Mikrobiologie I - přednáška
Týden 3
Růst a množení bakterií, vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst mikroorganismů
- Rozmnožování bakterií
- Buněčný cyklus bakterií a růstová křivka
- Faktory ovlivňující růst a množení bakterií
- Vnitřní faktory (složení potraviny, pH, aktivita vody, oxidačně-redukční potenciál, textura, antimikrobiální látky v potravinách)
- Vnější faktory (podmínky zpracování a skladování potravin, teplota, relativní vlhkost vzduchu, složení atmosféry, doba skladování potravin)
- Další faktory ovlivňující růst bakterií (tlak, záření, povrchové napětí, ultrazvuk, působení desinfekčních prostředků)
- Vztahy mezi mikroorganismy (komenzalismus, metabióza, synergizmus, symbióza, kompetice, antagonizmus, parazitizmus, predace)
Skripta: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie. Bursová a kol. Brno, 2014