19.03.2021 1 Praktické cvičení 1 Mikrobiologie I, BSP LF MUNI Distanční výuka, LS 2020/2021 doc. MVDr. Šárka Bursová, Ph.D. Obsah cvičení • Kultivace mikroorganismů • Kvalitativní stanovení • Kvantitativní stanovení • Stanovení celkového počtu mikroorganismů • Stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae • Stanovení počtu Escherichia coli • Stanovení počtu enterokoků Kultivace mikroorganismů Základní informace Kvalitativní stanovení Kvantitativní stanovení • přítomnost / nepřítomnost MO • vztaženo k navážce analytického vzorku (např. negativní v 25 g) • přesný počet MO • KTJ v 1 g či ml vzorku • KTJ = kolonie tvořící jednotka • pomnožení (jednostupňové x dvoustupňové) • izolace (kličkou, tyčinkou) • konfirmace • definitivní výsledek • desetinásobné ředění vzorku • inokulace (zalití x roztěr) • počítání suspektních kolonií • konfirmace • definitivní výsledek Kvalitativní stanovení (průkaz) Pomnožení • tekuté médium, cíleně zvyšujeme počet buněk daného MO • neselektivní x selektivní pomnožovací média • Postup: dané množství upraveného vzorku či suspenze přeneseme do daného množství tekutého živného média a promícháme Jednostupňové pomnožení Dvoustupňové pomnožení selektivní médium neselektivní médium selektivní médium poloselektivní médium 19.03.2021 2 Izolace • pevné médium • Postup: pomnožený vzorek naneseme na povrch agaru, kde ho cíleně ředíme tak, aby došlo k nárůstu izolovaných kolonií • Metody: vyočkování sterilní kličkou (křížový roztěr) nebo tyčinkou (had) Křížový roztěr kličkou Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/f5c221bc- 5fe1-496b-91e6-5fbd21a0368d?list=studio 1. 2. 3. 4. 5. Vyočkování sterilní tyčinkou (had) Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/154c94ed- 97e8-4cac-8d58-d6bcf0ec691c?list=studio Konfirmace • potvrzení, že se skutečně jedná o sledovaný mikroorganismus • fenotypová x genotypová • konfirmujeme suspektní (typické) kolonie z dané živné půdy • povinné fenotypové konfirmační metody jsou vždy definovány příslušnou metodikou (norma ČSN EN ISO) popisující stanovení daného MO Kvantitativní stanovení (počet) Zpracování vzorku navážka vzorku přídavek ředicího média 10 g (počet) × 25 g (průkaz, není-li dáno jinak) vždy 9× více než navážka (10 g  90 ml) homogenizace stomacher (1,5 až 2 min) = primární ředění další desetinásobná ředění 9 ml ředicího média + 1 ml suspenze z předchozího kroku 19.03.2021 3 Zpracování vzorku – pevné, kašovité Výchozí ředění – pevné, kašovité Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/0969a89f- 447f-4ca1-890b-27eb6ec84377?list=studio https://web.microsoftstream.com/video/8fa81085- 6419-445a-8036-e3a49f1218f0?list=studio Zpracování vzorku – tekuté Výchozí ředění – tekuté Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/d30df57f- d2af-4e6f-886a-8b4afb5a8545?list=studio Ředění vzorku Další desetinásobná ředění Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/a52a877d- 1bf5-4506-b63f-89605a2c9aa7?list=studio 19.03.2021 4 Kvantitativní techniky ZALITÍ ROZTĚR • vždy 1 ml inokula • obvykle 0,2 ml (příp. 0,1 či 1 ml) • prázdná Petriho miska • do středu pipetujeme inokulum • zalijeme cca 15 ml agaru (max. 50 °C) • promícháme krouživými pohyby • necháme ztuhnout • inkubace dnem vzhůru • Petriho miska s živnou půdou • na povrch pipetujeme inokulum • roztěr sterilní hokejkou • zaschnutí max. 15 minut • inkubace dnem vzhůru Metoda zalití Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/80e4c001- eee8-44a1-96a8-47622f07dfba?list=studio Metoda roztěru Zdroj obrázku: https://cz.clipartlogo.com/istock/camcorder-symbol-flat-vector-1548272.html https://web.microsoftstream.com/video/6621ad9f- bbe1-4a75-a98f-57c949ef79fc?list=studio 5 minut přestávka Stanovení celkového počtu mikroorganismů (CPM) Počet mezofilních aerobních a fakultativně anaerobních mikroorganismů (bakterie, kvasinky a plísně), které rostou v neselektivních nutričně bohatých médiích nebo tvoří kolonie na nutričně bohatých agarových půdách za aerobních podmínek během inkubace při 30 °C po dobu 72 hodin. Celkový počet mikroorganismů (CPM) 19.03.2021 5 Vyhodnocení CPM – ukázka výsledků ředění 10-2 – obě PM cca 150 KTJ ředění 10-3 – 12 a 17 KTJ CPM – ukázka výsledků ředění 10-2 – 31 a 26 KTJ ředění 10-3 – 1 a 2 KTJ ředění 10-2 ředění 10-3 CPM – ukázka výsledků Stanovení počtu bakterií čeledi Enterobacteriaceae 19.03.2021 6 • gramnegativní • nesporulující tyčinky • oxidáza negativní • fermentace glukózy s tvorbou kyseliny a plynu • významný indikátor fekální kontaminace či nedostatečně provedeného tepelného ošetření EB čeleď Enterobacteriaceae Enterobacteriaceae VČŽG agar OXI test – průkaz oxidázy Princip metody Enzym cytochromoxidáza je detekován barevnou reakcí N,N-dimethyl-1,4fenylendiaminu s α-naftolem za vzniku indolfenolové modři. pozitivní negativní Gramnegativní bakterie Průkaz glykozidáz Princip metody K průkazu se používají tekuté půdy obsahující testovaný cukr a indikátor pH (bromthymolová modř, fenolová červeň). Zkvašuje-li testovaná kultura daný cukr, dojde ke změně barvy média z původní zelené, resp. červené, na žlutou. Přidání plynovky umožňuje současně sledovat tvorbu plynu. Escherichia coli Salmonella spp. pozitivnínegativníL= laktóza G = glukóza 19.03.2021 7 https://web.microsoftstream.com/video/cfe49bd6- 94ce-4ac3-bf1e-cc992891188c?list=studio Stanovení Enterobacteriaceae v syrovém mléce Stanovení počtu Escherichia coli KB EB EC Escherichia coli • gramnegativní • nesporulující tyčinky • oxidáza negativní • fermentace glukózy s tvorbou kyseliny a plynu + • fermentace laktózy s tvorbou kyseliny a plynu + indol pozitivní β-D-glukuronidáza pozitivní Escherichia coli TBX agar 19.03.2021 8 substrát chromofor BAKTERIE CHROMOGEN Princip chromogenních médií obvykle se jedná o selektivně diagnostické půdy substrát chromofor BAKTERIE β-D-glukuronidáza Princip chromogenních médií chromofor chromofor chromofor chromofor chromofor chromofor Princip chromogenních médií COLI test Princip metody Přítomnost indolu se indikuje přídavkem Kovácsova činidla (pdimethylaminobenzaldehydu). V pozitivním případě vzniká sytě růžový až červený reakční produkt. Princip metody Enzym ß-D-glukuronidasa štěpí 4-methylumbelliferyl-ß-D-glukuronid, vzniklý 4methylumbelliferon vykazuje pod UV modrou fluorescenci. Tvorba indolu Aktivita β-D-glukuronidázy COLI test Tvorba indolu Aktivita β-D-glukuronidázy negativnípozitivní pozitivní Escherichia coli je v obou znacích pozitivní https://web.microsoftstream.com/video/fcc8e884- 821d-431f-9226-b211028bbb80?list=studio Stanovení počtu E. coli v majonézovém salátu 19.03.2021 9 Stanovení počtu enterokoků • grampozitivní koky (často diplokoky, krátké řetízky) • kataláza negativní • vysoce odolné (6,5 % NaCl, pH 9,6 a 40 % žluči) • termorezistentní 60 °C po dobu 30 minut • hydrolýza eskulinu • indikátory fekální kontaminace • Enterococcus faecalis, E. faecium a další druhy Zdroje obrázků: https://euroclean.cz/problemy-vody/bakterie/; https://www.zdravie.sk/clanok/57496/crevne-enterokoky-ake-choroby-mozu-sposobit Enterococcus spp. Enterococcus spp. Bile-esculin agarSlanetz-Bartley agar https://web.microsoftstream.com/video/f0e916f3- dbc4-4345-9f08-c57612f89da7?list=studio Stanovení počtu enterokoků v sušeném mléce 19.03.2021 10 Děkuji za pozornost