Mgr. et Mgr. Andrea Menšíková MALNUTRICE „Po dobrém obědě lze odpustit každému, i vlastním příbuzným.“ - OSCAR WILDE VÝŽIVA VE STÁŘÍ STARÝ ČLOVĚK MÁ NIŽŠÍ POTŘEBU PŘÍJMU POTRAVY Organismus ve stáří nebuduje nové struktury         » nepotřebuje tolik bílkovin.        Organismus ve stáří má méně aktivní  metabolismus » potřebuje méně tuků a cukrů. MALNUTRICE - DEFINICE STAV, KTERÝ JE DŮSLEDKEM NEDOSTATEČNÉ VÝŽIVY →VEDE K POKLESU CELKOVÉ TĚLESNÉ HMOTNOSTI →ZTRÁTĚ TUKOVÉ TKÁNĚ → METABOLICKÝM A SOMATICKÝM ZMĚNÁM VZNIKÁ PŘI →SNÍŽENÉM PŘÍJMU A NEMĚNÍCÍCH SE POTŘEBÁCH ORGANISMU, →SNÍŽENÉM PŘÍJMU A ZVÝŠENÝCH POTŘEBÁCH ORGANISMU. demence, deprese, smutek alkoholismus úzkostná dieta PSYCHICKÉ chudoba skutečná nebo domnělá samota ztráta schopnosti zvládat denní aktivity nízké znalosti o výživě pobyt v ústavech SOCIÁLNÍ polékové dyspepsie nechutenství provázející choroby a stárnutí infekce dutiny ústní, neúplný chrup, žvýkací problémy zvýšený klidový metabolismus při různých chorobách malabsorpce při různých chorobách SOMATICKÉ PŘÍČINY BRÁNÍCÍ SPRÁVNÉ VÝŽIVĚ SENIORŮ SENIORŮ TRPÍ NEDOSTATEČNOU VÝŽIVOU, ALE NE U VŠECH SE ROZVINE MALNUTRICE. 20 % MALNUTRICE VE STÁŘÍ BÝVÁ ČASTO NEROZPOZNÁNA A NELÉČENA, PŘEDSTAVUJE NEPŘÍZNIVÝ PROGNOSTICKÝ FAKTOR, KTERÝ VEDE KE ZHORŠENÍ FYZICKÉ VÝKONNOSTI, ZVYŠUJE MORTALITU A NÁKLADY NA PÉČI. VÝSKYT MALNUTRICE NAD 65 LET JE 5 – 8 %, V INSTITUCÍCH 20 – 40 %. VE STÁŘÍ PŘEVAŽUJÍ PŘI VZNIKU  FUNKČNÍ A SOCIÁLNÍ VLIVY NAD SOMATICKÝMI CHOROBAMI. MALNUTRICE – ETIOLOGIE A KLASIFIKACE NEDOSTATEČNÝ CELKOVÝ KALORICKÝ PŘÍJEM (TZV. MARANTICKÝ TYP/MARASMUS) ENERGETICKÝ PŘÍJEM JE DOSTATEČNÝ, CHYBÍ BÍLKOVINY (TZV. KWASHIORKOR) NEDOSTATEČNÝ PŘÍJEM NĚKTERÝCH LÁTEK (VITAMÍNŮ, STOPOVÝCH PRVKŮ) ZVLÁŠTNÍ FORMA MALNUTRICE PŘI JINÉM ZÁVAŽNÉM ONEMOCNĚNÍ → ZVÝŠENÝ BAZÁLNÍ METABOLISMUS S KATABOLISMEM (TZV. MALNUTRICE PŘI STRESOVÉM HLADOVĚNÍ) PROTEINO - ENERGETICKÁ MALNUTRICE PROTEINOVÁ MALNUTRICE KARENCE KACHEXIE MARASMUS KWASHIORKOR NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY MALNUTRICE U SENIORŮ maldigesce malabsorbce malasimilace M anorexie A léky L nákup návyky N ústa ulcerace U tyreopatie T rezidentní péče R IADL I emoce ekonomika E cholesterol C NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY MALNUTRICE U SENIORŮ M MALABSORBCE - porucha vstřebávání MALDIGESCE - porucha trávení způsobená pouchou orgánů trávicího ústrojí/žaludku, slinivky břišní, jater, střeva, deficitem trávicích enzymů či žluči MALASIMILACE - velký objem stolice a steatoroe; spolu s malabsorpcí se někdy označuje jako malasimilace A ANOREXIE - nechutenství L LÉKY - polypragmázie, anorektický účinek léků (např. levodopa/antiparkinsonikum) N NÁKUP - schopnost nakoupit si a uvařit si NÁVYKY -individuální stravovací stravování U ÚSTA - orální zdraví, zubní náhrada, problémy s kousáním a polykáním ULCRACE - dekubity NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY MALNUTRICE U SENIORŮ T TYREOPATIE - hypertyreóza (přibírání na váze) R REZIDENTNÍ PÉČE - DLOUHODOBÁ ÚSTAVNÍ I IADL - závislost v instrumentálních aktivitách všedního dne C CHOLESTEROL - nízký obsah E EMOCE - deprese, psychologické příčiny EKONOMIKA- omezení možnosti nákupu vhodných potravin KLASIFIKACE MALNUTRICE PODLE KLINICKÉ ZÁVAŽNOSTI pokles hmotnosti za váha nad 80% ideální tělesné hmotnosti bez somatických a funkčních poruch BMI 18 -20 (u seniorů až 24)  6 měsíců do 10% pokles hmotnosti o 10% váha 70-80%ideální těl.hmotnosti úbytek podkožního nejsou funkční poruchy BMI 16 - 18 a více tuku progredující deplece podkožního tuku svalová atrofie, otoky špatné hojení ran aj. BMI <16 pokles hmotnosti o 15% LEHKÁ, KLINICKY BEZVÝZNAMNÁ STŘEDNĚ ZÁVAŽNÁ TĚŽKÁ KLINICKÉ DŮSLEDKY MALNUTRICE NECHUTENSTVÍ V DŮSLEDKU ZMĚNY STRAVOVACÍCH ZVYKLOSTÍ HYPOHYDRATACE SUCHÁ KŮŽE I SLIZNICE, SNÍŽENÝ KOŽNÍ TURGOR SNÍŽENÍ FYZICKÉ VÝKONNOSTI, ÚNAVA, APATIE POKLES TĚLESNÉ HMOTNOSTI ÚBYTEK SVALOVÉ HMOTY » SARKOPENIE SNÍŽENÍ OBRANYSCHOPNOSTI ZHORŠENÍ MOBILITY, SOBĚSTAČNOSTI ZVÝŠENÍ RIZIKA PÁDU A PORANĚNÍ ZHORŠENÍ HOJENÍ RAN, TVORBA DEKUBITŮ PŘI DLOUHODOBÉ MALNUTRICI » EDÉMY, ANÉMIE, LYMFOPENIE, PORUCHY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ, ATROFIE STŘEVNÍ SLIZNICE AJ. DOCHÁZÍ K LIPOLÝZE V TUKOVÉ TKÁNI, REDUKCI TUKOVÉ TKÁNĚ DOCHÁZÍ K PROTEOLÝZE V KOSTERNÍCH SVALECH, REDUKCI KOSTERNÍ TKÁNĚ SNÍŽENÍ ENERGETICKÉHO VÝDEJE AŽ O 4O % SNÍŽENÍ TĚLESNÉ AKTIVITY NARŮSTÁ KETOGENEZE » VZNIK KETOLÁTEK PŘI NADMĚRNÉM SPALOVÁNÍ TUKŮ (SLOUŽÍ K ZISKU ENERGIE) KOMPENZAČNÍ MECHANISMY ORGANISMU SEKUNDÁRNÍ PROJEVY MALNUTRICE postižení imunitního systému » nejprve buněčné složky » snížení absolutního počtu lymfocytů, později i humorální složky » snížení sérových imunoglobulinů (narůstají bronchopulmonální a močové a jiné infekce) poruchy hojení ran a regeneračních procesů » klesá schopnost organismu uvolnit aminokyseliny potřebné pro postižení kardiovaskulárního aparátu » atrofie srdeční svaloviny, deplece K, P, Mg » riziko vzniku arytmií plicní  komplikace » slabost dýchacích svalů, hypoventilace, hypoxie, bronchopneumonie porucha  termoregulace » snížení bazálního metabolismu (snížení tvorby trijodtyroninu), pokles tělesné teploty » poruchy  GIT » střevní atrofie, hladové průjmy, snížená funkce pankreatu, zhoršení realimentace, zhoršená motilita renální  poruchy » poruchy tubulárních funkcí, deplece K, snížení resorpce Na »  hypovolémie poruchy krvetvorby » nedostatek vitaminů (B12, kyseliny listové » megaloblastická/makrocytární