Nemoci dutiny ústní a vředová choroba gastroduodena KLINICKÁ MEDICÍNA – PŘEDNÁŠKA, JARO 2021 MUDR. MONIKA HORVÁTHOVÁ A MUDR. NIKOLA NOVÁKOVÁ 393832@MAIL.MUNI.CZ [USEMAP] Vliv nemocí dutiny ústní a stav chrupu na patologii celé trávící trubice „ Nemoci dutiny ústní jsou odrazem stavu celého organizmu.“ - odkaz na předešlou přednášku Nemoci dutiny ústní Pohled na dutinu ústní – internista = hodnocení organizmu - rty a tvar ústních koutků – symetrie, infekce - chrup + dásně – sanace, zubní náhrady, barva dásně, krvácení dásně - jazyk – plazení středem, bez povlaku, vlhký - vyústění slinných žlázek – patologický výtok, zánět - patrové oblouky – klidné, bez zarudnutí, mandle - sliznice – vlhká, barva (červená, bledá, žlutá atd.) - zápach z úst – fetor ex ore – hepatopati, ketoacidóza u DM 1. typu, kuřáci atd. [USEMAP] chrup + dásně – sanace – fokus zánětu?, zubní náhrady – vyhovuje?, netlačí? – zásadní u starších pacientů, došetření hubnutí + ARO, před anestezií, barva dásně (bledé u anemie, zánětlivě změněné atd.), krvácení dásně? – kožní onemocnění, pemfigus, málo Fe…., ošetření dásně po extrakci zubů – i težší anemie k podání krevních transfuzí! - jazyk – plazení, povlak, suchý/mokrý? – stav hydratace pacienta! Funkce chrupu a patofyziologie trávení v dutině ústní Funkce chrupu: - uchopování, dělení a rozmělňování potravy. - velké kusy potravy zatěžují; špatné žvýkání a polykání velkých soust může vést i k urgentním stavům dušení stravou při uvíznutí v jícnu Fyziologie/patofzyiologie trávení v dutině ústní: - rozmělnění potravy - změna teploty potravy - prvotní trávení – slinné žlázy - vstřebávání – např. alkohol [USEMAP] Poruchy výživy ve vztahu ke stavu chrupu a změnám v dutině ústní A) vrozené vývojové vady: - rozštěpové vady B) získaná onemocnění: - kariézní chrup, chybějící chrup, nevyhovující zubní protéza… - poruchy polykání poruchy motility, dysfagie – stavy po CMP , revmatologické onemocnění – obrovskobuněčná arteritida – klaudikační bolesti žvýkacích svalů a jazyka - infekční – bolesti - opět odkaz na přednášku Dr. Novákové o nemocech dutiny ústní [USEMAP] Poruchy výživy ve vztahu ke stavu chrupu a změnám v dutině ústní Poruchy výživy: - astenie/malnutrice – podvýživa, slabost - kachexie/anorexie - fyzická slabost, ztráta hmotnosti a svalové hmoty, pokročilá malnutrice - kwashiorkor – stresová malnutrice , klinicky s otoky, postižený zpracovává vlastní proteiny a tukové zásoby nemizí – často u int. pacientů ---- ústí do špatného hojení ran a vzniku sek. infekcí a dekubitů - marazmus - prosté hladovění způsobené nedostatečným přívodem energie i bílkovin - obezita [USEMAP] Peptický vřed žaludku a duodena - v první polovině 19. století - nejčastější onemocnění gastrointestinálního traktu vůbec - VŘED - defekt sliznice, který proniká hlouběji pod muscularis mucosae (v.s. eroze) - peptický vřed je lokalizovaný v místech, kde je volná kyselina chlorovodíková – v jícnu, žaludku, duodenu (Meckelův divertikl – ektopická žalud. sliznice) Peptický vřed žaludku a duodena - etiologie VŘEDOVÁ CHOROBA GASTRODUODENA - infekce způsobená bakterií Helicobacter pylori - Helicobacter pylori – objev za Nobelovu cenu PEPTICKÉ VŘEDY SEKUNDÁRNÍ h pylorii.jpg 1.Léky – NSAIDS !!! 