně •Ani snížený příjem sacharidů nevede k efektivnější redukci hmotnosti při zachování stejného příjmu energie a bílkovin a ani nevede k vyššímu výdeji energie • CICO vs. inzulinový model, závěr • • • •Rafinované sacharidy a strava bohatá na energii samozřejmě přispívá k obezitě •To samé je však při nadměrné konzumaci tuků •Obezita je multifaktoriální onemocnění, které není dáno pouze hormonem inzulinem a příjmem sacharidů, které by bránily redukci hmotnosti a dále vedly k tloustnutí. •Ani low-carb diety v tomto ohledu nemají výhodu oproti pečlivě dodržovaným low-fat dietám •Low-carb diety mohou navíc vést při špatně volených tucích ve stravě k negativním změnám v lipidovém spektru (LDL cholesterol) •Z pohledu hubnutí je hlavní dlouhodobá adherence k dietě a její vliv na aspekty jako krevní lipidy a zvýšení/snížení rizika dalších chorob • •Hypotéza inzulinového modelu obezity je proto podle současného poznání nesprávná a zdaleka není schopná vysvětlit celou podstatu problému obezity. • Závěr studie Vliv frekvence příjmu stravy na hubnutí •„Metabolismus držíme ve vyšších obrátkách?“ •„Lepší kontrola chuti na sladké?“ •„Menší výkyvy krevního cukru?“ •„Zvýšený termický efekt stravy?“ •„Lepší udržení svalové hmoty v dietě?“ • Schoenfeld, 2015 •15 studií porovnávající různé frekvence příjmu stravy •Zkoumán vliv na hubnutí a udržení svalové hmoty 1–2x vs. 5x p=0,07 • 1–2x vs. 5x p=0,06 Půsty a jejich vliv na hubnutí a další markery Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans (Tinsley, 2015) • Půsty a jejich vliv na hubnutí a další markery •Efekt na hubnutí u všech kategorií BMI •Pozitivní vliv na hladinu krevních lipidů •Pozitivní vliv na glykemii •Pozitivní vliv na zánětlivé markery (IL-6, IL-1, CRP) •Zvýšení koncentrace růstového hormonu •Zvýšená lipolýza •Mírná kalorická restrikce u některých zvířat prodlužuje život •Calorie restriction and aging: review of the literature and implications for studies in humans (Heilbronn, 2003) •Metabolic Effects of Intermittent Fasting (2017) • • • • • • • Negativa půstů •Zvýšení aktivity sympatiku, zvýšení kortizolu, možný negativní vliv na hladinu pohlavních hormonů •Možný negativní vliv na retenci FFM •Hyperfagie následující po půstu •Snížení příjmu esenciálních živin •Negativní dopad na psychický stav a kognitivní funkce •Nižší adherence k tomu způsobu stravování • • • • Genetické testy na „metabolismus“ Mají smysl?J J Genetické testy na „metabolismus“ J J • Použitá literatura •Bhopal, R.S. & Rafnsson, S.B. (2009) Could mitochondrial efficiency explain the susceptibility to adiposity, metabolic syndrome, diabetes and cardiovascular diseases in South Asian populations? International Journal of Epidemiology. [Online] 38 (4), 1072–1081. Available from: doi:10.1093/ije/dyp202 [Accessed: 28 October 2015]. •Cordain, L., Eaton, S.B., Miller, J.B., Mann, N., et al. (2002) The paradoxical nature of hunter-gatherer diets: meat-based, yet non-atherogenic. European journal of clinical nutrition. [Online] 56 Suppl 1, S42-52. Available from: doi:10.1038/sj.ejcn.1601353. •Cordain, L., Miller, J.B., Eaton, S.B., Mann, N., et al. (2000) Plant-animal subsistence ratios and macronutrient energy estimations in worldwide hunter-gatherer diets. The American journal of clinical nutrition. 71 (3), 682–692. •Cusack, L., De Buck, E., Compernolle, V. & Vandekerckhove, P. (2013) Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review. American Journal of Clinical Nutrition. [Online] 98 (1), 99–104. Available from: doi:10.3945/ajcn.113.058693. •Dansinger, M., Gleason, J., Griffith, J., Selker, H., et al. (2005) Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone diets for weight loss and heart disease risk reduction: A randomized trial. JAMA. [Online] 293 (1), 43–53. Available from: doi:10.1001/jama.293.1.43 [Accessed: 25 March 2014]. • Použitá literatura •Dulloo, A.G. (2017) Collateral fattening: When a deficit in lean body mass drives overeating. Obesity (Silver Spring, Md.). [Online] 25 (2), 277–279. Available from: doi:10.1002/oby.21734. •Fothergill, E., Guo, J., Howard, L., Kerns, J.C., et al. (2016) Persistent metabolic adaptation 6 years after “The Biggest Loser” competition. Obesity. [Online] 24 (8), 1612–1619. Available from: doi:10.1002/oby.21538 [Accessed: 21 February 2017]. •Frigolet, M.