Ochrana a podpora zdraví IV - Veřejné zdravotnictví a preventivní lékařství

Pátek - Prevence obezity a nutriční poradenství

ČÁST 1

JAK PRACOVAT SE STUDIJNÍMI MATERIÁLY


Mezi 8-10 hodinou

1. Shlédnout úvodní video, pročíst cíle, osnovy a úvod do problematiky.

2. Projít si prezentaci.

3. Zopakovat si potravinovou pyramidu.

4. Podívat se , jaká je k tématu doporučená studijní literatura a v budoucnu, nejpozději při přípravě ke státnicím si ji vypůjčit či zakoupit. Pročíst si přiložené studijní texty.



CÍLE LEKCE


1. Prevence obezity - umět popsat faktory přispívající k prevenci obezity.

2. Pochopit významnou roli výživy v prevenci obezity.

3. Umět rozpoznat chyby v záznamech stravy a komunikovat o nich s pacientem - zhodnocení jídelníčku.

4. Být schopen navrhnout  změny v jídelníčku a umět tyto informace pacientovi vysvětlit a podpořit jeho snahu o prevenci obezity či zhubnutí - nutriční poradenství.

OSNOVA LEKCE


1. Prevence obezity.

2. Ovlivnitelné faktory ve výživě.

3. Potrava jako zdroj živin.

4. Příjem tekutin a jejich role v prevenci obezity a podpoře hubnutí.

5. Pestrost stravy.

6. Vláknina ve stravě v prevenci obezity a podpoře hubnutí.

7. Energie-příjem a výdej.

8. Pravidelnost stravy a energetické rozložení jídel během dne.

9. Vhodná volba potravin během dne.

10. Práce s jídelníčkem-zhodnocení a nutriční poradenství.

ÚVOD DO PROBLEMATIKY


Prevence obezity je často tématem diskuzí odborníků i laiků. Je potřeba ji vnímat ze širokého úhlu pohledu a především se snažit nejen poukazovat na možná rizika, ale hlavně ukazovat, jak je možné se jim aktivně bránit, a tím co nejvíce přispívat k opravdové realizaci prevence, aby vše nezůstávalo jen na papíře a zbožným přáním, ale stutečně naše rada našla cestu k pacientovi a hlavně on pak byl postupně schopen sám odhalovat možná rizika, cíleně jim předcházet a aktivně pracovat se získanými informacemi. Veškeré rady by měly být jasné, stručné, pochopitelné a hlavně realizovatelné.

V rámci nutričního poradenství je nutné s pacientem komunikovat otevřeně, vstřícně, získat jeho důvěru a co nejdříve všechny důležité informace k poznání stávajícícho stavu jeho stravování a dalších důležitých obastí jeho každodenního života včetně jeho motivace, ochoty pro změnu a časových možností.Následně pak postupně doporučovat jednotlivé změny a jejich dodržování průběžně sledovat a podporovat.

PREZENTACE:

STUDIJNÍ LITERATURA


1. Müllerová, D. (2009). Obezita - prevence a léčba (1. vyd.). Praha: Mladá fronta. ISBN-978-80-204-2146-3.

2. Clark, N. (2014). Sportovní výživa. (Třetí prepracované vyd.). Praha: Grada. ISBN- 978-80-247-4655-5.

3. Whitney, E. N., Rolfes S.R. (2018). Understanding nutrition (15th ed.). Australia: Wadsworth, Cengage Learning. ISBN-13:9781337392693.


ČÁST 2

KONZULTACE


Po samostudiu bude od 10hodin následovat online setkání v MSTeams, kde je možné vše, co jste si nastudovali zkonzultovat a pobavit se o úkolu, který jste si vybrali ke zpracování.

ÚKOLY PRO SAMOSTATNOU PŘÍPRAVU A POŽADAVKY NA JEJICH ZPRACOVÁNÍ

  • Úkol, který vám byl přidělen, zpracujte dle instrukci uvedených v  jeho popisu.
  • Používejte pouze důvěryhodné zdroje. Použité zdroje uveďte v závěru prezentace.
  • Hotový úkol vložte do IS do Odevzdávárny (viz. odkaz pod Úkoly).

  • 1. Prohlédněte si tento jídelníček a navrhněte jeho úpravu z hlediska všech atributů probraných v rámci komentované prezentace. Možné vytvořit prezentaci s animacemi navrhovaných změn (viz komentovaná prezentace).

    Jídelníček napsala zdravá žena ve věku 42 let.Výška 160cm, váha 79kg, procento tuku 43%, nedostatek svalstva, nesportuje, pouze chůze 8-10 tisíc kroků za den, sedavé zaměstnání.



    2. Popište všechny důležité role vlákniny  v prevenci obezity i obecné podpory zdraví člověka. Zpracujte ve wordu (1-2 strany A4)

    3. Vyhledejte a vypište minimálně 15 potravin, které obsahují ve 100g max. 10g a méně tuků a minimálně 20g a více bílkovin. Zpracujte ve wordu.

    4. Vypište minimálně 15 potravin, které jsou zdrojem kvalitních sacharidů, které by bylo možné doporučit i člověku, který se snaží snižovat váhu. A stejně tak vypište naopak 15 potravin, které byste obéznímu člověku vzhledem k obsahu jednoduchých sacharidů pro konzumaci nedoporučili. Vytvořte dva sloupce a do něj dané potraviny vypište. 

    5. Motivace pacienta má velmi zásadní vliv na jeho snažení se a výsledky při snižování tělesné váhy. Popište, vymyslete, navrhněte minimálně 3 zásadní motivace, které mohou mít významný, pozitivní a dlouhodobý efekt v procesu hubnutí.


    ČÁST 3

    ODKAZ NA ODEVZDÁVÁRNU ÚKOLŮ V IS:

    Následující