2.Stres – psychické, při težkých zánětech – ARO, JIP ! 3.Endokrinní poruchy – Zolinger-Elisonův syndrom – gastrinom 4.Hepatogenní, srdce – portální hypertenze, městnání, hyperemie žaludeční sliznice 5.Respirační – zřídka 6.Stařecké – nutriční vlivy 7. [USEMAP] Peptický vřed žaludku a duodena – klinické projevy, porovnání ŽALUDEČNÍ VŘED - vyšší věk - etiologie - nejčastěji NSAID - bolest tupá, tlaková (viscerální bolest), v epigastriu, cca 30min až 1h po jídle DUODENÁLNÍ VŘED - mladí muži 20-40 let - bolesti epigastria nalačno a nebo za 2 a více hodin po jídle, v noci, bolesti ustupují po požití stravy a antacidech - pyróza, říhání [USEMAP] Komplikace vředové choroby gastroduodena - ruptura vředu a krvácení – hemateméza (zvracení krve), meléna (černá mazlavá stolice) - penetrace do jiných orgánů - perforace do dutiny břišní – peritonitida - stenóza – jizvení po vředu, hlavně v oblasti pyloru [USEMAP] Krvácení z žaludečního vředu – Forrestova klasifikace forest.png https://www.researchgate.net/figure/Endoscopic-grading-according-to-Forrest-classification_fig1_221 919125 [USEMAP] Vředová choroba gastroduodena - diagnostika - klinika a endoskopie – gastroduodenoskopie - histologie - průkaz bakterie Helicobacter pylori - RUT – rychlý ureázový test [USEMAP] Vředová choroba gastroduodena - farmakologická léčba Ø PPI – proton pump inhibitor – inhibitory protonové pumpy – „prazol“ – OMEPRAZOL, LANZOPRAZOL. Ø prokinetika – hlavní působek na horní část GIT – Itoprid (Kinito) Ø H2-blokátory – Famosan – vysoký vznik down regulace histaminových receptorů – proto není dnes již lékem volby Ø + léčba komplikací – endoskopicky nebo chirurgicky Ø Ø Ø eradikace H. pylori – 7 dní PPI + antibiotika ve dvojkombinaci Amoksiklav + Klacid [USEMAP] PPI – proton pump inhibitor – inhibitory protonové pumpy – „prazol“ – OMEPRAZOL, LANZOPRAZOL. Prokinetika – hl. působek na horní část GIT – Itoprid (kinito) H2-blokátory – Famosan – vyský vznik down reg histam. Rec. – proto není dnes již lékem volby Chir. Léčba – jen perforace enebo krvácení neřešitelné endoskopicky Dg. Endoskopie – gastroskopie, suverenní metoda Dieta při vředové chorobě GD Ø omezení alkoholu Ø omezení pití kávy Ø zákaz kouření Ø ostré jídlo – žádná Indie L Ø dieta v dimenzích 2 – nekořeněné a nepřesolené pokrmy na základě racionální stravy Ø režimová opatření – nelehat si hned po jídle, poslední jídlo dne nejpozději 3h před spaním, dostatek času na jídlo, zapíjet tekutiny během jídla, omezení bublinkových nápojů po jídle… [USEMAP] Nádory žaludku - histologicky je to nejčastěji karcinom - etiopatogeneze: kancerogeny – nitrosaminy (uzeniny), polycyklické uhlovodíky, alfatoxiny, genetické faktory, nositelé krevní skupiny A – častější výskyt o 20%, Helicobacter pylori - příznaky: nespecifické, často odhalen v pozdním stadiu (nelze vyšetřit UZ!!) - prognóza: obecně špatná, často dg. v pokročilém diseminovaném stádiu - léčba: kurabilní jen operace [USEMAP] Děkuji za pozornost! Kontakt na přednášejícího: monika.horvathova@fnusa.cz [USEMAP]