Preventivní lékařství II
6 - Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a předmětů běžného užívání v ČR - 25.3.
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
UČO: 18452
Vymezení
Pojem potraviny a předmětu běžného užívání, hledáme analogii ke zdravotnickým prostředkům, k nimž může být hranice velmi neostrá. Základem je bezpečnost, kvalita a informace.
Nebezpečí
Nebezpečí biologického, chemického a fyzikálního původu. Kromě patogenních mikroorganismů jsou významné i mikroorganismy indikátorové, chemické látky mají potenciál dlouhodobého působení, fyzikální nebezpečí zase potenciál poranění a úrazů. Problematické výrobky můžeme nalézat mezi potravinami i mezi prostředky k ochraně zraku.
Kontrola, řízení a dozor
Základním zákonným prostředkem je státní zdravotní dozor, který může být doplněn dobrovolnými nástroji, jakými jsou např. systému řizení kvality řady ISO. Avšak ani státní restrikce nenahradí poctivost v informování zákazníka.