VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ A OTAZNÍKY KOLEM NICH Co je cílem výživových doporučení? •Výživová doporučení by měla efektivně přispívat ke zvyšování výživové gramotnosti a zejména ke správnému výživovému chování a tím k zdravější populaci. •Klademe si tedy otázky: •Jak taková doporučení vytvořit? •Jaká úskalí je nutné řešit při tvorbě výživových doporučení? •Zda se můžeme inspirovat v zahraničí? • Jak vytvářet výživová doporučení? •Předpoklady pro účelná výživová doporučení: –- znalost stravovacích zvyklostí obyvatelstva –- data o spotřebě potravin –- informace popisující současný stav nutrice –- data o antropometrii (dětí) –- znalost nabídky trhu … –a současně reflektovat • - nejnovější vědecké poznatky • - srozumitelnost pro širokou veřejnost /cílovou skupinu Výživová doporučení •Cíl: rozvíjet a upevňovat zdraví lidí (populace) •Podklad: vědecky podložené a ověřené studie (epidemiologické, klinické, laboratorní atp.) • •3 úrovně: •1. NUTRIČNÍ STANDARDY –určeny pro odborníky, výživové doporučené dávky živin, přesně definované referenční hodnoty •2. OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ –pro širokou veřejnost, doporučení, která většinou mluví o příjmu jednotlivých živin, dle kvality či kvantity – např. o procentuálním zastoupení živin v celkovém příjmu energie •3. DOPORUČENÍ ZALOŽENÁ NA SKUPINÁCH POTRAVIN (FBDG – Food Based Dietary Guidelines) –textový (Litva) nebo grafický formát Grafická výživová doporučení •První grafická výživová doporučení založená na skupinách potravin (FBDG – Food Based Dietary Guidelines) byla vydána v USA (USDA) v roce 1946 ve formě jednoduchého diagramu (schématu) a roce 1958 a 1984 ve formě výsečového grafu. (Úplně první výživová doporučení pro obyvatelstvo - textová byla publikována USDA před 100 lety.) • • • • •Co bylo dříve pyramida nebo talíř? • Grafická výživová doporučení •Pyramidy –nejoblíbenějším grafickým znázorněním FBDG –v Evropě používá 67 % např: Rakousko, Belgie, Chorvatsko, Finsko, Řecko, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Slovinsko, Polsko a další (www.nutritionjrnl.com, 2015) – –Poznámka: –První známá pyramida založená na skupinách potravin, znázorňující celodenní konzumaci byla vydána ve Švédsku v roce 1974. Nejznámější pyramidou byla „Food Guide Pyramid“ - amerického ministerstva zemědělství (USDA) v roce 1992, aktualizována roce 2005 „My Pyramid“. Grafická výživová doporučení - pyramida – –První známá pyramida založená na skupinách potravin, znázorňující celodenní konzumaci byla vydána ve Švédsku v roce 1974. Nejznámější pyramidou byla „Food Guide Pyramid“ - amerického ministerstva zemědělství (USDA) v roce 1992, aktualizována roce 2005 „My Pyramid“. • Švédsko (1974) USA (USDA: THE FOOD GUIDE PYRAMID, 1994) USA (USDA: MY PYRAMID, 2005) • Irsko Švýcarsko Belgie Španělsko Španělsko 2015 Řecko Německo Rakousko Lotyšsko Středomořská pyramida (2010) CINDY (WHO,2000) VÝVOJ PYRAMID •změny jen malé → důvod kritiky ??? • Vegetariánská pyramida Grafická výživová doporučení •Kruhy, výseče, kolo - talíře –USA, Velká Británie, Španělsko USA (HARVARD SCHOOL HEALTHY EATING PLATE) Velká Británie 2016 ČR Grafická výživová doporučení •Jiné tvary –Maďarsko, Kanada Grafická výživová doporučení •Jiné tvary – Francie • Grafická výživová doporučení •Jiné tvary –Japonsko, Čína Další grafická výživová doporučení Výsledek obrázku pro food based diet recommandions A aktuální výživová doporučení pro ČR? •Jaké grafické výživové doporučení budeme používat? •Pyramida nebo talíř? •Jak budou definovány skupiny potravin? –brambory? tuk? cukr? sůl? „zákeřné potraviny“? –nápoje? •Jak budou definovány velikosti porcí? •Pyramida výživy x potravinová pyramida? • Studie srozumitelnosti FBDG •Recentní australskou studií Talati et al., která sledovala srozumitelnost tamějších FBDG Healthy Eating Pyramid a Healthy Eating Plate pro veřejnost, bylo zjištěno, že všechny věkové skupiny všeobecně upřednostňují zobrazení pomocí talíře. Kromě důvodů spjatých s konkrétním vzhledem australských FBDG považovali účastníci studie talíř za názornější a vnímali jej jako kruhový diagram, z jehož výsečí dokážou mnohem snadněji vyčíst doporučené zastoupení potravin ve svém jídelníčku. Oceňovali také to, že do talíře vůbec nejsou zařazeny potraviny z kategorie „junk food“, čímž je jasně dáno, že do jídelníčku nepatří. Pozitivní názor na talíř ve srovnání s pyramidou zde uváděly i děti. TALATI, Zenobia, Simone PETTIGREW, Sarah MOORE et al. Adults and children prefer a plate food guide relative to a pyramid. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition [online]. 2017. • S podobnými závěry přišla také britská studie Hunta et al., jejíž účastníci dokázali lépe pracovat s talířem (konkrétně s formou „tilted plate“, tj. prostorově skloněného talíře) než s pyramidou a také tento formát preferovali. Na druhou stranu, v Huntově studii neměla forma grafického znázornění FBDG žádný vliv (příp. jen nevýznamný) na výkon účastníků v úlohách, které vyžadovaly pochopení doporučení; talíř i pyramida v tomto případě vedly k podobným výsledkům. HUNT, P., S. GATENBY a M. RAYNER. The format for the National Food Guide: performance and preference studies. Journal of Human Nutrition and Dietetics [online]. 1995, 8(5), 335–351 [vid. 2017-02-06]. •Stejně ve studii Hess et al., která předložila účastníkům tři FBDG – kruhové, „duhu“ a pyramidu – nebyly nalezeny žádné významné rozdíly v pochopení jednotlivých forem doporučení. HESS, Rebecca, Vivianne H. M. VISSCHERS a Michael SIEGRIST. Effectiveness and Efficiency of Different Shapes of Food Guides. Journal of Nutrition Education and Behavior [online]. 2012 • Sacharidy, vláknina, vitamin B1, niacin, hořčík Voda, sacharidy, vláknina, vitamin C, K, kyselina listová, karoteny, draslík, vápník Bílkoviny, tuky, vitamin A, D, B2, B12, vápník, fosfor, jód Sodík, jednoduché sacharidy, tuky http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new Bílkoviny, tuky, vláknina, vitamin A, D, E, B1, B2, niacin, B6, B12, kyselina listová, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, jód, zinek, selen Voda, jednoduché sacharidy, vláknina, vitamin C, K, karoteny Pyramida MZ ČR z roku 2005 - oficiální doporučení MZ ČR • Neoficiální pyramidy Neoficiální pyramidy C:\Documents and Settings\Verunka\Local Settings\Temp\Dočasný adresář 2 pro Pyramidy_def..zip\PYRAMIDA-VYZIVA.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Local Settings\Temp\Dočasný adresář 1 pro Pyramidy_def..zip\ZAKERNA KOSTKA.jpg Pyramida výživy pro děti (Mužíková, Březková, 2014) Pokusné ověřování účinnosti programu zaměřeného na změny v pohybovém a výživovém režimu žáků ZŠ (PaV) http://pav.rvp.cz/edukacni-program-zakladni-materialy-2 Nová pyramida s ksotkou C:\Documents and Settings\Verunka\Local Settings\Temp\Dočasný adresář 2 pro Pyramidy_def..zip\PYRAMIDA-VYZIVA.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Local Settings\Temp\Dočasný adresář 1 pro Pyramidy_def..zip\ZAKERNA KOSTKA.jpg Pyramida výživy pro děti včetně „zákeřné kostky“ Nová pyramida s ksotkou Pyramida výživy pro děti a porce C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\ruce\Kopie - ruce-03.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\ruce\ruce-12.jpg www.pav.rvp.cz C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\PaV_UKLIZENO\kapitola_PŘIMĚŘENOST\PO MĚR_PORCE_PĚST_DÍTĚ.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\PaV_UKLIZENO\kapitola_PŘIMĚŘENOST\PO MĚR_PLÁTEK_MASA.jpg Pyramida výživy pro děti 1. patro www.pav.rvp.cz •základem pitného režimu je voda Pyramida výživy pro děti 2. patro www.pav.rvp.cz •žluté patro je důležitým zdrojem polysacharidů - energie Pyramida výživy pro děti 3. patro www.pav.rvp.cz •není důležité rozlišovat zeleninu od ovoce Pyramida výživy pro děti 4. patro www.pav.rvp.cz •do těchto zdrojů patří také ořechy a olejnatá semena Pyramida výživy pro děti vrchol www.pav.rvp.cz •není stanovena porce - slouží jen na dochucení Pyramida výživy pro děti a zákeřná kostka www.pav.rvp.cz C:\Users\brezkova\Desktop\ZAKERNA KOSTKA.jpg C:\Users\brezkova\Desktop\PYRAMIDA+ZAKERNE KOSTKY.