Obesity Prevention Nutritional Counseling Mgr. Martin Forejt, Ph.D. Department of Public Health Recommendations for proper eating Not just monitoring of received energy Much more important is  representation of basic nutrients and fluids  variety of diet  intake of fiber  regularity of diet  distribution of meals energy during the day  appropriate choice of food according to time of the day FOOD = source of nutrients 1) Macronutrients – source of energy, high daily need  proteins  fats  carbohydrates 2) Micronutrients - not a source of energy  vitamins  minerals very important component of diet min. 1,5 l every day Adults min. 30 - 35ml / 1kg  FUNCTION OF FLUIDS  SOURCES OF FLUIDS !! DRINK REGULARLY DO NOT WAIT FOR THIRST!! The best indicator of lack of fluid is urine colour. 60% WATER Balanced and varied diet? A bit ... … of everything… and also what you love Feel the food with all your senses! Pork cutlet (140 g) with 1,2 cm of fat on the edge Total energy 1881kJ / from fat 1317kJ Saturated fatty acids 13g Pork cutlet (113 g) no fat on the edge Total energy 961kJ / from fat 418kJ Saturated fatty acids 4g FOOD PYRAMID AND OBESITY 3-4 p 2-3 p 3-5 p 1-3 p2-3 p max. 2 p DIETARY FIBER 30g/day FIBER SOURCES • all plants a food from plant origin FUNCTION OF FIBER • digestion • immunity • excretion Ovoce a zelenina g Kedlubna 2,7 Luštěniny g Miss FitEmco – celoz. 7,4 Ananas 1,9 Kiwi 3 Fazole vařená 3,1 Miss FitEmco–oves. kaše 5,7 Angrešt 3 Kukuřice cukrová 4,7 Hrách vařený 4,6 Otruby pšeničné 45 Avokádo 4,8 Květák 2,7 Sója naklíčená 2,6 Ovesné vločky 7,2 Banán 2 Lilek 2,3 Sója vařená 6,2 Pohanka 12,2 Borůvky 4,9 Maliny 6,4 Sójové maso Sojavita 12,9 Pšeničné klíčky 14 Brambory 3,2 Tangerine 1,7 Ořechy a semena g Racio chlebíček rýžový 2,9 Broccoli 3 Meloun vodní 0,7 Arašídy 7,6 Raciolky – jablko,skořice 2,2 Broskev 2,2 Carrot 3,5 Dýňová semena suš. 3,9 Roll 4,5 Celer 3,4 Petržel 4 Lískové ořechy 8,7 Rohlík bílý mléčný slaný 2,6 Celer řapíkatý 1,1 Pomeranč 3 Linseed 27,9 Whole grain roll 9,7 Cibule 2,6 Rajčata 1,6 Mandle 11,9 Rohlík grahamový 6,2 Citrón 3,6 Rybíz černý 6,8 Obiloviny, mouka, pečivo g Rohlík karlovarský 2,2 Cuketa 1,1 Rybíz červený 5,4 Bábovka 1,9 Rýže bílá loupaná vař. 0,5 Červená řepa 2,5 Ryngle 2,7 Bageta 2,5 Rýže natural 2,9 Česnek 1,5 Ředkev 2,2 Dalamánek 4,1 Rýže neloupaná vařená 0,9 Fazolky zelené 3,6 Ředkvičky 1,5 Chléb Fit slunečnicový 10 Rýžové chlebíčky s polev. 0,9 Fíky čerstvé 3,4 Řepa červená 2,8 Chléb grahamový 6,4 Strouhanka 3,2 Fíky sušené 12 Cucumber 0,9 Chléb kmínový 4,3 Suchar dietní 3 Granátové jablko 2,7 Šípky 23,4 Chléb pšeničný bílý 4,3 Šáteček s marmeládou 1,4 Grep 2 Špenát 1,8 Chléb pšeničný celozrn. 8,2 Šáteček s makem 4,1 Hlávkový salát 2,4 Švestky 2,2 Chléb toustový bílý 4,5 Šáteček s ořechy 1,6 Hrášek čerstvý 7,4 Švestky sušené, 5 ks 3 Chléb toustový tmavý 7,1 Šáteček s tvarohem 1,3 Hrozny 2,1 Třešně 2 Chléb žitný celozrnný 9,5 Vánočka bez hrozinek 2 Pear 3,3 Tykev 2,6 Knaeckebrot 12,4 Vánočka s hrozinkami 2,2 Jablko 3,1 Zelí čínské 1,7 Kellog´s Cornflakes 3 Veka 2,5 Kapusta hlávková 4,2 Zelí hlávkové bílé 2,7 Knuspi kmínový 10,8 Závin jablečný 1,5 F I B E R C O N T E N T IN 100g O F F O O D Total energy intake (TEI) 8000kJ PROTEINS 15% (17,2 kJ) FATS 30% (38,9 kJ) CARBOHYDR. 55% (17,2 kJ) ALCOHOL 0%( 29,3 kJ) • Basal metabolic rate (BMR) • Thermic effect of food (TEF) 10% from TEI • Basic physical aktivity 20-80% from BMR • Sport INTAKE EXPENDITURE FAT? ENERGY REGULARITY OF DIET, DISTRIBUTION OF MEALS ENERGY DURING THE DAY Eat every 2,5-3h Eat last 3h before bedtime snídaně 25% přesnídávka 10% oběd 30% svačína 10% večeře 25% BREAKFAST 25% SNACK 10% LUNCH 30% SNACK 10% DINER 25% Appropriate choice of food according to time of the day • not to eat sweet, fatty foods in the afternoon and evening • do not eat fruit in the evening, better for snacks or breakfast • eat vegetables all day (only with respect to digestibility) • white bread only in the first half of the day, afternoon and evening only whole grain bread (or prefere during all day) • add vegetables to each meal containing the fat source • nuts and seeds eat only in the morning • consume alcohol in small doses, the sooner the better Yes Think about it White kefir 200 ml, 2xKnuspi Vegetables 150g 12:45 16:45 19:00 water 600ml water 300ml water 1000ml water 100ml Precise weight record, Woman 55 y , 91kg, water 150ml Open sandwich (slice of ham, 1/3 of egg, butter 8g)2x Coffee and milk (10ml) Coffee and milk (10ml) Syrup (10ml) with water Steamed vegetables with egg, 2x rolls Vegetables 150g Water Roll, salami Vysočina Apple pie, chocolate Green tea Apple Sleep Breakfast Lunch Snack Snack Diner II Diner Snack Do not forbid, but think !