anémie) snížená koncentrace plazmatických a transportních proteinů vede k poklesu onkotického tlaku plazmy poruchy metabolismu elektrolytů poruchy  kostního  metabolismu, deplece vitaminu D » osteoporóza skeletu, osteomalacie regeneraci tkání zimomřivost a bariérová funkce střeva, translokace bakterií do krevního oběhu a stopových prvků (Cu, Fe » sideropenická/mikrocytární anémie), pancytopenie (úbytek všech druhů krvinek) MALNUTRICE anamnéza (lékařská, ošetřovatelská) fyzikální vyšetření antropometrická měření, nutriční screening (Mini Nutritional Assessment, Nottinghamský screeningový test) laboratorní vyšetření (sérových proteinů » albumin/tvoří 60 % všech plazmatických bílkovin, prealbumin, transferin aj.) DIAGNOSTIKA test IADL dostupnost stravy, ekonomické zajištění výživové zvyklosti – množství potravy, příjem bílkovin, vlákniny, kalcia, vitaminů dietní omezení chuť k jídlu, zubní náhrada, orofaryngeální patologie (poruchy žvýkání, polykání) OŠETŘOVATELSKÁ ANAMNÉZA zhoršujících  trávení, vstřebávání (chronická pankreatitida, Crohnova choroba, průjmy) zvyšujících energetické nároky organismu (sepse, hypertyreóza, malignita, trauma, chronické srdeční selhání) vedoucích ke ztrátě bílkovin (kožní léze, nefrotický syndrom) vedoucích k psychické alteraci (demence, deprese, psychóza) pátráme po chorobách: LÉKAŘSKÁ ANAMNÉZA » ŠKÁLA PRO ORIENTAČNÍ HODNOCENÍ STAVU VÝŽIVY » IDENTIFIKUJE NEMOCNÉ S JIŽ PŘÍTOMNOU MALNUTRICÍ ČI S VYSOKÝM RIZIKEM JEJÍHO VZNIKU •MINI NUTRITIONAL ASSESSMENT (MNA) » PRO RYCHLÉ HODNOCENÍ RIZIKA MALNUTRICE » JE VHODNÝ U AKUTNĚ HOSPITALIZOVANÝCH SENIORŮ •NOTTINGHAMSKÝ SCREENINGOVÝ TEST OBECNÁ PODPŮRNÁ A REŽIMOVÁ OPATŘENÍ průběžné sledování a zaznamenávání hmotnosti a denního příjmu potravy zvýšení celkového kalorického příjmu se zhodnocením energetické potřeby dostatečný příjem tekutin (30 ml/1 kg tělesné hmotnosti). vhodný stravovací režim, podněcování k dodržování stravovacích zvyklostí, optimalizace stravy farmakologická stimulace chuti k jídlu zvládnutí nechutenství, obstipace, střevní dysmikrobie FORMY PODÁNÍ NUTRIČNÍ PODPORY PERORÁLNÍ PODÁNÍ V PŘÍPADĚ INTAKTNÍHO (NEDOTČENÉHO) GIT – SIPPING (POPÍJENÍ) NAZOGASTRICKÁ SONDA – PODÁNÍ MIXOVANÉ KUCHYŇSKÉ STRAVY NEBO DEFINOVANÝCH FIREMNÍCH PŘÍPRAVKŮ ENTERÁLNÍ SONDA – KONTINUÁLNÍ PODÁNÍ PŘÍPRAVKŮ PRO ENTERÁLNÍ VÝŽIVU PERKUTÁNNÍ ENDOSKOPICKÁ GASTROSTOMIE (PEG), JEJUNOSTOMIE (PEJ) FORMY PODÁNÍ NUTRIČNÍ PODPORY PARENTERÁLNÍ PODÁNÍ DO PERIFERNÍ ŽÍLY » PRO KRÁTKODOBÉ VYUŽITÍ (RIZIKO FLEBITIDY), POUZE NÍZKOMOLEKULÁRNÍ ROZTOKY (5%, 10% GLUK ZA) MÍSTO PODÁVÁNÍ PRAVIDELNĚ OBMĚŇUJEME KAŽDÝCH 72 HODIN PARENTERÁLNÍ PODÁVÁNÍ DO CENTRÁLNÍ ŽÍLY » VAKY ALL-IN-ONE, ROZTOKY CUKRŮ, AMINOKYSELIN, TUKOVÉ EMULZE A DALŠÍ PŘÍPRAVKY