Mikrobiologie I - přednáška

Týden 13

Kažení potravin a metody konzervace potravin

1. Vztah mikroorganismů a potraviny

2. Skupiny mikroorganismů v potravinách (patogenní, podmíněně patogenní, saprofytické, ušlechtilé kultury, probiotika)

3. Způsoby kontaminace potravin (primární, sekundární)

4. Kažení potravin, projevy mikrobiálního kažení

5. Zdroje mikroorganismů kažení

6. Faktory ovlivňující kažení potravin

7. Mikroorganismy působící kažení potravin

8. Příklady mikrobiálního kažení

9. Metody konzervace potravin (fyzikální, chemické, biologické)

10. Konzervace potravin zvýšenou teplotou (sterilizační efekt, obchodní sterilita, konzervy, kažení konzerv)  

11. Chlazení a mrazení potravin

12. Sušení potravin

13. Chemické konzervanty, solení  a slazení potravin

14. Ozařování potravin

15. Teorie překážek