Seminář – NUT – ÚPF; 9.4.20211 Poruchy výživy, obezita, hladovění, malnutrice, katabolické stavy, mentální anorexie a bulimie, nádorová anorexie/kachexie (seminář) – praktická demonstrace hodnocení stavu výživy. Slovník pojmů ̶ hladovění (fasting, stravation) – vědomé nebo nucené potlačení až zcela zastavení přívodu potravy u jinak zdravého člověka resp. bez závažného celk. onemocnění ̶ podvýživa (hyponutrice) – důsledek nižšího přívodu zejm. makronutrientů – BMI < 18 (tuk <10% u mužů, <15% u žen) ̶ malnutrice – důsledek dlouhodobého deficientního přívodu makro- a mikronutrientů s výraznými orgánovými změnami (často ireverzibilními) – vede k inanici/emaciaci – hluboký stav podvýživy ̶ anorexie – nechuť k jídlu, ztráta apetitu ̶ kachexie – ztráta hmotnosti (tuková a svalová tkáň) a chuti k jídlu u člověka, který se aktivně nesnaží redukovat tělesnou hmotnost ̶ karence (deficit) – selektivní nedostatek určité živiny či látky v potravě poškozující zdraví 2 Hladovění – katabolismus ̶ energetická rezerva (tuk) u štíhlého člověka na cca 2–3 měsíce ̶ biochemická charakteristika prostého hladovění ̶ glukagon (+ pokles sekrece inzulínu) ̶ vyčerpání zásob jaterního glykogenu za 12-24 hod ̶ vzestup koncentrace adrenalinu, glukagonu, glukokortikoidů – zvýšená glukoneogeneze ̶ zvýšená lipolýza se zvýšenou ketogenezí (metabolická acidóza) ̶ bílkoviny se relativně šetří, pokud je normální fyzická aktivita 3 Prosté hladovění ̶ nedostatek výživy ̶ vyčerpávají se tukové zásoby, přitom se ale v maximální možné míře šetří bílkoviny ̶ na rozdíl od stresového hladovění se nevyvíjí hyperkatabolismus ̶ 1. fáze (krátkodobé – do 72 hodin) ̶ zvýšení odbourávání glykogenu ̶ stimulace lipolýzy ̶ orgány, které nejsou závislé na dodávce glukózy, přednostně oxidují ketolátky a vMK ̶ funkce mozku a erytrocytů (potřeba glc) je po spotřebování glykogenu udržována glukoneogenezí ̶ 2. fáze (dlouhodobé – více než 72 hodin) ̶ stoupá katabolismus bílkovin, aby byl zajištěn substrát pro glukoneogenezi (ale bílkoviny se obecně šetří) ̶ stupňuje se lipolýza  nadprodukce ketolátek a objevuje se ketonurie ̶ orgány závislé na glukóze začínají využívat ketolátky ̶ katabolismus bílkovin postupně klesá ̶ snížená sekrece inzulinu, snižuje se i produkce hormonů štítné žlázy ̶ následky ztrát aktivní tělesné hmoty: respirační systém, GIT, hojení, imunita, atd.4 Stresové hladovění ̶ podvýživa společně s onemocněním (infekce, malignita, rozsáhlá zranění, sepse…) ̶ stresová či zánětlivá odpověď  katabolismus, rychlá progrese ̶ zvýšení glukoneogeneze (zdroj AMK), rozvoj inzulínové rezistence  může vést i k hyperglykemii ̶ výrazný pokles ALB  pokles onkotického tlaku  rozvoj otoků, ascites ̶ šetří se lipidy, včetně podkožního tuku  otoky a zachování tukové tkáně  nut stav může být podhodnocen ̶ negativní dusíková bilance ̶ výsledkem stresového hladovění je kwashiorkor – těžká deplece proteinů 5 Malnutrice ̶ malnutrice má obvykle 2 složky ̶ protein energetická malnutrice (PEM) ̶ deficit mikronutrientů (zejm. vitamin A, železo, jod aj.) ̶ často se rozlišují 2 formy ̶ marasmus ̶ kwashiorkor ̶ celosvětově cca 850 mil. osob – zejm. jižní Asie a subsaharská Afrika ̶ porucha normálního růstu u dětí ̶ podváha (underweight) = <2SD pro daný věk ̶ zaostávání růstu (stunting) = <2SD pro daný věk  často důsledek chronické malnutrice ̶ nízká váha pro danou výšku (wasting)  často důsledek akutní malnutrice ̶ pokles hmotnosti u dospělých – ztráta váhy o 40 % vede ke smrti 6 Malnutrice ̶ negativní