HODNOCENÍ STAVU VÝŽIVY I. Indexy vycházející z antropometrických ukazatelů: 1) Brocův index: ♂: tělesná výška v cm - 100 nebo (tělesná výška v m)^2 ´ 23 ♀ : (tělesná výška v cm - 100) - 10 % nebo (tělesná výška v m)^2 ´ 21,5 …………………………………………………. ………………………………………… Další výpočty: % ideální hmotnosti*: (aktuální hmotnost/ideální hmotnost) ´ 100 …………………………………………………………………… *^ při přepočtu lze klasifikovat 4 stupně obezity (tabulka 1). Tabulka 1: Hodnocení stupně obezity pomocí Brocova indexu. stupeň obezity % ideální hmotnosti Mírný 115–129 Střední 130–149 Těžký 150–199 Morbidní > 200 povrch těla (m^2): [hmotnost (kg) ]^0,425 ´ [výška (cm) ]^0,725 / 139,32 …………………………………………………………………….. 2) Body mass index (BMI – index tělesné hmotnosti): Na základě takto získaného indexu pak určete jednotlivé hmotnostní kategorie (tabulka 2) Tabulka 2: Hodnocení hmotnostních kategorií pomocí BMI. Index tělesné hmotnosti – BMI (kg.m^-2) Kategorie Muži Ženy Podváha < 20 < 19 Norma 20–24,9 19–23,9 Nadváha 25–29,9 24–28,9 Obezita 30–39,9 29–38,9 Těžká obezita > 40 > 39 Uvedené indexy nevystihují skutečnost fyziologicky rozdílného rozložení tuku mezi pohlavími. Z tohoto důvodu mají význam dva další parametry: 3) Stanovení obvodu v pase. …………………………………………… Obvod v pase (cm) Kategorie Muži Ženy Doporučené rozmezí ≤ 94 ≤ 80 Nutné snížit hmotnost 95–102 81–90 Snížení hmotnosti vyžaduje lékařskou pomoc > 102 > 90 4) Stanovení indexu pas/boky (z anglického Waist/Hip Ratio = WHR) v bezrozměrném čísle. Tento poměr se pro ženy doporučuje < 0,80 pro muže < 1,00 WHR = Poznámka pro praxi: V případě obézních pacientů vypočítáváme energetickou potřebu pouze na doporučenou hmotnost dle Brocova indexu, nikoliv na aktuální hmotnost! II. Měření tělesného tuku kaliperem 1. měření 2. měření 3. měření průměr nad tricepsem (mm) nad lopatkou(mm) Z hodnot kožních řas (v mm) na paži (m.triceps brachii) a na zádech (nad lopatkou) určete i procento zastoupení tuku v organismu (orientační hodnota) – viz nomogram Nomogram: spojnice mezi naměřenými hodnotami kožních řas (mm) protíná osu % tuku. pažee záda záda paže % TUKU % TUKU Odhad podílu tukové složky (určený na základě dvou kožních řas, podle Slaughtera) ♂: % tuku = 0,735 * [nad lopatkou (mm)+ nad tricepsem (mm)] + 1,0 ♀: % tuku = 0,610 * [nad lopatkou (mm)+ nad tricepsem (mm)] + 5,1 ………………………………………………………………………. III. Měření zastoupení tuku v organismu bioelektrickou impedanční metodou měření pomocí ručního typu přístroje % tuku …………… množství tuku v kg…………… měření pomocí bioimpedanční váhy hmotnost osoby ………….. % tuku …………… % vody …………… Tabulka 3: Fyziologické zastoupení tělesného tuku (%). Věk (roky) < 30 > 30 Žena 17–24 20–27 Muž 14–20 17–23 IV. Měření svalové hmoty V klinice se nejčastěji užívají tyto: obvod svalstva paže (OSP, cm) a korigovaná plocha svalstva (k-PSP, cm^2). Obvod svalstva paže ………………………………. Změřenou hodnotu korigujeme podle vzorce: OSP = OP - π ·KŘT* OSP= * KŘT je kožní řasa nad tricepsem (cm) a OP označuje obvod paže (cm). Tabulka 4: Hodnocení množství svalové hmoty. Ztráta svalové hmoty Nepřítomná střední těžká Žena > 23,2 cm 14–23,1 cm < 14 cm Muž > 25,3 cm 15–25,2cm < 15 cm Korigovaná plocha svalstva paže (k-PSP) Přestože obvod svalstva paže obsahuje korekci na podkožní tkáň, neobsahuje korekci kosti pažní. Z těchto důvodů se udává tzv. korigovaná plocha svalstva paže. Podle níže uvedeného vzorce vypočtěte korigovanou plochu svalstva paže: pro muže pro ženy . k-PSP= Vypočtené hodnoty v cm^2 porovnejte s níže uvedenou tabulkou. Tabulka 5: Hodnocení výpočtu korigované plochy svalstva paže. Deficit nepřítomný mírný střední těžký Žena > 36,3 29,1–36,3 25,5–29,0 < 25,4 Muž > 40,9 32,8–40,8 28,7–32,7 < 28,6 Závěr:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………… STANOVENÍ ENERGETICKÉHO VÝDEJE NEPŘÍMOU KALORIMETRIÍ Aktuální energetický výdej v klidu a po zátěži Hodnoty spotřeby kyslíku (l/s) v jednotlivých situacích (klid - zátěž) zkorigujte na 0 ˚C a 101,325 kPa (760 mmHg) dle následujícího vzorce: (l/s) * * v[n ]– naměřená spotřeba kyslíku přepočítaná na l/s : klid: 0,005 l/s; po zátěži: 0,008 l/s t – teplota místnosti ve °C : počítejme : 24 °C B – barometrický tlak v kPa (1 torr = 1 mmHg = 0,133 kPa): 758 mmHg =……….kPa e – napětí