Mikrobiologie I - přednáška

Týden 3

Růst a množení bakterií, vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst mikroorganismů

  1. Rozmnožování bakterií
  2. Buněčný cyklus bakterií a růstová křivka 
  3. Faktory ovlivňující růst a množení bakterií
  4. Vnitřní faktory (složení potraviny, pH, aktivita vody, oxidačně-redukční potenciál, textura, antimikrobiální látky v potravinách)
  5. Vnější faktory (podmínky zpracování a skladování potravin, teplota, relativní vlhkost vzduchu, složení atmosféry, doba skladování potravin)
  6. Další faktory ovlivňující růst bakterií (tlak, záření, povrchové napětí, ultrazvuk, působení desinfekčních prostředků)
  7. Vztahy mezi mikroorganismy (komenzalismus, metabióza, synergizmus, symbióza, kompetice, antagonizmus, parazitizmus, predace)

Skripta: Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie. Bursová a kol. Brno, 2014