změny v činnosti orgánů ̶ zejm. tuková degenerace srdce a jater ̶ srdeční selhání ̶ sklon k dehydrataci, hypoglykemii, hypotermii ̶ letargie ̶ atrofie sliznic = sekundární malabsorpce ̶ mechanizmus ̶ závažná kombinované porucha sacharidového a lipidového metabolismu ̶ deficit sacharidů neumožňuje ani normálně metabolizovat tuky 7 Marasmus ̶ marasmus – závažný “wasting” v důsledku PEM s relativně vyváženým nedostatkem základních živin ̶ symptomy: ̶ vzhled typu “kost a kůže” ̶ trojuhelníhovitý obličej ̶ amenorrhea u dívek ̶ extendované břicho (svalová hypotonie) ̶ analní či rektální prolaps (ztráta perianálního tuku) 8 Kwashiorkor ̶ závažný “wasting” a otoky důsledku PEM a přidružených infekcí nebo extrémně závažným nedostatkem bílkovin v potravě ̶ z Ga jazyka (Ghana): “choroba, kterou dostane dítě po odstavení kvůli narození jiného dítěte nebo těhotenství matky” ̶ symptomy ̶ otoky (+ hypoalbuminemie) ̶ hepatomegalie a steatóza jater ̶ poruchy kůže a vlasů (hypopigmentace) ̶ anemie ̶ imunosuprese 9 10 Nádorová kachexie ̶ progresivní ztráta tělesné hmoty, která způsobuje významnou morbiditu i mortalitu onkologických nemocných ̶ ztráta hmotnosti (tuková i svalová tkáň) a chuti k jídlu u člověka, který se aktivně nesnaží redukovat hmotnost ̶ etiologie ̶ nádory (cancer cachexia) ̶ těžká nenádorová onemocnění (např. sepse, uremie, HIV infekce) ̶ prognóza a mortalita ̶ horší odpověď na léčbu a její tolerance ̶ na kachexii umírá cca 20 % nemocných s nádory11 Nádorová kachexie – patofyziologie ̶ závažnost nekoreluje s velikostí a typem tumoru (i když nejzávažnější bývá u nádorů GIT, plic a prostaty) ̶ 1) anorexie ̶ dysregulace center regulace příjmu potravu v n. arcuatus (POMC/CART >>>> NPY), cytokiny (TNFα, IL- 1β, IL-6) zvyšují serotoninergní aktivaci POMC/CART (tryptofan!) ̶ 2) aktivace imunitního systému – vyšší spotřeba energie interakce mezi rostoucím nádorem a imunitním systémem organizmu vede k dysbalanci mezi orexigenními a anorexigenními cestami periferní signály (ghrelin, leptin) oznamující deficit energie se sice dostávají do hypotalamu, ale cytokiny způsobují, že hypotalamus nereaguje, což udržuje kachektický proces klíčovou úlohu zde pravděpodobně má aktivace anorexigenního melanokortinového systému v hypotalamu vlivem cytokinů  potenciálním cílem léčby nádorové anorexie a kachexie 12 Nádorová kachexie – patofyziologie ̶ 3) zvýšený klidový metabolismus (resting energy expenditure) ̶ up-regulace uncoupling proteinů (UCP-3 ve svalu cca 5x vyšší než u zdravých) ̶ konsumpce ATP v Coriho cyklu (většina solidních tumorů kryjí své energ. požadavky anaerobní glykolýzou, produkce laktátu vyžaduje konverzi v játrech za spotřeby ATP) ̶ 4) “wasting” tkání – tuková tkáň (zejm. viscerální) a svalová ̶ snížená proteosyntéza a zvýšená proteolýza ̶ zvýšená lipolýza (↑ exprese HSL → ↑ plasma glycerol a rovněž pokles exprese LPL) ̶ porucha transkripčních faktorů adipocytů (PPARγ, SREBP1c) ̶ porucha transportu glukózy 13 Signalizace v nc. ARC 14 Nádorová kachexie ̶ dodatečně v průběhu onemocnění k poklesu váhy přispívá: ̶ efekt léčby • centrálně emetický efekt chemoterapie a radioterapie ̶ interference nádoru s příjmem potravy (malabsorpce) • infiltrace sliznic GIT • komprese vývodu trávících žláz • metastázy v játrech • stenóza kardie • resekční výkony na GIT (např. kolektomie s násl. stomií) • předčasné dosažení sytosti při gastroparéze • změna chuťových preferencí ̶ terapie (↓ cytokinů) - profagika/anti- anorektika ̶ progestageny (megestrol, medroxy- progesterone acetát) ̶ kanabinoidy (dronabinol) ̶ steroidy (dexamethason) ̶ anabolické steroidy (fluoxymestron)15 Poruchy příjmu potravy ̶ poruchy typického charakteru příjmu potravy ve vazbě na cyklickou stimulaci pocity apetitu a sytosti nebo snaha o nadměrnou kontrolu hmotnosti, které vedou k závažným poruchám fyzického a psychického zdraví a sociální integrace ̶ často ve spojení s jinými psychiatrickými onemocněními (obsesivně- kompulzivní poruchy, deprese, anxiózní porucha) ̶ Klasifikace ̶ anorexia nervosa (AN) ̶ bulimia nervosa (BN) ̶ záchvatovité přejídání (binge-eating disorder, BED) ̶ další nespecifikované poruchy ̶ Etiologie ̶ genetika ̶ psychologické faktory ̶ sociální faktory 16 Mentální anorexie ̶ psychiatrická porucha charakterizovaná abnormálním stravovacím chováním se značnou morbiditou a mortalitou, zejména u mladých jedinců ̶ chronické onemocnění charakterizované ̶ odmítáním udržet tělesnou hmotnost alespoň na 85 % očekávané hodnoty při dané výšce ̶ intenzivním strachem z růstu hmotnosti i přes zjevnou podvýživu ̶ porušenou percepcí vlastního těla (dysmorfie) ̶ amenorrhea alespoň po 3 po sobě jdoucí cykly ̶ cílevědomým snižováním vlastní tělesné hmotnosti ̶ omezováním příjmu potravin (restriktivní typ) ̶ využíváním excesivního fyzického výdeje energie nebo laxativ (očišťovací typ) ̶ jedinci s MA jsou často typičtí svým perfekcionismem, úzkostností, depresivitou, nízkou sebeúctou a specifickou psychopatologií – strachem z přibývání na tělesné hmotnosti a zkresleným vnímáním obrazu svého těla ̶ úplné zotavení z MA se očekává u méně než poloviny pacientů, zatímco pouze třetina pacientů se významně zlepšuje17 Mentální anorexie – epidemiologie ̶ prevalence ̶ cca 3 % populace v rozvinutých zemích (poměr mužů a žen 1:20) typicky střední a vyšší ekonom. třídy, max. bělošská populace ̶ informace mohou být podhodnoceny, protože jedinci s takovými nemocemi mají často tendenci popírat nebo skrývat potíže a nehledají odbornou pomoc ̶ odhaduje se, že 90 % jedinců s MA jsou ženy ̶ nejrizikovější skupinou jsou dívky ve věku 15–19 let ̶ úmrtnost ̶ nejvyšší míra úmrtnosti ze všech duševních poruch (až kolem 5 %) ̶ vysoká míra úmrtnosti je větší, pokud je MA spojena s jiným psychiatrickým onemocněním (s bipolární poruchou, schizofrenií, schizoafektivní poruchou, depresí atd.) ̶ velmi často se pojí s vyšší mírou sebevražd (u žen bylo vysoké riziko pokusů o sebevraždu pozorováno přibližně ve věku 15 let u MA a ve věku 22 let pro MB) 18 Mentální anorexie – etiologie a patofyziologie ̶ Etiologie ̶ MA je závažná porucha s komplexní etiopatogenezí ̶ konsenzuální přístup a obecný popis příčin MA je tzv. „bio-psycho-sociální“ model ̶ faktory jsou genetické, biologické, psychologické a sociokulturní ̶ Patofyziologie I. ̶ pravděpodobně klíčová role poruchy v neuroendokrinech, které signalizují hlad a sytost a udržují energetickou homeostázu ̶ změny v dopaminergních, serotonergních a opioidních neurotransmiterových systémech ̶ některé z těchto peptidů slouží jako signály pro zásoby energie nebo buněčný metabolismus a po integraci se signály odměny ovlivňují motivované stravovací chování ̶ změny těchto signálů nebo jejich integrace se signalizací odměny dopaminergních obvodů mohou potencovat příznaky poruchy příjmu potravy ̶ zdá se, že hladověním nebo naopak přejídáním se aktivují “rewarding” dráhy mozku jako snaha o kompenzaci úzkosti a deprese19 Mentální anorexie – patofyziologie ̶ Patofyziologie II ̶ zpočátku omezování