Prosté hladovění Minnesota starvation experiment —Slavný výzkum hladovění na Univerzitě Minnesota 1944 (Keys et al) — - cílené hladovění po dobu 6 měsíců s cílem hubnutí 1kg/ týden. — (1800 kcal, hypoproteinová dieta s 0,75g/kg) — - průměrná počáteční váha 70kg….výstupní 52kg (ztráta 23%LBM) — - Intenzivní rehabilitace + průměrný příjem 5000kcal/den vedlo k — obnově původní váhy u většiny do 24 měsíců. — C:\Users\David\Desktop\starvation.PNG C:\Users\David\Desktop\starvation r.PNG Irish hunger strike 1981 —10 věznů umírá na hladovění za 46-73dnů. C:\Users\David\Desktop\smrt.PNG Kwashiorkor X Marasmus Adaptace na hladovění —Adaptační mechanismy dovolující zdravému jedinci s normální inicialní kompozicí těla přežít více než dva měsíce uplného hladovění —Rozlišujeme : — - krátkodobé hladovění (méně 72 hodin) — - dlouhodobé hladovění (déle 72hodin) Teoretické rezervy 74-kg muže Krátkodobé hladovění (< 72h) —Zvýšená sekrece stresových hormonů (katecholaminů, glukagonu…) —Snížená sekrece insulinu —Zvýšená glykogenolýza a lipolýza —Hydrolýza TAG v tukové tkáni a uvolnění MK a glycerolu —Zvýšená glukoneogenesa z AMK po vyčerpání zásob glykogenu Dlouhodobé hladovění(> 72h) —Další pokles insulinové sekrece —Vyčerpání zásob glykogenu —Redukce energetického výdeje a fyzické aktivity —Snížení klidového metabolismu (REE) o 10-15%. Může dosáhnout poklesu až 40%. —Zvýšená B-oxidace MK —Zvýšená produkce ketolátek(ketogenese) —Adaptace mozku k využití ketolátek jako energetické palivo —Redukce proteinového katabolismu — — Take home message —Během hladovění se efektivně využívají zásoby cukru a tuku, dochází ke snížení energetického výdeje a to vše s cílem zachování tělesných proteinů(svalů) —Při jídle jsou energetické potřeby doplněny —Dlouhodobá častečné, nebo úplné zastavení energetického příjmu vede k rozvoji marasmu —Ztráty na váze při dlouhodobém hladovění oslabuje organismus, je více náchylný k infekcím. — (Marasmus + infekce vede k kwashiorkor) —Nutriční status ovlivnuje přežití pacienta v nemoci, horší klinické výsledky!!!