C:\Users\jnsch\Desktop\O14ThemesHandoffs\WorkingFiles\FinalHanoff\Sketchbook\Cover.jpg TitleCard.png coverBand.png Interior-Overlay.png Malnutrice u onkologicky nemocného – nádorová kachexie •Nejčastější projev nádorového onemocnění •U poloviny pacientů již v době diagnostiky onemocnění •I v případě, kdy nádor reprezentuje 0.01% celkové tělesné hmotnosti •Zvýšení mortality, pooperačních komplikací, nutnosti předčasného ukončení chemo/radioterapie, incidence život ohrožujících infekcí • Interior-Overlay.png Příčiny malnutrice 0Změna metabolismu (zvýšená potřeba energie, odlišná utilizace základních živin, vliv cytokinů) 0Útlak GIT nádorovou masou 0Vedlejší účinky protinádorové léčby 0Chronické obtíže způsobené nádorem a komplikacemi nádorového onemocnění Interior-Overlay.png Vedlejší účinky protinádorové léčby 0Nauzea, zvracení, nechutenství 0Suchost v ústech, bolestivé postižení sliznice dutiny ústní 0Mukozitida zažívacího traktu 0Změna vnímání chuti jídla 0Průjem 0Celková slabost, únava, nevůle Interior-Overlay.png Chronické obtíže onkologického pacienta 0Nedostatečně tlumená bolest 0Dušnost 0Nauzea, zácpa 0Úzkost, deprese 0Infekce, horečky Interior-Overlay.png Efekt dobrého stavu výživy u onkoloigicky nemocného •„Živení nádoru“? •Nižší riziko pooperačních komplikací •Schopnost absolvovat protinádorovou léčbu •Schopnost vyrovnat se s vedlejšími účinky protinádorové léčby •Schopnost znovu vystavět tkáně poškozené protinádorovou léčbou •Lepší funkce střeva •Vyšší odolnost vůči infekčním komplikacím •VYŠŠÍ KVALITA ŽIVOTA! Interior-Overlay.png Všeobecné zásady dietní rady •Plnohodnotná strava má zabránit ztrátě hmotnosti a zvrátit nepříznivý stav výživy •Dát šanci přirozenému způsobu výživy •Včasné zahájení podpory výživy! •Kontrola příznaků snižujících příjem stravy •Zrušit nepotřebná dietní omezení •Pestrost stravy, respektovat přání nemocného •Jíst, když je chuť, není nutné dodržovat časový rozvrh •Omezit kontakt s příliš intenzivními pachy jídla •Nepodávat pacientova oblíbená jídla v době léčby a v době zhoršení nevolnosti •Lákavá jídla v příjemném prostředí • Interior-Overlay.png Všeobecné zásady dietní rady 0Zvýšený příjem energeticky bohaté stravy 0Zvýšit příjem bílkovin 1.5-2g/kg/den (maso, mléčné výrobky, vejce, luštěniny) 0Dostatek vitamínů (A, C, E), stopových prvků (selen, zinek) Interior-Overlay.png Základní cíle dietního režimu •Včas zabránit většímu zhubnutí, stabilizovat váhu, předcházet dalšímu hubnutí •Úprava nedostatků jednotlivých živin, zejména bílkovin a vitamínů •Zlepšení snášenlivosti protinádorové léčby •Zmírnění vedlejších účinků protinádorové léčby •Zvýšení obranyschopnosti organismu •Zlepšení kvality života nemocného Interior-Overlay.png Doporučení při nechutenství 0Jíst pomalu, častěji po menších porcích, kdykoliv se během dne objeví chuť k jídlu 0Rozšířit jídelníček, zkusit více druhů jídla v různých úpravách 0Mít k dispozici rychlou přesnídávku, bez nutnosti její přípravy 0Jíst nejdříve tuhou stravu, vyvarovat se pití v průběhu jídla 0Vyvarovat se nízce kalorických nápojů 0Při nechutenství k masu používat náhradní zdroje bílkovin (tofu, mléko, vejce, luštěniny) 0Sklenička vína, piva nebo i tvrdého alkoholu zvýší apetit 0Vytvořit při jídle dobrou atmosféru, atraktivně upravit stravu 0Přiměřená fyzická aktivita zvyšuje příjem stravy Interior-Overlay.png Doporučení při nevolnosti •Vyvarovat se tučných a jídel velmi sladkých či kořeněných, zkusit nízkotučná jídla •Vyvarovat se jídel s intenzivními vůněmi a pachy •Servírovat jídla pokojové teploty nebo chladnější •jíst v dobře větrané místnosti, nebýt přítomen