C:\Users\jnsch\Desktop\O14ThemesHandoffs\WorkingFiles\FinalHanoff\Sketchbook\Cover.jpg TitleCard.png coverBand.png Interior-Overlay.png Příčiny vyššího kardiovaskulárního rizika 0Nadbytečný energetický příjem a obezita 0Nízká tělesná aktivita 0Strava s vysokým obsahem nasycených tuků, cholesterolu 0Kouření 0Vysoký krevní tlak 0Diabetes mellitus 0 Interior-Overlay.png Nasycené mastné kyseliny 0kyselina palmitová, stearová, arachidová 0Zvyšují celkový cholesterol 0Zvyšují tvorbu aterosklerotických plátů 0Snížení jejich příjmu snižuje KV riziko o 14% 0Máslo 0Sádlo 0Tučné maso 0Uzeniny 0Plnotučné mléčné výrobky 0Trvanlivé a jemné pečivo Interior-Overlay.png Trans mastné kyseliny 0Kyselina elaidová 0Zvyšují hladinu celkového cholesterolu 0Snižují hladinu HDL cholesterolu 0Nejvyšší asociace se zvýšeným KV rizikem 0Máslo 0Plnotučné mléčné výrobky 0Polevy 0Dorty 0Zákusky 0Trvanlivé a jemné pečivo Interior-Overlay.png N-3 polynenasycené mastné kyseliny 0Kyselina linolová, linoleová 0Snižují hladinu trigliceridů v krvi 0Zvyšují HDL cholesterol 0Zlepšují funkci endotelu 0Snižují riziko trombozy 0Inhibují zánětlivou reakci 0Slunečnicový, řepkový, sojový olej 0Vlašské ořechy 0Semínka 0Rybí tuk Interior-Overlay.png Sacharidy 0Glukoza snižuje oxidaci mastných kyselin v těle 0Vysoký příjem cukrů by mohlo zvyšovat kardiovaskulární riziko 0Konzumace nápojů s vysokým obsahem cukru zvyšuje riziko vzniku hypertenze 0Čokoláda 0Sladkosti 0Zákusky 0Kola a další sladké nápoje 0Kandované ovoce 0Zavařeniny 0Kečup Interior-Overlay.png Sůl •Zvýšený příjem soli zvyšuje riziko vzniku hypertenze •Snížení příjmu sodíku o 1.7g/den sníží systolický TK o 5.4mmHg • •Mražená jídla •Konzervy •Balené maso a uzeniny •Polotovary •Polévky •Marinády, sojové omáčky •Slané oříšky •Minerálky Interior-Overlay.png Ostatní součásti stravy 0Vláknina a celozrnné potraviny: vyšší příjem snižuje kardiovaskulární riziko 0Vitamin B a foláty: příjem snižuje hladinu homocysteinu, suplementace těchto vitaminů nevede ke snížení KV rizika 0Flavonoidy (oříšky, kakao, čaj, víno): zvýšený příjem vede ke snížení KV rizika 0Vitamin D: snížená hladina v krvi je asociována s vyšším KV rizikem Interior-Overlay.png Obezita 0Nezávislý rizikový faktor KV rizika 0Doprovázená dalšími rizikovými faktory, jako hypertenze, hyperlipidemie, inzulinová rezistence 0BMI je špatně asociovaný s mírou KV rizika u pacientů starších 65ti let 0Obvod pasu a poměr pas/boky je lepším prediktorem KV rizika Interior-Overlay.png Fyzická aktivita 0Asociována se snížením KV rizika v primární i sekundární prevenci 0Příznivě ovlivňuje krevní tlak, lipidémii, inzulinovou senzitivitu, glukozovou toleranci a tělesnou hmotnost 0Pravidelná fyzická aktivita, střední zátěž, minimálně 40 minut, ideálně 5 dní v týdnu 0 Interior-Overlay.png Ovoce a zelenina 0Vyvážený poměr mikronutrientů v ovoci a zelenině je vhodnější než vysoké dávky malého množství mikornotrientů v doplňcích stravy 0Příznivý efekt zvýšeného příjmu ovoce a zeleniny na snižování KV rizika 0Příznivý vliv pití ovocných džusů na vazodilataci u zdravých jedinců Interior-Overlay.png Středozemní dieta 0Nižší mortalita na KV příhody v zemích kolem středozemního moře v porovnání se západní Evropou 0Vysoký příjem ovoce a zeleniny, chleba, cereálií, fazole, oříšky, semínka, olivový olej, malé až střední množství mléčných výrobků, ryb a drůbežího masa, vejce méně než 4xD a málo červeného masa 0Významně snižuje riziko KV příhod 0 Interior-Overlay.png The DASH diet – „Dietary Approach to Stop Hypertension 0Vysoký příjem ovoce a zeleniny, celozrnné potraviny, nízkotučné mléčné výrobky, nízký příjem výrobků z masa 0Snižuje krevní tlak a tím i KV riziko 0Ještě významnější efekt při sníženém příjmu soli 0 Interior-Overlay.png Děkuji za pozornost