potravy, menší porce, často přechod k vegetariánství ̶ rozvoj rituálů spojených s jídlem, sebetrestání ̶ mystifikace okolí (výmluvy, volné oděvy, závaží při kontrole hmotnosti, vyhýbání se soc. událostem spojených s jídlem) ̶ nadměrná aktivita (pohyb, “fidgeting”, výkonnostní sport) ̶ Důsledky ̶ sekundární malnutrice ̶ útlum funkce pohlavních orgánů (amenorrhea) ̶ mírná hypothyreóza, anemie, leukopenie, trombocytopenie ̶ zpomalované vyprazdňování žaludku, dilatace tenkého střeva, zácpa 20 Mentální anorexie – psychiatrické a evoluční aspekty ̶ spojena s nekompletním rozvojem osobní identity, perfekcionismem, dysmorfií, obsedantními rysy, depresivitou ̶ záhady u MA: ̶ snaha o redukci hmotnosti je dnes naprosto běžná a rozšířená, ale jen u velmi málo lidí se rozvine MA ̶ jak je možné snést po tak dlouhou dobu velmi naléhavý pocit hladu (ten je u pacientů prokazatelně pociťován) – motivace??? (→ hladovění jako projev/demonstrace rigidity, obsese, motivace) ̶ většina nemocných nemá suicidální tendence, přesto pokračují v redukci tělesné hmotnosti i přes zjevné příznaky závažného poškození zdraví a známé riziko úmrtí 21 ̶ Evolučně nejasná: ̶ porucha zákl. instinktu – jíst, přežít a reprodukovat se ̶ hypotéza A “dietní restrikce jako snaha vyhnout se vyloučení” ̶ člověk jako společenský tvor má potřebu patřit ke skupině (protekce skupinou byla předpokladem přežití), v rámci ní pak zaujmout hierarchicky odpovídající místo (k tomuto účelu se u člověka vyvinulo velmi komplexní chování – např. vyjednávání, mystifikace, intriky, …) ̶ potřeba socializace kromě protekce na druhou stranu vede ke kompetici, která je individuálně rozdílně vnímána (“fight-or-flight”) • jedním ze způsobů řešení je vyslat jasný signál o porážce (“flight”, tedy že konkrétní osoba není hrozbou pro druhé) » teorie sociální kompetice jako důvodu deprese ̶ fyzický vzhled, zdraví a reprodukční fitness jsou velmi sledované parametry, takže jejich potlačení je signálem nekompetice ̶ hladovění bývalo běžné, u zvířat vč. člověka se vyvinuly výhodné adaptivní odpovědi • hibernace • pokles aktivity (“počkat na lepší časy”) • zvýšená aktivita - může být pro část lidí natolik uspokojující, že vede k upevnění poruchy • schopnost tolerovat hlad a “vést tlupu” zvyšuje sebevědomí a dokumentuje schopnost sebekontroly ̶ hypotéza B – potlačení sexuální přitažlivosti 22 23 Diagnostická kritéria pro MA – podle DSM V. (diagnostický a statistický manuál mentálních poruch) ̶ Kritérium A – omezení příjmu energie, způsobující nízkou tělesnou hmotnost ve vztahu k věku, pohlaví, vývojové trajektorii a fyzickému zdraví ̶ Kritérium B – intenzivní strach z přibírání na tělesné hmotnosti nebo ztloustnutí nebo vytrvalý způsob, který znemožňuje přibývání na hmotnosti ̶ Kritérium C zahrnuje špatnou sebeúctu a vnímání tělesné hmotnosti a tvaru těla ̶ DSM-IV zahrnovalo také kritérium D, které zahrnovalo amenoreu, která je obvykle důsledkem úbytku tělesné hmotnosti (tělesného tuku) 24 Důsledky MA ̶ amenorea – v důsledku hypotalamické dysfunkce, nízké množství tělesného tuku, podvýživa ̶ arytmie, poruchy elektrolytů, srdeční selhání až náhlá smrt, prodloužený korigovaný QT interval, bradykardie ̶ porucha vlasů a nehtů – lámavost, ztráta lesku ̶ otoky ̶ malnutrice – nedostatek makro i mikroživin ̶ termoregulační dysfunkce – podchlazení, lanugo ̶ hypoglykémie ̶ osteoporóza 25 Léčba mentální anorexie ̶ obtížná, protože MA je spojena se špatnou prognózou a účinná léčba není známa ̶ méně než polovina pacientů se z MA úplně uzdraví, pro ostatní pacienty může být MA celoživotní onemocnění s mnoha zdravotními komplikacemi a následky ̶ komplexní, multidisciplinární ̶ léčebné přístupy se skládají z lékařské, behaviorální terapie, kognitivní terapie, rodinné terapie a zásadní je nutriční terapie a zotavení z hmotnosti ̶ farmakoterapie u MA je poměrně omezená a používá se pouze v přítomnosti dalších psychiatrických onemocnění 26 Mentální bulimie ̶ Charakterizována ̶ epizodami záchvatovitého přejídání (“binge eating”) v periodách kratších než 2 hod. ve velkých porcích minimálně 2x za týden po dobu 3 měsíců ̶ ztrátou kontroly nad jídlem během epizod ̶ snahou kompenzatorně snížit následný vzestup těl. hmotnosti diuretiky, zvracením nebo zvýšenou tělesnou aktivitou ̶ bez výrazné podvýživy, naprosto normální či zvýšená těl. hmotnost 27 Diagnostická kritéria pro MB – podle DSM V. ̶ A. Opakující se epizody záchvatového přejídání ̶ množství jídla, které je rozhodně větší než to, co by většina lidí snědla v podobném časovém období za podobných okolností ̶ pocit nedostatečné kontroly nad jídlem během epizody (pocit, že člověk nemůže přestat jíst nebo kontrolovat, co nebo kolik jí) ̶ B. Opakované nevhodné kompenzační chování, aby se zabránilo přibývání na hnotnosti, jako je zvracení vyvolané samy sebou; zneužívání léků, diuretik nebo jiných léků; půst; nebo nadměrné cvičení. ̶ C. Nadměrné stravování a nevhodné kompenzační chování se vyskytují v průměru alespoň jednou týdně po dobu 3 měsíců. ̶ D. Sebehodnocení je nepřiměřeně ovlivňováno tvarem těla a tělesnou hmotností. 28 Mentální bulimie ̶ prevalence ̶ cca 4 % populace v rozvinutých zemích (poměr muži 1:10 ženy) ̶ MB trpí cca 2–3:100 ̶ Až 95 % osob s PPP jsou ve věkovém rozpětí 12–25 let ̶ rizikové faktory / etiologie ̶ vlivy prostředí – společenská idealizace tělesné hmotnosti a tvaru těla ̶ styl výchovy – autoritativní, kladení vysokých nároků, vysoká očekávání  může vyústit v úzkosti k čemuž mohou přispívat osobnostní rysy, které mohou být rizikovým faktorem pro vznik PPP ̶ sexuální zneužívání či napadení spíše spjato s rozvojem MB ̶ poruchy stravování byly spojeny s abnormálními neurotransmiterovými systémy zahrnujícími serotonin a dopamin, rovněž byla zkoumána role hormonů, jako je ghrelin, leptin a oxytocin 29 Mentální bulimie ̶ důsledky ̶ zvracení - metabolická alkalóza s hypokalemií (důležité diagnosticky!) ̶ užívání projímadel a diuretik – hypochloremie s následnou srdeční arytmií a nefropatií ̶ poškození tvrdých tkání zubů  eroze skloviny kyselinou, gingivitida ̶ otoky – v důsledku zneužívání laxativ; hypoproteinurie, nerovnováha elektrolytů ̶ zvětšené příušní žlázy - žaludeční kyseliny a enzymy ze zvracení způsobují zánět příušní žlázy ̶ jizvy nebo mozoly na prstech nebo rukou – způsobené opakovaným vyvoláváním zvracení ̶ kolísání hmotnosti – nemusí být nutně podváha ̶ terapie ̶ individualizována dle závažnosti příznaků, průběhu onemocnění, psychiatrické komorbidity, dostupnosti psychosociální / rodinné podpory, motivace pacientů k léčbě ̶ indikace pro hospitalizaci zahrnují významné abnormality elektrolytů, arytmie nebo těžkou bradykardii, rychlý přetrvávající úbytek hmotnosti navzdory ambulantní terapii a závažné komorbidní lékařské nebo psychiatrické stavy, včetně sebevražedných představ 30 Obezita = epidemie 21. století (WHO) ̶ Abnormální nebo nadměrná akumulace tuku v lidském organismu představující zdravotní riziko (WHO) ̶ světová obezita se ztrojnásobila od roku 1975 ̶ většina světové populace žije v zemích, kde nadváha a obezita zabíjí více lidí než podváha ̶ zvyšující se trend v rozvinutých i rozvojových zemích jak v městských, tak ve venkovských oblastech ve všech věkových kategoriích ̶ závažně ovlivňují kvalitu i délku života31 Obezita a nadváha dle WHO (únor 2018) ̶ 39 % dospělých ve věku 18 let a více mělo nadváhu - 39 % mužů a 40 % žen dospělých ve věku 18 let a starších mělo nadváhu ̶ 13 % světové populace dospělých bylo obézních - 11 % mužů a 15 % žen bylo obézních ̶ 41 milionů dětí mladších pěti let mělo nadváhu nebo obezitu ̶ více než 340 milionů dětí a dospívajících ve věku 5–19 let mělo nadváhu nebo obezitu ̶ nadváha a obezita u dětí a dospívajících ve věku 5–19 let vzrostla z 4 % v roce 1975 na cca 18 % v roce 2016 ̶ většina vyspělých států – přes 20 % populace obézních (USA 33 % obézních) 32 ČR dle WHO z roku 2008 ̶ 66,1 % dospělé populace (> 20 let) v ČR mělo nadváhu a 32,7 % bylo obézních ̶ prevalence nadváhy byla vyšší mezi muži (72,3 %) než mezi ženami (60,3 %) ̶ podíl obézních mužů a žen byl 32.6 % and 32.7 % ̶ předpověď prevalence obezity dospělých (2010–2030): v roce 2020 29 % mužů a 30 % žen bude obézních ̶ do roku 2030 model předpovídá 36 % obézních mužů a 37 % obézních žen 33 Regulace příjmu potravy ̶ komplexní a mnohovrstevný proces s četnými periferními a centrálními vstupy ̶ cílem je za fyziologických okolností zajistit rovnováhu mezi energetickým příjmem a výdejem ̶ účelem udržení stálé tělesné hmotnosti a optimálního příjmu živin ̶ homeostatická regulace – řízena fyziologickými mechanismy, anorexigenní a orexigenní složkou ̶ hedonická regulace – nadřazena homeostatické regulaci, hlavními mediátory jsou opinoidy, endokanabinoidy, dopamin Hedonická regulace ̶ příjem potravy není stimulován pouze nedostatkem energie za účelem udržení energetické rovnováhy ̶ některé potraviny (zejm. tučné či sladké), jejichž konzumace je spojená s příjemnými pocity (například z dětství) a představují pro konzumenta odměnu  jsou ochotně přijímány i ve stavu sytosti ̶ hedonická regulace mnohdy překonává fyziologické homeostatické mechanizmy příjmu potravy  je tzv. nadřazena homeostatické regulaci Centrální regulace příjmu potravy – hypotalamus I. ̶ nejvyšší regulátor ̶ centrum hladu – laterální oblast (LHA) ̶ centrum sytosti – ventromediální oblast (VMH) ̶ tvorba aktivačních a inhibičních neurotransmiterů ovlivňujících příjem potravy ̶ centrální mechanizmy: lokalizované v oblasti hypotalamu ̶ informace z periferie: prostřednictvím n. vagus, gastrointestinálními peptidy, hormony tukové tkáně ̶ reaguje na: ̶ krátkodobý a dlouhodobý nutriční stav, skladování energie ̶ signály z GIT ̶ koncentrace metabolitů v krvi ̶ trávicí procesy ̶ na základě informací z periferie má jedinec buď pocit hladu či sytosti Centrální regulace příjmu potravy – hypotalamus II. ̶ nucleus arcuatus ̶ orexigenní neurony ̶ anorexigenní neurony ̶ Orexigenní neurony: neuropetit Y (NPY)/ agouti-related peptide (AgRP), melanin koncentrující hormon (MCH), orexin A, B ̶ Anorexigenní neurony: proopiomelanokortin (POMC)/ pepctidy CART (cocaine and amphetamine regulated transcript), kortikoliberin (CRH), tyreotropin uvolňující hormon (TRH), mozkový neurotrofický faktor (BDNF) Periferní regulace příjmu potravy I. ̶ působky produkované v GIT – řídí příjem potravy na téměř okamžité bázi ̶ zvýšená aktivita vyvolává pocit sytosti a “plnosti” popř. pocit hladu ̶ nutrienty při pasáži luminem GIT spouští produkci mnoha peptidů, které