Výživa v prevenci zubního kazu MDDr. Michaela Bartošová, Ph.D Stomatologická klinika, Brno Zubní kaz vzniká komplexní interakcí faktorů : vnímavá zubní tkáň, ústní mikroflora, dieta, čas. Mikroorganismy plaku + sacharóza = Kyseliny + vnímavý povrch zubu = zubní kaz Prevence kazu :  zvýšení odolnosti skloviny vůči zubnímu kazu  ovlivnění kariogenní bakteriální flóry  ovlivnění těch složek potravy, které představují výživný substrát pro bakterie Vnímavost zubních tkání vůči zubnímu kazu Faktory  konstituční  rasové  nutriční  klimatické  celkový zdravotní stav organismu  dědičnost Hlavní požadavky prevence kazu  vytvoření zdravé zubní tkáně  normální, nerušený vývoj organismu dítěte  ochrana nastávající matky a dítěte před škodlivými vlivy a chorobami a vhodně volená výživa. Vyvíjející se organismus potřebuje dostatečný a vyvážený přívod všech základních živin = bílkoviny, tuky, cukry, minerály (F), vitamíny. Hlavní požadavky prevence kazu Dieta a bakteriální flóra předpokládá aktivní spolupráci poučeného a motivovaného jedince. Naše populace – vysoká konzumace sladkostí, zejména mezi hlavními jídly, nedostatečná hygiena dutiny ústní. Zubní kaz je dynamický proces s obdobími demineralizace a remineralizace. Oscilace rovnováhy pH , kritická hranice pH = 5,5. Pod ní se začíná rozpouštět hydroxyapatitová složka skloviny, při dalším poklesu pH se rozpouští i fluoroapatit. Složení potravy a výskyt zubního kazu :  účinek preeruptivní  účinek posteruptivní Preeruptivní účinek stravy : Nevyvážená skladba stravy neumožní optimální chemickou a strukturální výstavbu tvrdých zubních tkání. Poruchy mineralizace se mohou projevit ve změnách tvrdosti, permeability a rozpustnosti skloviny – významné pro vznik zubního kazu Dočasný chrup – kritické období od 12. týdne nitroděložního života až do 2 let věku Stálý chrup – od 24. týdne nitroděložního života až do 15 let = optimální strava pro těhotnou a kojící ženu a pro dítě Skladba stravy má vliv i na množství a složení slin Preeruptivní účinek stravy : V souvislosti se vznikem zubního kazu jsou důležité:  malnutrice (opožděné prořezávání dočasné i stálé dentice, kvalita sliny)  vitamin D (nedostatek – hypoplastické defekty dočasné zuby)  poměr kalcia a fosforu  fluor a další stopové prvky Posteruptivní účinek stravy : Závažnější než preeruptivní, nejdůležitější sacharidy Sacharidy:  monosacharidy a oligosacharidy (laktóza, glukóza, fruktóza, sacharóza)  polysacharidy (škrob) kariogenní působení sacharidů závisí na jejich přívodu do organismu, na celkovém přijatém množství, na formě a frekvenci přívodu používaného sacharidu Posteruptivní účinek stravy : Sacharóza: nejobvyklejší sladidlo, substrát pro tvorbu extracelulárních polysacharidů, které jsou „ideálním prostředím“ pro další populace mikroorganismů  nízký obsah škodlivých sacharidů: prehistorický člověk, válečná období  vysoký obsah škodlivých sacharidů: kojenci a batolata : early childhood caries = baby bottle caries = rampant caries. Typické postižení : dočasné řezáky v horní čelisti, první dočasné moláry v obou čelistech. Posteruptivní účinek stravy : Posteruptivní účinek stravy : Posteruptivní účinek stravy : Posteruptivní účinek stravy :  1957 Swenander-Lanke pojem „cukrová clearance“ : na setrvání sacharidu v dutině ústní má vliv řada faktorů: koncentrace, rozpustnost, stupeň enzymové degradace sacharidu, adheze k tvrdým zubním tkáním, schopnost stimulovat vylučování slin  telemetrie pH zubního povlaku : podle této metody zaveden pojem „zahnschonend“ = zuby šetřící produkt = po požití tohoto produktu neklesá po dobu 30 minut pH zubního povlaku pod hodnotu pH = 5,7  kariogenní potenciál potravy – podmíněn obsahem sacharidů (množství a druhem)  kariogenní působení potravy – závisí na individuálních výživových nárocích, stravovacích zvyklostech, na kvalitě a množství slin a na ústní hygieně Posteruptivní účinek stravy : Zubní kaz a polysacharidy :  škroby v přirozeném stavu  škroby po úpravě vařením, zmrazením, extruzí Z hlediska vývoje zubního kazu dnes nepovažujeme žádnou potravinu obsahující tepelně upravený škrob za bezpečnou z hlediska vzniku a vývoje zubního kazu Posteruptivní účinek stravy : Zubní kaz a slina - Stephanova křivka: Křivka poklesu pH po příjmu potravy, její průběh je ovlivněn stravovacími návyky a mírou salivace, která je individuálně značně odlišná a proměnlivá. Stephanova křivka Stephanova křivka Posteruptivní účinek stravy : Zubní kaz a mléko, sýry a jiné protektivní faktory:  mateřské mléko, kravské mléko  sýry – výrazně protektivní potraviny vzhledem k vývoji zubního kazu Zubní kaz a ovoce, ovocné šťávy:  jablko – v povlaku stejný pokles pH jako po požití 10% roztoku sacharózy  Rozhodující je podíl cukru, textura plodiny. Ovocné šťávy – podíl cukru  Citrusové plody – eroze tvrdých zubních tkání kyselinami v nich obsaženými – horní frontální úsek, palatinální plošky Sladidla nekariogenní Požadavky :  výrazně snížené až event. žádné kariogenní působení  absence nežádoucí pachuti nebo příchuti  tolerance pro lidský organismus  použitelnost i v jiných oblastech medicíny, diabetici  použitelnost v potravinářských technologiích  sladivost srovnatelná se sacharózou Sladidla nekariogenní Z hlediska výživy :  sladidla nutriční = sladidla s energetickou hodnotou:  cukerné alkoholy a jejich směsi  sorbóza  sladidla bez energetické hodnoty:  sacharin,  cyklamáty,  aspartam,  acesulfam,  thaumatin Potravní pyramida Znázorňuje vyváženost stravy dle zásad správné výživy. Výživové poradenství  vztah mezi výživou a výskytem zubního kazu  jak změnit způsob výživy pro předejití škodám na chrupu  kombinace příjmu potravy s opatřeními ústní hygieny a se snahami o zvýšení salivace