ZPŮSOBY HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉ SPOTŘEBY Mgr. Martin Forejt Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LFMU VÝŽIVOVÁ SPOTŘEBA • vyjadřuje množství zkonzumovaných potravin, nápojů a jejich druh • můžeme ji zjišťovat u jednotlivců i specifických skupin (rodina) • měřena kvantitativně a kvalitativně NUTRIENT = ŽIVINA • Makroživiny - bílkoviny, tuky, sacharidy, (alkohol) • Mikroživiny - vitaminy, minerální látky • Semiživiny - vláknina a fytochemické látky • Nenutriční komponenty stravy – probiotika, symbiotika METODY POUŽÍVANÉ PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝŽIVOVÉ SPOTŘEBY 1) METODY ZJIŠŤOVÁNÍ GLOBÁLNÍ SPOTŘEBY • Inventurní metoda - týden až měsíc - zaznamenání výchozího a konečného stavu všech potravin za dané období - jídlo ve spížce, komoře, lednici, ve sklepě…. - přesná metoda, možnost kombinovat nutriční a ekonomická data - nezohledňuje individuální příjem • Metoda rodinných účtů - týden až měsíc - sledování finančních výdajů za potraviny a tekutiny - přesná metoda, ale jen ekonomická data, nezohledňuje individuální příjem • Metoda rodinných záznamů - obvykle za dobu jednoho týdne - sleduje potraviny a jejich množství zkonzumované členy rodiny během daného období - můžeme zaznamenat stravu všech lidí ze skupiny za danou dobu - jen výživová data, menší přesnost 2) METODY ZJIŠŤOVÁNÍ INDIVIDUÁLNÍ SPOTŘEBY METODY PROSPEKTIVNÍ RETROSPEKTIVNÍ Metoda záznamu s pomocí vážení 24h Recall Metoda záznamu s pomocí odhadu Výživová frekvence Metoda dvojitých porcí Výživová anamnéza PROSPEKTIVNÍ METODY • Metoda záznamu s pomocí vážení - údaje se získávají vážením potravin před jejich konzumací - velmi přesná metoda, nepotřebuji používat paměť - náročná na spolupráci lidí, jejich zodpovědnost • Metoda záznamu s pomocí odhadu - množství zkonzumovaného jídla se odhaduje podle velikosti porcí - možné využít brožurky foto knihy, 3D modely - velikost porcí je možné udávat i v běžných mírách pro domácnost (lžíce, naběračka, hrnek, atd.) • Metoda dvojitých porcí - vytvoří se dvě stejné porce jídel (nemocnice) - časově, organizačně a finančně náročné - možné kombinovat přímou chemickou analýzou (při sledování některých důležitých živin - vláknina, selen) RETROSPEKTIVNÍ METODY - vzpomínáme na konzumaci stravy a tekutin zpětně - tyto metody zatěžují sledovanou osobu méně než prospektivní metody, jsou však závislé na paměti a vybavovací schopnosti dotyčného a nejsou tak přesné - důležitá je technika interview - patří sem tyto metody: Výživová anamnéza Výživová frekvence 24 hodinový recall • Výživová anamnéza (výživové zvyklosti) - metoda využívající interview - řízený rozhovor - její součástí je 24hodinový recall a dotazy na stravovací zvyklosti - informuje o všech minulých životních údobích (nejlépe 6 -12 měsíců zpět) - výživová spotřeba - charakter stravování a zvyklosti, úprava pokrmů - frekvence příjmu určitých potravin - kombinace pokrmů - množství obvyklých porcí - neprovádí se u dětí mladších 14 let a u starých lidí nad 80 let - výhoda metody - rychle a snadno proveditelná - nevýhoda metody - nebere v úvahu odchylky ve stravovacích zvyklostech, nepřesná (potraviny neváženy) - zkreslování běžných výživových zvyklostí a frekvence příjmu dle stávajícího ročního období • Výživová frekvence - metoda využívá interview nebo se provádí zasílání formulářů (špatná návratnost), záznam se provádí do předtištěného formuláře - dotazovaný uvádí, jak často jí (během dne, týdne, měsíce) vybrané poživatiny - česká verze upravená Doc. Fialou porovnává výživové zvyklosti vyšetřovaného s výživovými doporučeními dle potravinové pyramidy - výhody metody - lze se zaměřit na významné složky ve stravě - umožňuje zařadit sledovanou osobu do skupiny malých, středních a velkých konzumentů určité potraviny či skupiny potravin - nevýhody metody - pracná a časově náročná • 24 hodinový recall - nejčastěji užívaná metoda, vhodná u dostatečně velkých souborů - provádí se formou interview (osobně, telefon), za 1-7 dní - záznam volně na papír, do formuláře, počítače, nahrávání hovoru - neprovádí se - děti mladší 7 let, lidé nad 75 let výjimečně - informování, že budou dotazováni na stravování, je pak tendence měnit své běžné stravovací návyky = zkreslení - otázky- neutrální: Kdy jste jedla? Co jste jedla? - vyhýbat se sugestivním formulacím vedoucím k určité odpovědi 4. SPECIFICKÉ FÁZE (OTÁZKY) 1. Fáze - nespecifikuje se blíže jednotlivá potravina (chleba s máslem) 2. Fáze - kvalitativní upřesnění (bavorský chléb, čerstvé máslo) 3. Fáze - množství (velikost porcí, g, ml - dle foto knih, brožur…) 4. Fáze - popis všeho, co jsme zapsali a případné doladění - výhody metody - rychle a snadno proveditelná, levná - nevýhody metody - nepřesná (potraviny neváženy) - předchozí den mohl být atypický (recall jen za 1den) - závislost na vybavovací schopnosti osob Metoda rychlého hodnocení výživy pomocí potravinových skupin - pracuje na principu 24hodinového recallu s důrazem na sledování zastoupení jednotlivých potravinových skupin ve stravě dotyčného - využívá norem tzv. POTRAVINOVÉ PYRAMIDY Hodnocení výživy pomocí nutričního skóre dle WHO - metoda 24hodinového recallu je doplněna o rychlý výpočet nutričního skóre dle odpovědí na 10 otázek - otázky vychází z potravinové pyramidy - každá kladná odpověď = 1 bod DOPORUČENÁ STUDIJNÍ LITERATURA Hana Kleinwächterová, Zuzana Brázdová: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, Brno 2001, ISBN 80-7013-336-8.