aktivují aferenty autonomního nervového systému  nc. tractus solitarius (mozkový kmen)  signály do hypotalamických jader Periferní regulace příjmu potravy II. ̶ Krátkodobé ̶ působí bezprostředně po příjmu potravy: cholecystokinin, GLP-1, peptid YY ̶ Dlouhodobé ̶ regulují E rovnováhu v organismu po delší dobu a ovlivňují působky krátkodobé: leptin, inzulin, ghrelin ̶ anorexigenní GIT působky: cholecystokinin (CCK), glukagonu podobný peptid-1 (GLP-1), leptin, inzulin, bombesin, amylin, somatostatin a enterostatin, peptid YY ̶ orexigenní působky: ghrelin 39 40 Riziková období pro vznik a vývoj obezity ̶ prenatální období nízká/vysoká hmotnost plodu během vývoje  viscerální obezita, DM2, hyperlipidemie, hypertenze ̶ doba dospívání především u dívek (až 30 % žen a 10 % mužů udává nárůst hmotnosti v době dospívání) ̶ dospělost okolnosti vedoucí ke změně stravovacích a pohybových návyků nástup do zaměstnání, založení rodiny, rodinné a pracovní problémy, stres, úrazy, onemocnění.. ̶ těhotenství, poporodní období ̶ menopauza ̶ zanechání kouření ̶ užívání léků, které mohou ovlivňovat tělesnou hmotnost antidiabetika, tyreostatika, antidepresiva, antiepileptika, beta-blokátory, glukokortikody… 41 Etiologie obezity ̶ multifaktoriální ̶ příčina: 1. genetické predispozice 2. příjem x výdej energie 3. zevní prostředí 4. farmakoterapie ̶ obezita je výsledkem interakce faktorů prostředí a faktorů genetických 42 Multifaktoriální etiologie obezity ̶ Faktory zevního prostředí 1. genetické faktory 2. prenatální faktory 3. výživa (S, T, B, vláknina, pitný režim), kojení 4. vliv rodiny aneb „dědičnost stravovacích zvyklostí“ 5. vzdělání a informace, socioekonomický status, další psycho-sociální příčiny obezity 43 1. Genetické predispozice I. ̶ tělesné složení je determinováho geneticky z 40–70 % ̶ v patofyziologii běžných forem obezity – dědičnost polygenní (= několik genových variant v interakci s prostředím) ̶ monogenní dědičnost ̶ vzácné syndromy (např. Prader-Willi syndrom); <5 % obézních ̶ geneticky determinované faktory: přirozená regulace energetického příjmu preference potravin regulace energetického výdeje regulace úrovně utilizace živin 44 Monogenní obezita ̶ známo nejméně 11 genů, jejichž mutace je příčinou vzniku monogenní formy obezity ̶ mutace genů pro LEP, LEPR a POMC ̶ manifestace obezity v raném dětství, hyperfagie, hypogonadotropní hypogonadismus a centrální hypotyreóza ̶ mutace genů na ose regulující příjem potravy: ̶ leptin (LEP) ̶ leptinový receptor (LEPR) ̶ proopiomelanokortin (POMC) ̶ melanokortinový receptor 4. typu (MC4R), 3. typu (MC3R) ̶ prohormon konvertáza 1 (PC1), atd… 45 Genetické předispozice II. ̶ genetické vlohy mohou buď tendenci ke vzniku obezity posilovat ̶ obezitogenní geny ̶ nebo naopak před ní chránit ̶ leptogenní geny ̶ definice charakteru prostředí ̶ obezitogenní (toxické) ̶ leptogenní (restriktivní) 46 Kandidátní geny obezity ̶ více než 600 genů, markerů a chromosomálních oblastí spojených s obezitou ̶ ovlivnění: ̶ regulace příjmu potravy, pocit hladu vs. sytosti ̶ jídelní chování, preference potravin ̶ vstřebávání živin a vstřebávání na úrovni GIT ̶ spalování živin a výdej energie ̶ hormony regulující energetickou rovnováhu ̶ ukládání živin do energetických zásob 47 Leptogenní vs. obezitogenní prostředí 48 Teorie úsporného genotypu "thrifty genotype hypothesis„ ̶ v evoluci lidský genom spíše podporoval akumulaci tukové tkáně a bránil jejímu odbourávání s cílem zachovat šanci na přežití  signály nasycení