vodních par v kPa při teplotě místnosti – viz tabulka při 24°C = 2,953 Tabulka 1: napětí vodních par (kPa) za různé teploty. t (^oC) 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1,219 1,303 1,391 1,485 1,585 1,691 1,801 1,920 2,044 2,174 20 2,314 2,462 2,617 2,781 2,953 3,134 3,328 3,529 3,741 3,965 30 4,201 4,449 4,709 4,986 5,269 5,570 5,887 6,225 6,567 6,933 KLID v[n] (naměřená hodnota)……0,005…………………l/s v[r] (zkorigovaná hodnota)…………………………………l/s ZÁTĚŽ v[n] (naměřená hodnota)……0,008……………………l/s v[r] (zkorigovaná hodnota)…………………………………l/s Výpočty aktuálního energetického výdeje (AEE) nepřímou kalorimetrií vycházejí z následujících vztahů: známe-li hodnotu spotřebovaného kyslíku v litrech za časovou jednotku (VO[2]=v[r]), použijeme rovnici s koeficientem energetického ekvivalentu kyslíku (EE = 20,19 kJ/litr O[2]): AEE (kJ/čas) = 20,19 ∙ VO[2][ ]chyba výpočtu je asi 8 % KLID AEE=……………………………………………….kJ/s AEE=……………………………………………kJ/den ZÁTĚŽ AEE=……………………………………………….kJ/s AEE=……………………………………………kJ/den Výsledky měření a výpočty doplňte do příslušných míst v protokolu. Závěr………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… STANOVENÍ ENERGETICKÉHO VÝDEJE VÝPOČTEM a) Výpočet bazálního energetického výdeje (BEE): m = tělesná hmotnost v kg, h = výška v cm, r = věk v letech. Postup při výpočtu BEE pomocí Harris-Benedictovy rovnice: ♂: BEE = 66 + (13,7 × m + 5 × h) – (6,8 × r). ♀: BEE = 655 + (9,6 × m) + (1,7 × h) – (4,7 × r) Výsledek v kcal/den převeďte na kJ/den (1 kcal = 4,18 kJ, 1 J = 0,2388 kcal). BEE:……………………………………………………………………………………………….. b) Výpočet aktuálního energetického výdeje (AEE) vychází z následujícího vztahu: AEE = BEE x AF x TF x IF kde přihlížíme k faktorům: aktivity– AF ležící pacient 1,1 ležící, ale mobilní pacient 1,2 mobilní pacient 1,3 zdravý lehce pracující 1,55 ♀ 1,60 ♂ zdravý středně pracující 1,64 ♀ 1,78 ♂ zdravý těžce pracující 1,82 ♀ 2,10 ♂ tělesné teploty -TF 37 ºC 38 ºC 39 ºC 40 ºC 41 ºC 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 poškození– IF nekomplikovaný pacient pooperační stav fraktury sepse peritonitida mnohočetná poranění mnohočetná poranění + sepse popáleniny 30–50 % popáleniny 50–70 % popáleniny 70–90 % 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 2,0 Pozn.: Při výpočtu AEE v našem cvičení použijte pouze faktor aktivity: zdravý lehce pracující. Vypočtené vlastní hodnoty BEE a AEE vyjádřete v kJ/den. AEE=…………………………………………. Závěr:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………… SESTAVENÍ JÍDELNÍHO LÍSTKU. ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY Doporučené dávky pro dospělé (19–50 roků) na jeden den. Proteiny 0,8 g/kg Vitamin A 0,8–1 mg Lipidy 60–80 g Vitamin C 75 mg Sacharidy 5 g/kg Vitamin B[1] 1,3–1,5 mg Energie 2200kcal Vitamin B[2] 1,5–1,7 mg Metodika Potřeby: www.nutridata.cz Postup práce Sestavte jídelníček včerejšího dne dle návodu a vytiskněte nebo vypište údaje živin, vitamínů a stopových prvků. Porovnejte svůj jídelníček s doporučovanými hodnotami. 1. Vytvořte účet na www.nutridata.cz (pro 14 dní plného přístupu, po skončení lze registraci zrušit, účet je v každém případě nezpoplatněn, pouze omezen). Při registraci zadejte alespoň rok narození, váhu a aktivitu (na tomto základě bude vypočten pravděpodobný bazální metabolismus). 2. Vytvořte denní jídelníček (doplňte i váhu), nezapomeňte na olej, sůl atd. pokud je přidáváte do jídla. Pokud berete vitamíny v tabletách, také je zadejte. Po dokončení jej uložte. 3. Po uložení se objeví stručný výpis, přepněte na analýzu, kde je i podrobný popis vitamínů a minerálů, tento jídelníček si vytiskněte a přineste do cvičení. 4. Dále prostudujte tabulky doporučených hodnot vitamínů a minerálů a jejich důsledky při nedostatku a přebytku těchto složek ve stravě. Pokud se nacházejí ve vaší stravě nějaké takovéto výchylky, zahrňte je do závěru i se zjištěním z těchto tabulek. Závěr Porovnejte energetický příjem a výdej, přijaté a doporučené denní dávky živin, minerálů a vitamínů a zhodnoťte. Posuďte míru optimálního složení přijímané stravy. Jakých chyb oproti doporučením správné výživy jste se dopustili? Jak je napravit? …………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… .…………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….