Týden 13
Kažení potravin a metody konzervace potravin
1. Vztah mikroorganismů a potraviny
2. Skupiny mikroorganismů v potravinách (patogenní, podmíněně patogenní, saprofytické, ušlechtilé kultury, probiotika)
3. Způsoby kontaminace potravin (primární, sekundární)
4. Kažení potravin, projevy mikrobiálního kažení
5. Zdroje mikroorganismů kažení
6. Faktory ovlivňující kažení potravin
7. Mikroorganismy působící kažení potravin
8. Příklady mikrobiálního kažení
9. Metody konzervace potravin (fyzikální, chemické, biologické)
10. Konzervace potravin zvýšenou teplotou (sterilizační efekt, obchodní sterilita, konzervy, kažení konzerv)
11. Chlazení a mrazení potravin
12. Sušení potravin
13. Chemické konzervanty, solení a slazení potravin
14. Ozařování potravin
15. Teorie překážek