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\nové\foto-10.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\PaV_UKLIZENO\kapitola_PŘIMĚŘENOST\zá keřná_kostka_CHIPSY.jpg C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\nové\foto-01.jpg Pyramida výživy pro děti a zákeřná kostka Pyramida výživy pro děti - pomůcka k edukaci i k hodnocení www.pav.rvp.cz C:\Users\brezkova\Desktop\PYRAMIDA+ZAKERNE KOSTKY.jpg • Pestrost – ukazatel kvality výživy • VÁPNÍK, HOŘČÍK, DRASLÍK, ŽELEZO HOŘČÍK (ořechy, olejnatá semena) VÁPNÍK (mléko a mléčné výrobky) VÁPNÍK (brukvovitá zelenina) VÁPNÍK (sardinky s kostmi, mák) HOŘČÍK (kakao) HOŘČÍK (celozrnné obiloviny) DRASLÍK (ovoce a zelenina) DRASLÍK (luštěniny, ořechy) ŽELEZO (červené maso, játra, semena, sója) + VIT C ŽELEZO (kakao) ŽELEZO (oves) Využití Pyramidy výživy –Pro dobře složenou stravu při sestavování stravy –platí, že hlavní jídla (snídaně, oběd, večeře) jsou složena ze všech pater pyramidy výživy. U dětí to platí i pro svačiny. – – – www.pav.rvp.cz Stravy ???? Využití Pyramidy výživy - hodnocení kostka = porce, porce = sevřená pěst/rozevřená dlaň •DOPORUČENÍ SPLNĚNO - 7-6-5-4-(1) • • •DOPORUČENÍ NESPLNĚNO - př. 6-5-2-4-(3) – zákeřné kostky (potraviny) nahrazují doporučované - př. 7-10-2-0-(3) – nadměrné množství potravin z jedné potravinové skupiny nahrazuje jiné • • C:\Users\brezkova\Desktop\PYRAMIDA+ZAKERNE KOSTKY.jpg Výživové doporučení na talíři/tácu •Dýňová polévka, krémová (se smetanou) •Ryba •Rýže s pohankou •Koprovo smetanový dip •Mrkvový salát •Sůl, cukr, citrón, olej • Hodnocení pomocí pyramidy Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro děti i dospělé)? •Odpovídá složení pyramidy výživovým doporučením? –ANO – propočet jídelníčku sestaveného dle doporučení: každé jídlo ze všech pater pyramidy (nutno pohlídat zdroje vápníku, železa, hořčíku) •Pyramida je složena z kostek. Každá kostka značí jednu porci. Porce je definována pomocí vlastní ruky. Odpovídá velikost porce výživovým doporučením? - ANO – „Lze říci, že při dodržení doporučení Pyramidy výživy pro děti a při konzumaci porcí o velikosti pěsti, případně příslušně upravených porcí, je zajištěn dostatečný přívod živin (bílkovin, sacharidů, tuku, draslíku, vápníku, hořčíku, železa a vitaminů B1, B2, B6, B12 a C.“ •(DP Mgr. Martin Krobot: Porce vs. výživové doporučené dávky u dětí do 18 let. LF MU 2017) • C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\ruce\Kopie - ruce-03.jpg http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/05/dach2.jpg Využití Pyramidy výživy pro děti v edukaci SZÚ •Zdravá školní jídelna •Proč slůně nestůně •Body image •… Video společnosti Vím co jím •https://www.vimcojim.cz/magazin/videa/ • Zdravá 13 Nejsou nezdravé potraviny, ale nezdravá jsou jejich množství. pUdržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5-25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen. pDenně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením. pJezte pestrou stravu, rozdělenou do 4-5 denních jídel, nevynechávejte snídani. pKonzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů. pJezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1 x týdně). pJezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně. pDenně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné. pSledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky. pSnižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny. pOmezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřilosujte hotové pokrmy. pPředcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování. pNezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 I tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené). pPokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,5l piva, 50 ml lihoviny). p Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky phttps://www.vyzivaspol.cz/zdrava-trinactka-strucna-vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo/ p