Stanovení sodíku v pečivu metodou atomové emisní spektrometrie s plamenovou atomizací Teorie AES Atomová emisní (AES) je analytická metoda, využívaná ke stanovení obsahu minerálních látek, zejména alkalických kovů. Využívá emisi záření atomy sledovaného prvku. Míra emise záření (intenzita) je úměrná koncentraci prvku. Vzorek se zavádí do plamene, kde se spaluje a převádí tak na páru volných atomů. Ty se teplem excitují (elektrony přecházejí na vyšší energetickou hladinu), načež rychle relaxují zpět, přičemž uvolní charakteristické záření = atomová emise. Sodík emituje záření na vlnové délce 589 nm. Princip Sodík se ze vzorku pečiva extrahuje demineralizovanou vodou. Extrakt se filtruje od zbytků pečiva. Protože množství soli v pečivu je poměrně vysoké, extrakt musí být před měřením náležitě zředěn. Do roztoku je nutné přidat deionizační činidlo na výslednou koncentraci 2 g Cs/l. Množství sodíku se vyhodnocuje na základě kalibrační závislosti (0,2 – 2 mg Na/l). Z intenzity emise vzorku je vypočtena koncentrace sodíku v roztoku a následně obsah soli ve vzorku pečivu. Postup a) Extrakce sodíku a příprava vzorků Pracujte čistě a v rukavicích (zejména kvůli kontaminaci solí v potu). Příprava vzorku 1. Vzorek pečiva nakrájejte na asi centimetrové kousky. 2. Do 250ml kádinky navažte přibližně 5 gramů vzorku, přidejte asi 100 ml demineralizované vody a 3 minuty míchejte tyčinkou. 3. Roztok filtrujte přes řídký filtr do další kádinky, zbytek dvakrát znovu rozmíchejte v čisté demineralizované vodě a filtrujte. 4. Filtrát kvantitativně převeďte do 250ml odměrné baňky, doplňte vodou po rysku a promíchejte. 5. Do 10 ml odměrné baňky napipetujte: a. 1000 μl roztoku CsCl (20 g Cs/l) b. 100 μl extraktu c. doplňte demineralizovanou vodou po rysku a zamíchejte Příprava kalibračního roztoku 6. Do 10ml odměrných baněk pipetujte vždy: a. 1000 μl roztoku CsCl (20 g Cs/l) b. vypočtené množství zásobního roztoku Na (20 mg/l) c. doplňte demineralizovanou vodou po rysku a zamíchejte Postup b) stanovení koncentrace sodíku Přístroj Unicam 939 Solaar uvedeme do provozu – hořák otočíme na úhel 90 °, spustíme hlavní plyn (acetylen), okysličovadlo (vzduch) a zapálíme plamen. Do programu nastavíme snímání emise na rezonanční čáře Na a ideální průtoky obou plynů (acetylen, vzduch). Seřízení vlnové délky a citlivosti detektoru provedeme podle nejvyššího kalibračního roztoku. Změříme intenzity emise kalibračních roztoků a vzorků. Vyhodnocení výsledků Analýza je vyhodnocena metodou kalibrační přímky. Vytvořte XY-bodový graf, kde na ose x je koncentrace a na ose y intenzita. Do grafu vložte lineární spojnici trendu a nechte zobrazit zobrazte její rovnici. Koncentraci sodíku ve vzorku vypočítejte dosazením naměřené intenzity do rovnice. Tuto koncentraci je nutné přepočítat na obsah sodíku v pečivu (v případě navažování 5 g vzorku a doplnění na objem 250 ml a následném ředění 100x je celkový faktor zředění 5000). Uveďte obsah železa ve vzorku vyjádřený jako mg Na/100g. Co do protokolu: příprava vzorku - navážka, výsledný faktor zředění Stanovení Na pomocí AES - princip (~dvě věty), shrnutí postupu - kalibrační graf + rovnice lineární závislosti ve tvar y = a.x + b - výpočet koncentrace Na z naměřené intenzity emise - výpočet obsahu Na v původním vzorku (faktor zředění) Závěr - obsah Na v miligramech na 100 g pečiva ———— Pomůcky: odměrná baňka 250 ml, 2x odměrná baňka 10 ml, 2x kádinka 250 ml, kádinka 150 ml, tyčinka, filtrační nálevka + filtrační papír, pipeta 0,1-1 ml + 3 špičky Chemikálie: Na 20 mg/l, Cs 20 g/l