Ochrana a podpora zdraví IV - Veřejné zdravotnictví a preventivní lékařství

Čtvrtek - Poradenství v prevenci zaměřené na životní styl - metody hodnocení a doporučení; Primární prevence kardiovaskulárních a nádorových onemocnění

Úvodní text - představení tématu

Preventivní poradenství zaměřené na životní styl je lékaři podceňovanou aktivitou, často je považují za banální a bez většího efektu. Opak je přitom pravdou, jedná se o jednu z nejmocnějších a nejefektivnějších cest pro snížení rizika vzniku onemocnění a celkově pro pozitivní ovlivnění zdraví. Podstatným kritériem je ale kvalita – jakákoliv konkrétní doporučení musí být podložená adekvátními důkazy v rámci EBD. Není tedy možné doporučovat jen na základě subjektivního vlastního názoru.

Dále je důležité, aby doporučení v rámci individuálního poradenství vycházela také z konkrétního stavu pacienta, tj. aby byla založena na znalosti individuálního profilu jeho rizik. To zároveň znamená, že adekvátnímu poradenství musí předcházet „diagnostika“ ve formě preventivního vyšetření. Jeho cílem není jen odhalit případné počínající, tedy pre-patologické změny v organismu, ale především celkově popsat nejenom stav organismu, ale i životní styl, v jednotlivých parametrech. Na tomto základě lze potom doporučovat individuálně optimální opatření, „šitá na míru“ jednotlivci, vesměs založená na modifikaci životního stylu, a současně odpovídající i celkovým obecným doporučením, schváleným a podloženým.

Takové poradenství je významně efektivní nejen pro primární prevenci, tj. zabránění vzniku onemocnění, ale i pro zlepšení – zvýraznění účinků jiné terapie (např. farmakologické), či pro možnost snížení dávkování (a nežádoucích účinků) při zachování terapeutického účinku.

Tomuto schématu  odpovídá celkově i obsah lekce – kromě úvodních informací o zdravotních důsledcích a o kritériích klasifikace daného faktoru jsou uváděny jednak metodické postupy pro vyšetření, a jednak obecná doporučení. Ta je třeba následně upravovat dle individuálního profilu rizik.          

Struktura - rozvrh lekce:

  • 8:00 - 10:00  Samostudium - příprava prezentace podle zadání
  • 10:00 - 12:00 On-line seminář - prezentace připravených vypracovaných zadání jednotlivými studenty (komentované prezentace)
  • 12:00 -13: 00 Samostatná práce, test

Instrukce

  • Během prvních dvou hodin lekce (8:00-10:00)  připravte prezentaci na zadané téma.
  • Každému z vás je přiřazen jeden úkol - téma, viz tabulka se jmény a čísly a seznam úkolů - témat.
  • V 10:00 se sejdeme na MSteams a budete požádáni o přednesení připravené krátké prezentace. To znaméná sdílení snímků prezentace (Powerpoint) na obrazovce pro vaše kolegy, jejich vysvětlení a komentování.
  • Pokud je stejné téma přiděleno více než jednomu studentovi, bude k prezentování vyzván pouze jeden z nich, náhodně vybraný učitelem.
  • K přípravě své prezentace můžete použít prezentace učitele vložené zde do studijních materiálů, nebo jiné zdroje (vědecky podložené).
  • Vaše prezentace zadaného tématu by měla být přínosem pro vaše kolegy, měla by být srozumitelná a výstižná a pokrýt přesně zadané téma
  • Nezapomeňte vaše prezentace rovněž vložit do odevzdávárny k této lekci.
  • Nezapomeňte rovněž vyplnit krátký test znalostí z této lekce. Test bude přístupný od 12:00 Čt do 18:00 Pá.       



Seznam úkolů - témat pro skupinu 6:

Držte se každého úzce-speficikého tématu, tak jak je přesně zadáno. Nerozšiřujte je ani do obecnější roviny, ani na témata sice související, ale odlišná:

  1. Nástroje a postupy využívané při preventivním vyšetření a poradenství ohledně kuřáctví.
  2. Metody  zjišťování konzumace alkoholu (kvantifikace konzumace).
  3. Kritéria pro rizikové pití, škodlivé pití, aktuální doporučení ohledně konzumace alkoholu
  4. Metody zjišťování úrovně pohybové aktivity (v rámci běžného preventivního vyšetření a poradenství u prakt. Lékaře)
  5. Aktuální doporučení pohybové aktivity (WHO 2020)
  6. Nástroje a postupy využívané při preventivním vyšetření a poradenství ohledně výživových zvyklostí. Pozn.: Držte se hodnocení výživových zvyklostí, stravy. Hodnocení výživového stavu je až dalším tématem! 
  7. Hodnocení výživového stavu – porovnání parametrů: BMI, % tělesného tuku, obvod břicha, WHR.
  8. Výživová opatření ke snížení krevního cholesterolu (držte se tématu – tj. faktory se specificky prokázaným efektem na krevní cholesterol, nikoliv na riziko KVO celkově). 
  9. Výživové opatření ke snížení vysokého krevního tlaku držte se tématu – tj. faktorů se specificky prokázaným efektem na TK (nikoliv na KVO celkově) a možnosti jejich využití v poradenství
  10. Výživová doporučení pro prevenci nádorových onemocnění 

Přidělené úkoly - témata - jednotlivým studentům - skup. 6 - 24.6.