-E., Ramos Barragán, V.-E. & Tamez González, M. (2011) Low-carbohydrate diets: a matter of love or hate. Annals of Nutrition & Metabolism. [Online] 58 (4), 320–334. Available from: doi:10.1159/000331994. •Gardner, C.D., Trepanowski, J.F., Del Gobbo, L.C., Hauser, M.E., et al. (2018) Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA. [Online] 319 (7), 667–679. Available from: doi:10.1001/jama.2018.0245. •Hall, K.D., Chen, K.Y., Guo, J., Lam, Y.Y., et al. (2016) Energy expenditure and body composition changes after an isocaloric ketogenic diet in overweight and obese men. The American Journal of Clinical Nutrition. [Online] 104 (2), 324–333. Available from: doi:10.3945/ajcn.116.133561. • Použitá literatura •Kimm, S.Y.S., Glynn, N.W., Aston, C.E., Damcott, C.M., et al. (2002) Racial differences in the relation between uncoupling protein genes and resting energy expenditure. The American Journal of Clinical Nutrition. 75 (4), 714–719. •Kosinski, C. & Jornayvaz, F.R. (2017) Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies. Nutrients. [Online] 9 (5). Available from: doi:10.3390/nu9050517 [Accessed: 12 March 2018]. •Lefevre, F. & Aronson, N. (2000) Ketogenic diet for the treatment of refractory epilepsy in children: A systematic review of efficacy. Pediatrics. 105 (4), E46. •Lindeberg, S., Jönsson, T., Granfeldt, Y., Borgstrand, E., et al. (2007) A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia. [Online] 50 (9), 1795–1807. Available from: doi:10.1007/s00125-007-0716-y. •Manheimer, E.W., van Zuuren, E.J., Fedorowicz, Z. & Pijl, H. (2015) Paleolithic nutrition for metabolic syndrome: systematic review and meta-analysis12. The American Journal of Clinical Nutrition. [Online] 102 (4), 922–932. Available from: doi:10.3945/ajcn.115.113613 [Accessed: 12 March 2018]. • Použitá literatura •Mansoor, N., Vinknes, K.J., Veierød, M.B. & Retterstøl, K. (2016) Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. The British Journal of Nutrition. [Online] 115 (3), 466–479. Available from: doi:10.1017/S0007114515004699. •Paoli, A. (2014) Ketogenic Diet for Obesity: Friend or Foe? International Journal of Environmental Research and Public Health. [Online] 11 (2), 2092–2107. Available from: doi:10.3390/ijerph110202092 [Accessed: 12 March 2018]. •Rosenbaum, M. & Leibel, R.L. (2010) Adaptive thermogenesis in humans. International journal of obesity (2005). [Online] 34 (0 1), S47–S55. Available from: doi:10.1038/ijo.2010.184 [Accessed: 28 July 2017]. •Rueda-Clausen, C.F., Ogunleye, A.A. & Sharma, A.M. (2015) Health Benefits of Long-Term Weight-Loss Maintenance. Annual Review of Nutrition. [Online] 35, 475–516. Available from: doi:10.1146/annurev-nutr-071714-034434. •Schoenfeld, B.J., Aragon, A.A. & Krieger, J.W. (2015) Effects of meal frequency on weight loss and body composition: a meta-analysis. Nutrition Reviews. [Online] 73 (2), 69–82. Available from: doi:10.1093/nutrit/nuu017 [Accessed: 12 October 2016]. • Použitá literatura •Tinsley, G.M. & La Bounty, P.M. (2015) Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans. Nutrition Reviews. [Online] 73 (10), 661–674. Available from: doi:10.1093/nutrit/nuv041. •Trexler, E.T., Smith-Ryan, A.E. & Norton, L.E. (2014) Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete. Journal of the International Society of Sports Nutrition. [Online] 11, 7. Available from: doi:10.1186/1550-2783-11-7 [Accessed: 23 April 2016]. •Walder, K., Norman, R.A., Hanson, R.L., Schrauwen, P., et al. (1998) Association Between Uncoupling Protein Polymorphisms (UCP2–UCP3) and Energy Metabolism/Obesity in Pima Indians. Human Molecular Genetics. [Online] 7 (9), 1431–1435. Available from: doi:10.1093/hmg/7.9.1431 [Accessed: 31 October 2015]. •Westman, E., Feinman, R., Mavropoulos, J., Vernon, M., et al. (2007) Low-carbohydrate nutrition and metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition. [Online] 86 (2), 276–284. Available from: http://ajcn.nutrition.org/content/86/2/276 [Accessed: 19 March 2014]. •