nun i LÉKAŘSKÁ FAKULTA Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D. Biologická agens a zdraví Probiotické bakterie Původci onemocnění u lidí: paraziti, bakterie, viry, priony, metabolické produkty bakterií ° skupina 1: není pravděpodobné, že by způsobil onemocnění u lidí ° skupina 2: může způsobit onemocnění člověka, ale obvykle existuje účinná profylaxe nebo léčBä ° skupina 3: může způsobit závažné onemocnění člověka, ale obvykle existuje účinná profylaxe nebo léčba ° skupina 4: způsobuje u člověka závažná onemocnění a obvykle neexistuje účinná profylaxe nebo léčba Charakteristické situace kontaktu s biologickými agens Potraviny živočišného původu získané ze živého (mléko, vejce) nebo usmrceného zvířete (maso) Planktón (saxitoxin; PSP) Produkty bakterií (botulotoxin, stafylokokový enterotoxin, histamin) Lidský produkt (odstříkané ženské mléko: banky a sběrny mateřského mléka, „divoký" milk snaring) Lidské nebo zvířecí výměšky (moč, stolice, sliny) Krev, tkáně, orgány, kapénky Alergizující prachové částice a kutikuly Plísně a jejich produkty (spóry, MVOCs) Zdroje informací o biologických agens Epidemiologická bdělost (hlásení a rozbor případů) epidemiologické šetření ° Identifikace zdroje nákazy, cest přenosu a dostupnosti vnímavých jedinců ° charakteristiky místa, času a osoby, prostorová (spatial) epidemiologie Health maping (HealthMap.org, mapy v programu Epilnfo, ArcGIS) ° studie případů a kontrol a studie kohortové v praxi méně často matematické modelovania predikce 1)1 U N 1 LÉKAŘSKÁ FAKULTA Příklad: Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA(MeadetaL, 1999) Cíl: ° Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace Metodika: ° Národní surveillance systém Výsledky: ° 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně; srov. nejčastější a nejzávažnější následek Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů sporadické/epidemické Smrtnost Hospitalizovanost Salmonella non-typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.073 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 — 0,922 0,2000 Mead PS et al.: Food related illness and death in the United States. Emerg Infect. Dis. 1999; 5 (5): 607 - 25 Analogicky v ČR: Charakteristiky nejvýznamnějších onemocnění z potravin v EU (EFSA2014) In: Karpíšková: Epidemie Listeriózy v ČR, laboratorní data. Mikrobiologický seminář, 2017 -* • efsaa European Food Safety Authority Onemocnění Výskyt hlášených prípadu (absolutně) Hospitalizace (v %) Smrtnost (v %) Kampylobakteriózy 236 851 30,4 0,01 Salmonelózy 88 715 34,4 0,15 Listeriózy 2 161 98,9 15,0 Co je ArcGIS Geografický informační systém pro práci s prostorovými daty nabízený společností ESRI® (zastoupení pro ČR: ArcData). Vytváření, správa, analýza a vizualizace prostorových dat Zatím omezená dostupnost databází pro ČR 0 (základní územní a demografická struktura, stav ovzduší, geologická mapa ČR, mapy vybraných územních samospráv) Předpoklad: aktuálnost a pravidelné aktualizace Přednosti: odhalení prostorových vztahů a vazeb, přehlednější, než množství tabulek, snadnější tvorba pracovních hypotéz Infekce E. coli u lidí (ArcGIS online) Z mapy lze mnohem snadněji vyčíst kumulaci spíše ve státech na východním pobřeží USA, což lze pak snáze vztahovat např. k sociodemografickým aj. faktorům. V health mapingu může být užitečné též proložení dat více vrstvami současně. Lze nalézt vertikální souvislosti. Environmenlal factors Vector and host Human risk and cases Richard S. Ostfeld, Gregory E. Glass, Felicia KftfiSwtijns Figure 1. Conceptual model of the relationship between environmental factors that influence disease and observed incidence of that disease in humans. Underlying environmental factors (e.g. temperature, precipitation, land use and soil type) can influence the d... Spatial epidemiology: an emerging (or re-emerging) discipline null, Volume 20, Issue 6, 2005, 328-336 http://dx.doi.Org/10.1016/j.tree.2005.03.009 Quantitative Microbial Risk Assesment (QMRA) Identifikace nebezpečí: ° Klinická a epidemiologická data Charakterizace nebezpečí (vztah dávka - účinek) ° Infekční (účinná) dávka Odhad expozice: ° Bodové a intervalové odhady: spotřební koš potravin x množství v potravině ° Modelování: multiplikace bodových (intervalových) odhadů se začleněním zpětných vazeb Charakterizace rizika a nejistoty zaver ■Klasickými epidemiologickými studiemi analytického typu se mikrobiální příčiny onemocnění u lidí nezkoumají. Prvotní úlohu zaujímá laboratorní činnost. ■Závažnost patogenů je studována formalizovaným postupem označovaným jako QMRA (velikost expozice, velikost následku) ■Užitečné jsou však epidemiologické přehledy, epidemiologická bdělost a průřezové studie.