Hořčík a zdraví Zuzana Derflerová Brázdová Hořčík (Mg) – významná minerální látka •kov 3. periody •vyskytuje se pouze ve sloučeninách (jako kation Mg 2+) •9. nejrozšířenější prvek na Zemi •je složkou chlorofylu – zeleného barviva rostlin, bez něj nemůže probíhat fotosyntéza •součástí buněk živých organismů Funkce hořčíku v lidském organismu •Nezbytný •jako ko-faktor více než 300 enzymatických reakcí •v metabolických reakcích •pro syntézu bílkovin a nukleových kyselin •pro nervosvalové reakce •pro správnou kontraktilitu srdečního svalu •pro mineralizaci kostí •atd. atd. • Denní potřeba hořčíku •Pro ČR stanovena denní doporučená dávka (DDD) na 375 mg. • •Odborná literatura uvádí odlišnou potřebu podle pohlaví, věku, zdravotního stavu atd. • •Příklad amerického doporučení (U.S. RDA) • Adults 19-30 years old 400 mg/day for men, 310 mg/day for women •Adults 31+ years old 420 mg/day for men, 320 mg/day for women •Pregnant women 360 - 400 mg/day, depending on age •Breastfeeding women 310 - 360 mg/day, depending on age • Přirozené zdroje hořčíku – orientační obsah Mg ve 100 g potraviny - příklady Přirozené zdroje hořčíku – obsah v nápojích • •Kohoutková voda - podle geografické oblasti: 18.7 – 24.5 mg/l •Polotučné mléko 111 mg/l •Plnotučné mléko 98 mg/l •Minerální vody – podle značky a typu až 312 mg/l Vztah nedostatku hořčíku ke zdraví - I. •Kardiovaskulární (srdečně cévní) nemoci – akutní infarkt myokardu, ateroskleróza, srdeční arytmie (poruchy srdečního rytmu) •Hypertenze (vysoký krevní tlak) •Diabetes Mellitus II. typu •Metabolický syndrom •Osteoporóza •Kameny močových cest (vápenaté) •Pre-eklampsie u těhotných • Vztah nedostatku hořčíku ke zdraví – II. •Neurologické symptomy: záškuby víček, některé typy migrény, svalové křeče •Nespavost, rychlá únava •Problémy s koncentrací •Padání vlasů, zvýšená lomivost nehtů Příliš vysoký přívod hořčíku • •Připadá v úvahu pouze při nitrožilním podání nebo při konzumaci příliš velkého množství doplňků stravy, nikdy z potravy! • •Obvykle je prvním příznakem průjem. •Může následovat pocit svalové slabosti, malátnosti, ospalosti… Výživová doporučení pro ČR ZUZKA Obilniny, pečivo, těstoviny: 3-6 jednotkových porcí Zelenina: 3-5 jednotkových porcí (a 100 g) Ovoce: 2-4 jednotkové porce (a 100 g) Mléko a ml. výrobky: 2-3 jednotkové porce (ekviv. 300 mg Ca) Maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny: 1-3 jednotkové porce Ostatní: 1+1 porce (ekvivalent 10 g tuku či cukru) Osoby ve zvýšeném riziku nedostatku Mg •Těhotné a kojící ženy •Sportovci s vysokou fyzickou aktivitou •Starší osoby •Lidé vykonávající namáhavou fyzickou práci •Osoby se srdečními onemocněními •Diabetici •Lidé pravidelně konzumující alkohol •Lidé pravidelně pijící kofeinové nápoje •Osoby v dlouhotrvajícím stresu •Všichni, kdož nedodržují výživová doporučení L Obecná doporučení vzhledem k hořčíku a zdraví •Stravování se podle výživových doporučení se zřetelem na konzumaci pestré stravy včetně zelené listové zeleniny, celozrnných cereálií, ořechů a dalších zdrojů bohatých na hořčík •Dodržování vhodného pitného režimu, v oblastech s kohoutkovou vodou chudou na Mg též s využitím minerálních vod s nízkým obsahem sodíku a adekvátním obsahem hořčíku •Vyvarování se stresu •Vyvarování se pravidelné časté konzumaci alkoholu •Pití kofeinových nápojů v rozumném množství