Tvorba bibliografických záznamů
Zadání:
Pro jednoduchost použijeme stejnou bakalářskou práci jako v předchozím úkolu. Najděte si tedy v IS bakalářskou práci na téma "Porod v terénu z pohledu přednemocniční neodkladné péče" (autor Rudolf Hudec, odevzdání 2020). Podívejte se do seznamu literatury a vytvořte nejdříve podle normy AMA a poté ISO 690 záznamy zdrojů číslo: 6, 7, 9, 17 a 28.
Řešení:
Při tvorbě záznamů jsme si řekli, že prvním nezbytným krokem je vždy určit typ dokumentu a formát. Pak můžeme vytvořit záznam buď podle vzoru v normě (nebo jejím výkladu) nebo využít citační manažer a buď využít nějaké formy dohledání podle identifikátoru, v katalogu nebo importu. Pokud takové možnosti nemáme, pak musíme vyplnit formulář v citačním manažeru ručně. Dále si postupně u jednotlivých zdrojů specifikujeme jejich typ a formát (ten někdy odhadujeme podle dostupnosti na MU) a postup vytvoření s výsledkem. Vždy první uvedený záznam je dle AMA a druhý dle ISO 690 (když už máme vyplněný formulář v Citace PRO, stačí pro změnu normy kliknutí na zvolený citační styl, nemusíme vše psát znovu), uvádíme je pro srovnání hned za sebou. Doporučujeme srovnat námi vytvořené záznamy s tím, jak je uvádí autor v bakalářské práci.
6 tištěná kniha
Přebereme záznam z knihovního katalogu MU. Při kontrole záznamu odstraníme URL, protože jsme elektronickou verzi nevyužili.
7 elektronická kvalifikační práce
Kvalifikační práce z MU najdeme také v knihovním katalogu, proto jsme i zde využili dohledání právě přes katalog. Při importu do Citace PRO ale bylo nutné změnit typ dokumentu (z kniha na elektronická akademická práce), doplnit pro ISO 690 povinný údaj místo vydání (Brno), druh práce (rigorózní práce) a škola (Masarykova univerzita).
GREBEŇOVÁ, Veronika. Lékař a pacient - vztah založený na důvěře [online]. Brno, 2015 [cit. 2020-07-15]. Dostupné z: http://is.muni.cz/th/325730/pravf_r/. Rigorózní práce. Masarykova univerzita.
9 e-kniha (nesprávně webová stránka)
Ze záznamu není jasné, zda autor odkazuje na titulní stránku publikace (pak by operoval s webovou stránkou, na kterou odkazuje), nebo s e-knihou, která je dále pod touto stránkou dostupná. Pokud se podíváme do vlastní práce, kde odkazuje na zdroj 9 výhradně na stranu 35, zřejmě pracuje s knihou, nicméně na daném webu není možné dohledat, jaký obsah je na straně 35, ale zjistíme to, pokud se podíváme na PDF verzi publikace, tedy e-knihu. Právě na tuto e-knihu je tedy správné odkazovat. Kniha není na MU dostupná, ale e-kniha má ISBN. Pokud ale zkusíme dohledat ji právě pomocí ISBN, zjistíme, že nástroj nic nenašel. To proto, že není kniha v žádné databázi, na kterou je citační manažer napojený. Ještě ale máme možnost zkusit elektronické zdroje MU. Pokud vyhledáme e-knihu v EBSCO Discovery, najdeme ji tam a můžeme provést import do Citace PRO. Ten je ale natolik chybný, že je jednodušší vyplnit formulář manuálně než opravovat to, co se importuje.
Pro cvičení si ukážeme, jak by správně vypadal odkaz na webovou stránku, která představuje knihu, i když výše jsme si popsali, že to není zdroj, se kterým bakalářská práce pracuje. Pokud by nám stačil jen záznam v AMA, ukáže nám ho přímo zdrojová webová stránka po kliknutí na "Cite this Page" - ale mysleme na to, že to je opravdu záznam stránky, ne e-knihy.
17 e-článek
Tento elektronický článek je dostupný přes EBSCO Discovery v plném textu. Zkusíme tedy import přes tuto cestu. Import vypadá poměrně správně (hlavně nemusíme opisovat všechny autory, protože se importovali), jen musíme přepsat název článku, aby nebyl kapitálkami, doplníme jen trvalý odkaz z Discovery, poslední stranu, abychom měli rozsah a záznam je kompletní.
28 e-článek
V případě posledního zdroje je z bakalářské práce dost těžké určit, o jaký typ dokumentu jde, ale také ho najít. Klíčovým vodítkem je identifikátor DOI. Na stránkách tohoto identifikátoru jsme po zadání čísla DOI přesměrováni na daný digitální objekt, kdy zjistíme, že jde o běžný elektronický článek. Pak již opět importem přes EBSCO Discovery předvyplníme formulář v Citace PRO, doplníme URL (tu máme z kroku zjišťování dle DOI) a je hotovo.