Alimentární enterotoxikózy MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Epidemiologická charakteristika nzásadně odlišná od alimentárních infekcí – otravy z potravin nodlišný klinický obraz – n chybí horečka nodlišná etiopatogeneze – n bakteriální toxiny nnení interhumánní přenos n Etiopatogeneze ntoxiny, produkované bakteriemi v kontaminované potravině nSt. aureus, Vibrio parahaemolyticus ntoxiny, produkované po požití kontaminované potraviny v GIT n Cl. perfringens typ A nobojí mechanismus n Bacillus cereus, Cl. botulinum n Stafylokoková enterotoxikóza nPůvodce: n Staphylococcus aureus n patří mezi G+ koky n velmi odolný n ntermostabilní enterotoxin n Stafylokoková enterotoxikóza nZdroj nákazy: n nasymptomatický nosič nv nosohltanu nna kůži nčlověk s hnisavým ložiskem na rukou Stafylokoková enterotoxikóza nKlinický obraz: n náhlý začátek, nausea, křeče v břiše, zvracení, průjmy nDiagnostika: nepidemiologická anamnéza – při hromadném výskytu ntoxikologické vyšetření pokrmu nebo zvratků n Stafylokoková enterotoxikóza nPřenos: n alimentární nRizikové potraviny: n s vysokým podílem bílkovin nVýskyt: n sporadický n epidemický Stafylokoková enterotoxikóza nInkubační doba: n 1 – 6 hodin n nTerapie: n perorální rehydratace n hospitalizace výjimečně Stafylokoková enterotoxikóza nPreventivní opatření: nedukace potravinářů a veřejnosti nhygienické zásady manipulace se stravou nvařená jídla uchovávat buď při n T 60°C nebo 4°C Stafylokoková enterotoxikóza nRepresivní opatření: nhlášení ndomácí izolace nvýjimečně toxikologické vyšetření zvratků a vzorků stravy nsanitární den ve strav. provozu, bakteriol. vyšetření personálu ndočasné vyloučení nosičů n Botulismus nPůvodce: n Clostridium botulinum n typ A – G (v Evropě typ B) n G+ tyčka, anaerobní, sporulující n spóry odolné (120° exp. 30 min.) nvegetativní forma produkuje n termolabilní neurotoxin n Botulismus n nVýskyt Cl. botulinum n nve střevě lidí a zvířat (prase, ryby) nv půdě nve vodě n Botulismus nklinický obraz: n obrny periferních nervů, dvojité vidění, polykací obtíže, zástava peristaltiky a močení n hrozí obrna dýchacích svalů ndiagnostika: n průkaz botulotoxinu ve vzorcích stravy, ve zvratcích, v krvi, ve stolici Botulismus nPřenos: n alimentární nRizikové potraviny: n produkty domácích zabijaček n doma nakládaná zelenina n doma zavařované kompoty Botulismus nInkubační doba: n 12 – 36 hodin (vzácně delší) nTerapie: n hospitalizace na ARO n polyvalentní antitoxické sérum n (antitoxiny A, B, E) Botulismus nPreventivní opatření: ntechnologické postupy v komerční výrobě potravin nzdravotní výchova veřejnosti Botulismus nOpatření v ohnisku nákazy: nhlášení onemocnění n npovinná hospitalizace n nlaboratorní vyšetření biol. materiálu pacienta a vzorků stravy n nzajištění všech kontaktů n podání polyvalentního antitoxického n séra všem kontaktům