Potravinářská chemie II - přednáška

Sacharidy

Sacharidy a jejich deriváty

tvoří podstatnou část náplně jarního semestru, patří sem:

  • mono-, oligo- a polysacharidy
  • cukerné alkoholy
  • vláknina
  • důkazové reakce a stanovení (Tollensův důkaz, Refraktometrie, Polarimetrie)
  • rostlinné škroby a jejich modifikace

Prezentace

Další materiály

Jako doporučená literatura platí Velíšek: Chemie Potravin (I. díl). Nově je snadno dostupná i z domu formou eprezenčky

Níže nabízím články z odborných časopisů a webů k dalšímu rozvoji (nebo pokud vám k něčemu nestačí informace v prezentaci). Vybírám úderné a pochopitelné příspěvky na zajímavá témata.

Přeslazený článek
komentář prof. Vyskočila k sacharóze a slazení
Zázračná složka mléka
článek dr. Musilové ve Vesmíru
Chemistry of Honey
článek o chemii medu (en)