Práce ve stravovacích provozech patří mezi tzv. "činnosti epidemiologicky závažné". Z dosud již probraných témat věnovaných obecné a speciální epidemiologii je zřejmé, že při nedodržení hygienických opatření při přípravě stravy může dojít k přenosu mnohých alimentárních infekcí a v případě stravovacích provozů k současnému ohrožení velké skupiny osob. Nemocniční stravovací provozy pak představují z tohoto pohledu ještě rizikovější provozy, protože cílová skupina strávníků jsou zejména pacienti s vyšší vnímavostí k infekcím a mnohdy také zaměstnanci nemocnice zajišťující její provoz a péči o nemocné. Přednáška pojednává o epidemiologických aspektech nemocničního stravování, legislativním rámci a konkrétních postupech zajištění bezpečného stravování.
Součástí přednášky je také problematika hygieny rukou, která patří k nejvýznamnější preventivním metodám při zacházení s potravinami.