Student

Číslo přiděleného tématu - úkolu

Bílková, Dominika

1

Břeská, Kateřina

1

Doláková, Anna

2

Dujničová, Anna - Mária

2

Grinčová, Mária

3

Novotná, Kateřina

3

Opatřil, Václav

4

Ovseníková, Petra

4

Palička, Jaroslav

5

Palková, Tatiana

5

Pardík, Zdeněk

6

Pavlas, Šimon

6

Rákoš, Štefan

7

Rybková, Kateřina

7

Smutný, Jan

8

Šolc, David

8

Tománková, Lucie

9

Třeštíková, Tereza

9

Vachulík, Peter

10

Vámošiová, Zuzana

10

Obsahová osnova celé lekce:


Celkově zaměřené preventivní vyšetření a poradenství:

  • Systém obecných preventivních prohlídek v ČR
  • Cíle, determinanty zdraví, význam prevence a intervenční modifikace životního stylu
  • Anamnéza a její využití v poradenství
  • Kouření – stav kuřáctví pacienta, kategorie, způsoby zjišťování. Zjišťování stupně závislosti. Intervence, metoda 5A, farmakologická pomoc při odvykání
  • Výživové zvyklosti – metody zjišťování a hodnocení výživových zvyklostí reálně použitelné v poradenství  (poskytovaným praktickým lékařem)
  • Formy výživových doporučení a jejich použitelnost v rámci poradenství. Rozdíly mezi DRV (referenční dávky), FBDG a GDA. Grafické formy a práce s nimi.
  • Výhody a nevýhody (rizika) různých vyhraněných směrů stravování.
  • Alkohol – definování rizikového pití a škodlivého pití, jejich kritéria. Aktuální doporučení pro konzumaci alkoholu. Nástroje pro zjišťování a hodnocení užívání alkoholu v rámci preventivního vyšetření a poradenství (poskytovaného praktickým lékařem). Kvantifikace alkoholu – vyjadřování množství, ABV a ABW, pojem alkoholová jednotka. Možnosti využití biologických markerů.
  • Pohybová aktivita - metody zjišťování a hodnocení úrovně pohybové aktivity, reálně použitelné v poradenství  (poskytovaném praktickým lékařem). Parametry pro hodnocení pohybové aktivity, MET a jeho praktická využitelnost. Aktuální doporučení pohybové aktivity (WHO 2020)
  • BMI a jeho využití při vyšetření a poradenství. Klasifikace. Silné a slabé stránky BMI.
  • Množství tělesného tuku (v procentech) – diagnostická kritéria - klasifikace, problematika doporučených hodnot (chybění shody). Doporučený postup stanovení.
  • Obvod břicha (pasu) – správný způsob měření, klasifikace – diagnostická kritéria, celkový význam tohoto parametru jako markeru abdominální obezity a metabolického rizika. Srovnání s WHR, limity WHR pro praktické využití.
  • Krevní tlak – klasifikace měření v ordinaci a při dalších typech měření, důraz na kategorie obzvláště vhodné pro  nefarmakologickou intervenci. Správné posouzení a formulování vhodných intervenčních doporučení.  
  • Age reader – možnosti využití hodnocení produktů glykace jako markeru rizika KVN a diabetu.
  • Možnosti využití bezprostředního biochemického vyšetření v rámci preventivního vyšetření a poradenství.
  • Validizované screeningové testy pro hodnocení nutričního stavu z hlediska riziky podvýživy u starších lidí a hospitalizovaných pacientů.         
Poradenství pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění (KVO):

  •  Klasifikace tříd doporučení dle jejich podloženosti dostatečnými důkazy, vztah ke konkrétní formulaci. Specifikace požadavků na kvalitu podkladů pro jednotlivé třídy doporučení  
  • Systém SCORE a jeho využitelnost specificky v rámci poradenství zaměřeném na životní styl
  •  Význam vyšetření a znalosti anamnézy pro poradenství prevence KVO zaměřené na životní styl
  • Pohybová aktivita v prevenci KVO – podložená doporučení
  • Intervence ohledně kouření v rámci poradenství prevence KVO
  • Výživa v prevenci KVO – význam a efekt různých mastných kyselin (MK) a efekt nahrazování jinými alternativami. Vztah k reálným potravinovým zdrojům.
  • Význam minerálních látek v prevenci (poradenství) ohledně KVO
  • Význam potravinových skupin a potravin pro prevenci KVO (ovoce a zelenina, ořechy, ryby), vliv stravovacích směrů (středomořská strava).
  • Alkohol a riziko KVO
  • Možnosti nefarmakologického snižování krevního cholesterolu    
  • Možnosti nefarmakologického snižování TK
  • Zásady intervence rizikových faktorů KVO  na individuální úrovni – behaviorální změna

 Poradenství pro prevenci nádorových onemocnění

  • Hlavní příčiny nádorových onemocnění globálně
  • Klasifikace karcinogenů a její reálný význam a limity (zahrnuje pouze faktory zvyšující riziko, nikoliv snižující – ochranné). Vysvětlení působení faktorů modifikujících riziko na různých úrovních.
  • Vliv tabáku na riziko vzniku nádorů.
  • Vliv infekčních agens  na riziko vzniku nádorů
  • Problematika kvality důkazů o účinku pro hodnocení vlivu výživových faktorů na riziko rakoviny, význam pro formulování doporučení (kategorizace oprávněnosti doporučení).
  • Vliv celozrnných obilovin, zeleniny a ovoce na riziko nádorových onemocnění
  • Vliv masa, ryb a mléčných výrobků na riziko nádorových onemocnění
  • Vliv alkoholu na riziko nádorových onemocnění
  • Vliv nadváhy a obezity na riziko nádorového onemocnění
  • Vliv pohybové aktivity na riziko nádorových onemocnění
  • Shrnutí faktorů bez prokázaného účinku (mýty)
  • Souhrn hlavních bodů výživových doporučení pro prevenci nádorových onemocnění (9 bodů) 

Studijní materiály:

Odevzdávání prezentací:

Test: