Kazuistika 1 + 2 Základní údaje Hospitalizace – zařízení Informovaný souhlas zúčastněné osoby Popis : 1.Anamnéza Osobní data nemocného: Jméno pacienta ( iniciály), pohlaví I. Nynější onemocnění diagnóza medicínská II. Osobní anamnéza – předchorobí – sled onemocnění od narození do současnosti + zvyky: alergie, kouření, abúzus, farmakologická , gynekologická III. Rodinná anamnéza IV. Pracovní a sociální anamnéza (stav, povolání, vyznání) Proces nutriční péče I. Nutriční hodnocení A) Výživová (nutriční) anamnéza Kojení, enterální, parenterální výživa charakter stravování (AZS+ diety), frekvence příjmu určitých potravin v minulosti (půl roku -1 rok) 24-h recall, rozložení stravy během dne, velikost obvyklých porcí, úpravy pokrmů Zjišťování vyživové frekvence Biologická hodnota, hodnocení jídelníčku Anamnéza fyzické aktivity B) Antropometrická vyšetření TV, H, BMI, obvody, kožní řasy Složení těla – bioimpedance C) Imunologická a biochemická vyšetření – údaje, lékařské zákroky a testy D) Problémy související s výživou Klinická vyšetření: Nespecifické příznaky únava, malátnost, průjem zácpa, padání vlasů, nehty, suchá kůže, poruchy spánku aj. Specifické příznaky typické pro specifické deficience adspekce, fyzikální metody lékařské záznamy a zprávy – tělesné systémy (trávicí…) II. Nutriční diagnóza ( ze seznamu nutričních diagnóz) a)Identifikovat - označit nutriční problém nebo potřeba (identifikovat nutriční riziko) b)Stanovit příčinu, přispívající rizikový faktor c) Příznaky – symptomy 1/ příjem – přívod 2/ klinika 3/ chování a prostředí III. Nutriční Intervence – změna – výživa – chování, podmínky prostředí, aspekt nutričního zdraví Potraviny, nutrienty Edukace- POUČENÍ O VÝŽIVĚ – POTRAVINÁCH KONKRÉTNÍ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI Individuální poradenství – PODPORA – MOTIVACE- INTERVENCE ZABEZPEČENÍ NUTRIČNÍ PÉČE Koordinace nutriční péče IV. Nutriční monitoring a hodnocení • sledovat účinnost řešení - • zaznamenat realizované kroky řešení a jejich efekt event. opakovat identifikaci v čase) NUTRIČNÍ ANAMNÉZA 1/Příjem – přívod POTRAVIN A ŽIVIN 2/ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ-SOUČASNÉ VE STROVNÁNÍ S MINULÝM 3/UŽÍVÁNÍ LÉČIV, DOPLŇKŮ STRAVY 4 /ZNALOSTI, POSTOJE, DOVEDNOSTI , PŘIPRAVENOST KE ZMĚNĚ 5/ CHOVÁNÍ Dodržování doporučení, chování během jídla 6/FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ PŘÍSTUP K POTRAVINÁM A DALŠÍM POMŮCKÁM SOUVISEJÍCÍM S VÝŽIVOU A KONZUMACÍ 7/TĚLESNÁ AKTIVITA A FUNKCE ANTROPOMETRIE BIOCHEMICKÉ A LÉKAŘSKÉ VYŠETŘENÍ Fyzikální vyšetření související s výživou