Výživa a pohybová aktivita I Úvodní hodina Semestr jaro 2021 Základní informace •Výživa a pohybová aktivita I (jaro 2021) – zaměřeno na výživu •Přednášející: Mgr. Petr Loskot, Mgr. Kateřina Hortová • •Výživa a pohybová aktivita II (podzim 2021) – zaměřeno na pohybovou aktivitu •Přednášející: Doc. PaedDr. Vladislav Mužík, CSc., Mgr. Robert Vysoký, Ph.D • • • Něco o mně J Obsah obrázku exteriér, hora, tráva, osoba Popis byl vytvořen automaticky •* březen 1992, Pelhřimov • •2007–2011: Gymnázium Pelhřimov • •2011–2016: LF MUNI, obor nutriční terapeut (Mgr.) • •2016–doposud: LF MUNI, doktorské studium, obor, Hygiena, epidemiologie a preventivní lékařství • •2016–doposud: tvorba jídelníčků + sportovní výživa (OSVČ) • •2016–doposud: Výuka (Sportovní výživa, Léčebná výživa, Obezitologie, Preventivní lékařství) • •2016–doposud: Aktin: vývoj receptur DS, legislativa DS, marketing, redakce •2017–doposud: Fitness Institut: lektor Studijní materiály, literatura •Nutrient timing for peak performance, Heidi Skolnik 2010 (knihovna Kampus) •Výživa sportovců a sportovní výkon, Zdeněk Vilikus 2012 (knihovna Kampus) •NSCA´s guide to sport and exercise nutrition, Bill I. Campbell 2011 (knihovna Kampus) •Nejnovější souhrnné články od International Society of Sports Nutrition (bude vloženo do ISu) •Přednášky (Budou vkládány do studijních materiálů v Isu) Sylabus I •2.3 a 9. 3.: Úvod do výživy v silových sportech: Energetická bilance, příjem bílkovin v silovém sportu •16. 3.: Příjem sacharidů a tuků v silovém sportu •23. 3.: Doplňky stravy v silovém sportu •30. 3.: Úvod do výživy ve vytrvalostních sportech: Energetická bilance, sacharidy ve vytrvalostním sportu •6.4.: Bílkoviny a tuky ve vytrvalostním sportu •13.4.: Low-carb/Keto vs. Low-fat a vliv na sportovní výkon •20. 4.: Doplňky stravy u vytrvalostních sportů, hydratace u vytrvalostních a silových sportů •27. 4.: Redukce hmotnosti a nabírání u sportovců, problematika Female Athlete Triad Sylabus II •4. 5.: Děti a senioři a výživa ve sportu, doplňky stravy u dětí a seniorů (zřejmě Mgr. Hortová) •11.5.: Praktická hodina: Ukázkové výpočty a nastavování živin a suplementace u sportovců •18. 5.: Praktická hodina: Výpočet jídelníčků v nutričním softwaru (NutriPro) – silový sportovec •25. 5.: Praktická hodina: Výpočet jídelníčků v nutričním softwaru (NutriPro) – vytrvalostní sportovec •1.6.: Prezentace a obhajoba jídelníčků •8.6: Zápočtový test (Multiple choice, 30 otázek, 80 % a více bodů udělení zápočtu) • Podmínky zápočtu: Jídelníčky •Vypracování jídelníčku (1 den) pro silového a vytrvalostního sportovce •Odevzdání obou jídelníčků do půlnoci 28. května (pátek) •Ústní prezentace a obhajoba jednoho z jídelníčků, diskuse •Jídelníček by měl obsahovat: •Základní údaje o klientovi (antropometrie, věk, zdravotní stav, anamnéza) •Popis fyzické aktivity a jejího trvání během dne •Výpočty potřeby energie a živin (+odůvodnění kroků) •Rozpis jednotlivých jídel, pitného režimu a doplňků stravy (včetně gramáže) •Jídelníček by měl být zpracován přehledně (ne pouze zkopírované nepřehledné tabulky) Podmínky zápočtu: Zápočtový test •30 otázek, 40 správných odpovědí (maximálně 40 bodů) •Na test 30 minut •Možno více správných odpovědí u jedné otázky •+1 bod za každou správnou odpověď •0 bodů za nezodpovězení otázky •-1 bod za každou chybně zakroužkovanou odpověď •Hranice „úspěšnosti“: zisk 75% a více bodů Ústní zkouška •Na ústní zkoušce si student tahá 2 otázky •Příprava •Ústní rozprava nad otázkami Průběh a zakončení předmětu •Jaro 2020: výuka „výživové“ části předmětu, zápočet (jídelníčky, zápočtový test), ústní zkouška • •Podzim 2020: výuka „pohybové“ části předmětu (doc. Mužík, dr. Vysoký) •Podzim 2020: bude zakončen ústní zkouškou z každé části předmětu • •Zakončení „výživové“ části předmětu: •1) Ústní část zkoušky – teoretické znalosti viz sylabus