jsou slabší než signály hladu ̶ v době hladomorů došlo k vyselektování populace s úspornými variantami genů (jedinci bez úsporných variant genů vymřeli) ̶ lidský genom při současné dostupnosti potravy není schopen adekvátně reagovat ̶ i v obezitogenním prostředí podporuje zachování a hromadění energetických zásob  nárůst prevalence obezity ̶ nárůst obezity nedochází rovnoměrně v populaci, ale větší tendence je u lidí s již vzniklou nadváhou či obezitou 49 2. Prenatální faktory ̶ hmotnost matky ještě před otěhotněním ̶ výživa matky před otěhotněním a v těhotenství ̶ metabolismus glukózy matky (DM I, II, GDM) ̶ kouření matky (1,5x vyšší riziko rozvoje obezity pro dítě) ̶ výživa a životní styl otce (kouření, stres) ̶ porodní hmotnost (vysoká i nízká  intraabdominální akumulace tukové tkáně, děti s nízkou porodní hmotností vyšší podíl tukové tkáně a nižší netukové) 50 3. Výživa I. ̶ nadměrný energetický příjem ̶ nesprávné složení stravy (vysoký příjem S a T, soft drinků) ̶ nepravidelné stravování ̶ nevhodné stravovací návyky 51 3. Výživa II. ̶ základ už od raného dětství  podpora kojení ̶ důraz na zafixování si správných stravovacích návyků již od dětství  jíst pravidelně, soustředit se na jídlo, společná příprava jídla ̶ naučit se na nesladkou chuť – omezovat slazení, pít neslazené tekutiny ̶ dbát na zafixování si adekvátních porcí 52 Tuky ve stravě ̶ velká energetická denzita ̶ sytící schopnost poměrně malá ̶ reálně tvoří tuky cca 36–38 % CEP (ale dle doporučení max. 30 %) ̶ tuk nese chuť ̶ rizikový je tzv. skrytý tuk v potravinách 53 Sacharidy ve stravě I. ̶ menší energetická denzita než tuk ̶ pohotový zdroj energie (v potravě kolem 55–60 % CEP) ̶ vyšší sytící schopnost než tuk ̶ zvýšená konzumace jednoduchých cukrů je spojena s nárůstem tělesné hmotnosti ̶ dlouhodobý vs. krátkodobý nadměrný příjem sacharidů ̶ rizikové jsou tzv. skryté sacharidy v potravinách ̶ přirozeně se vyskytující vs. přidané cukry ̶ vláknina 54 Příjem bílkovin ve stravě ̶ nejvyšší sytící schopnost ̶ 10–15 % CEP ̶ nadbytečný příjem bílkovin nesehrává významnou roli při vzniku obezity ̶ pozor na obsah tuku při konzumaci živočišných bílkovin ̶ způsobují útlum příjmu potravy prostřednictvím stimulace sekrece cholecystokininu a glukagonu (periferie) ̶ regulují příjem potravy ovlivňováním hypotalamu (centrální regulace) 55 Tekutiny a pitný režim ̶ voda v potravě zůstává v žaludku delší dobu než voda v nápojích  potraviny s vyšším obsahem vody delší pocit sytosti ̶ potřeba si zvykat na nesladkou chuť ̶ v rámci prevence obezity a nadváhy – pít neslazené nápoje Ovocný a zeleninový fresh? • v současné době velmi populární (FB, Instagram, influenceři, blogeři) • nesou jistou nutriční hodnotu  avšak stále příliš energie • 1 fresh (1l) – 10 jablek a 10 mrkví  cca 3 000–4 000 kJ 4. Vliv rodiny aneb „dědičnost stravovacích zvyklostí“ ̶ čemu se naučíme v dětství si neseme do dospělosti ̶ v dětství si zafixujeme stravovací návyky – vhodné x nevhodné ̶ za stravovací návyky dětí jsou zodpovědní rodiče (popřípadě vzdělávací instituce) ̶ soustředit se na jídlo: uvědomit si, že jíme (nesledovat TV, PC, telefon, tablet…) ̶ důsledek  „dojídání se“ 58 5. Zevní prostředí ̶ socioekonomické postavení – nižší/vyšší příjem, vzdělání – ZŠ, SŠ, VŠ ̶ psychologický profil – stres, deprese, úzkostné osobnosti ̶ pracovní anamnéza ̶ Jo-Jo fenomén ̶ kulturní zvyklosti ̶ „riziková období“ - prenatální vývoj (obezita, DM, HT) - dospívání - těhotenství a laktace - manželství, rozvod … 59 60