Mikrobiologie I - přednáška

Týden 14

Legislativní požadavky na potraviny, vodu a potravinářské provozy

1. Legislativa EU k zajištění mikrobiologické bezpečnosti potravin

- Nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin

Nařízení EP a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin

Nařízení EP a Rady (ES) č. 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu

Nařízení EP a Rady (ES) č. 2017/625 o úředních kontrolách a jiných úředních činnostech prováděných s cílem zajistit uplatňování potravinového a krmivového práva a pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat, zdraví rostlin a přípravků na ochranu rostlin

- Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny

2. Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005
 - Kritéria bezpečnosti potravin a Kritéria hygieny výrobního procesu

3. Legislativa ČR k zajištění mikrobiologické bezpečnosti potravin

- Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

            - komoditní vyhlášky k zákonu o potravinách

- Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

            - Vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny
              přímo použitelnými předpisy ES
           - Vyhláška č. 356/2004 Sb., o sledování (monitoringu) zoonóz a původců zoonóz

- Zákon č. 258/2000 Sb.  o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů

           - Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontrol pitné
              vody