VODA A ZDRAVÍ PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ POTŘEBA VODY nDENNĚ 2 AŽ 3 LITRY nVčetně zdrojů z potravin: -zelenina až 98% vody, -ovoce cca 90% vody -maso 75% vody -Voda metabolická ZDROJE PITNÉ VODY n nPODZEMNÍ – PRŮLINOVÁ x PUKLINOVÁ nPOVRCHOVÁ POŽADAVKY nORGANOLEPTICKÉ VLASTNOSTI (čirá, bezbarvá, charakteristická vůně) nPŘÍZNIVÝ OBSAH CHEMICKÝCH PRVKŮ A MINERÁLŮ (voda pitná – stolní – minerální nZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POŽADAVKY – pokračování nMIKROBIÁLNÍ PŘÍTOMNOST: -PSYCHROFILNÍ b. -TERMOFILNÍ b. -MESOFILNÍ b. – ZAHRNUJÍ I CHOROBOPLODNÉ ZÁRODKY INDIKÁTORY FEKÁLNÍHO ZNEČISTĚNÍ nSTŘEVNÍ BAKTERIE (enterokoky, Escherichia coli) nDUSITANY, DUSIČNANY nMOČOVINA nAMONIAK nCHLORIDY ZDRAVOTNÍ RIZIKA nZ MIKROBIÁLNÍHO ZNEČISTĚNÍ: -„LETNÍ“ PRŮJMY -ÚPLAVICE -BŘIŠNÍ TYFUS A PARATYFUS -CHOLERA -PARAZITÁRNÍ INFEKCE ZDRAVOTNÍ RIZIKA nZ CHEMICKÉHO ZNEČISTĚNÍ: -DUSIČNANOVÁ METHEMOGLOBINEMIE NOVOROZENCŮ a KOJENCŮ -PŘÍSPĚVEK KE ZHOUBNÝM NÁDORŮM GIT (tvorba nitrosaminů) -OTRAVY PŘI CHEMICKÉ KONTAMINACI průmyslovými /zemědělskými odpady ZABEZPEČENÍ KVALITY VODY nOCHRANA VODNÍHO ZDROJE – PÁSMA HYGIENICKÉ OCHRANY nVODÁRENSKÁ ÚPRAVA nCHLOROVÁNÍ nOZON, UV ZÁŘENÍ nOBOHACOVÁNÍ (CO2, FLUORIDY) POSTUP PŘI POSOUZENÍ VODY nORGANOLEPTICKÉ POSOUZENÍ nSTAV OCHRANY ZDROJE nODBĚR VZORKU PRO CHEMICKÝ ROZBOR nODBĚR VZORKU PRO BAKTERIOLOGICKÝ ROZBOR nZAJIŠTĚNÍ NÁHRADNÍHO ZDROJE VÝZNAMNÉ PROTEKTIVNÍ LÁTKY V PITNÉ VODĚ nSOLI – TVRDOST VODY – VODNÍ FAKTOR nFLUORIDY nJODIDY nSTOLNÍ (MINERÁLNÍ) A LÉČIVÉ VODY VODA UŽITKOVÁ nPOŽADAVKY NA MIKROBIÁLNÍ ČISTOTU – PODOBNÉ JAKO U PITNÉ VODY nPOŽADAVKY NA CHEMICKÉ VLASTNOSTI – a) NEPŘÍTOMNOST JEDOVATÝCH LÁTEK n - b) POŽADAVKY TECHNOLOGICKÉ ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ nZ KONTAMINOVANÉ UŽITKOVÉ VODY: nALIMENTÁRNÍ INFEKCE nALERGICKÉ A TOXICKÉ ÚČINKY SINIC nKARCINOGENNÍ ÚČINKY CHLOROVANÝCH SLOUČENIN VODY ODPADNÍ nSPLAŠKOVÉ nZEMĚDĚLSKÉ nPRŮMYSLOVÉ n nZDROJE PLOŠNÉ x BODOVÉ ZDRAVOTNÍ OHROŽENÍ nPŘI KONTAMINACI SPODNÍCH VOD nPŘI KONTAMINACI POVRCHOVÝCH VOD nPŘI VYUŽITÍ K ZALÉVÁNÍ A ZÁVLAHÁM => PRŮNIK DO POTRAVNÍCH RETĚZCŮ nn. Minamata - Hg, n. Itai-Itai – Cd, nInf. Hepatitis z mražených jahod ZÁVĚR nVODA JE URČUJÍCÍ PODMÍNKOU PRO ŽIVOT NA ZEMI nDOSTUPNOST PITNÉ VODY JE ZÁKLADNÍM PRÁVEM ČLOVĚKA nKVALITNÍ ZDROJE PITNÉ VODY JSOU ZNEUŽÍVÁNY nOCHRANA VODY JE PRIORITOU ODPADY A ZDRAVÍ nDRUHY PODLE PRODUKCE: n- komunální -zemědělský -průmyslový nPODLE SLOŽENÍ: -Inertní -Biologický -Toxický, radioaktivní n n LIKVIDACE nSKLÁDKY (neorganizované, řízené) nKOMPOSTOVÁNÍ nSPALOVÁNÍ nCHEMICKÁ DESTRUKCE nÚLOŽIŠTĚ nZKRMOVÁNÍ nRECYKLACE TŘÍDĚNÉHO ODPADU EXPOZICE nPRAŠNOST, ZÁPACH, KOUŘ nKONTAKTNÍ (PRACOVNÍCI, BEZDOMOVCI, DĚTI) nZPROSTŘEDKOVANÉ (KONTAMINACE VODY, PŮDY, POTRAVNÍCH ŘETĚZCŮ, HMYZ, HLODAVCI ÚČINKY nDRÁŽDĚNÍ, TOXICKÝ DÝM nN. PARAZITÁRNÍ (HELMINTÓZY, AMÉBY, CERKÁRIE) nZOONÓZY nINF. HEPATITIS, AIDS nOTRAVY OPATŘENÍ nMINIMALIZACE MNOŽSTVÍ (recyklace, uvážlivé užívání jednorázových obalů) nVÝBĚR VHODNÝCH LOKALIT A ZABEZPEČENÍ SKLÁDEK nSEPARACE TOXICKÝCH, INFEKČNÍCH, RADIOAKTIVNÍCH ODPADŮ nVÝCHOVA OBYVATELSTVA