při přípravě jídla •Nenutit se jíst oblíbená jídla v době nevolnosti •Při pravidelně se opakující nevolnosti zkusit odhalit příčinu •Při ranní nevolnosti jíst před vstáváním suché tousty nebo krekery •Nejíst nejméně 2 hodiny před podáním chemo/radioterapie •Odpočívat po jídle, námaha zpomaluje trávení •Nosit volný oděv •Při přetrvávající nevolnosti informovat lékaře a žádat o předpis léku proti zvracení Interior-Overlay.png Doporučení při zvracení •Při opakovaném zvracení krátkodobě přerušit příjem jídla i tekutin •Po epizodě zvracení zkusit malé množství čirých tekutin, postupně přejít k měkké stravě •Jíst a pít pomalu, po menších porcích a častěji •Servírovat jídlo chladnější •Vyhýbat se jídlu s výraznou chutí či vůní, velmi sladkým, kořeněným či tučným jídlům •Zpravidla je dobře snášeno mléko, jogurtový nápoj nebo jogurt •Zmrazené ovoce není výrazně aromatické a je dobře snášeno •Vyvarovat se svých oblíbených jídel v průběhu chemoterapie •Po jídle je vhodné chvíli odpočívat •Zvracení lze vždy ovlivnit prostřednictvím léků • • Interior-Overlay.png Doporučení při změnách vnímání chuti •Výplachy dutiny ústní čajem nebo desinfekčními roztoky před každým jídlem •Zapíjení jídla tekutinami napomáhá zmírnit nepříjemnou chuť •Volit atraktivně upravené jídlo s výraznější chutí a vůní •Ochucení stravy kořením, dresinkem, omáčkami •Zkusit ostrá nebo kyselá jídla •Zkusit ochutit zeleninu slaninou, šunkou nebo cibulí •Vyřadit jídla, která chutnají nepříjemně Interior-Overlay.png Doporučení při bolesti v dutině ústní a obtížném polykání •Často vyplachovat dutinu ústní •Jíst měkká vařená jídla a tekutou stravu, popíjet malá množství tekutin •Vyvarovat se jídel tuhých a suché stravy •Krájet jídla na malé kousky, používat mixér •Máslo, šťávy a omáčky usnadňují polykání •Vyhýbat se jídlům, která dráždí dutinu ústní •Jíst jídla pokojové teploty nebo chlazená •Vyvarovat se alkoholu a kouření •Včasné ošetření zubním lékařem •Znecitlivující výplachy ústní dutiny před každým jídlem • Interior-Overlay.png Doporučení při suchosti v dutině ústní •Žvýkání žvýkačky bez cukru •Žvýkání jídla také zvyšuje tvorbu slin •Kyselá jídla, cucání tvrdých kyselých bonbónů nebo kostek ledu •Měkká jídla jsou snadněji polykána, ale méně dráždí k vylučování slin •Používání masových šťáv, omáček a dresinků usnadňuje polykání •Jídlo je vhodné zapíjet tekutinami •Udržovat vlhké rty pomocí masti, vazelíny nebo balzámu na rty •Často popíjet malé množství tekutin, mléko je výhodnější náhražkou slin než voda •Speciální náhražky slin nebo tablety zvyšující tvorbu slin •Pravidelné výplachy ústní dutiny desinfekčními prostředky jsou prevencí infekce, zubní pasta s fluorem je účinnou prevencí zubního kazu Interior-Overlay.png Doporučení při průjmu •Jíst častěji po malých množstvích dietního jídla •Zkusit krátkodobě snížit množství tekuté stravy •Vynechat jídla tučná, smažená, mastná, kořeněná a syrovou zeleninu •vyvarovat se nadýmavých jídel a perlivých nápojů •Omezit mléko a mléčné výrobky •Jíst pouze vařenou zeleninu •Jíst potraviny bohaté na draslík a sodík •Vhodné jsou potraviny s nízkým obsahem vlákniny •Omezit potraviny a nápoje s obsahem kofeinu •Omezit žvýkačky bez cukru a cukrovinky slazené sorbitolem •jíst teplou stravu, vyhýbat se příliš horkým či studeným jídlům Interior-Overlay.png Doporučení při zácpě •Pít alespoň 2,5 litru tekutin denně •Denně jíst potraviny s vyšším obsahem vlákniny •Pravidelně přidávat 1-2 polévkové lžíce ovesných vloček k jídlům •Jíst denně v čas obvyklého vyprazdňování •Vypít teplý nápoj vždy 1/2 hodiny před obvyklou dobou vyprazdňování •Vyhýbat se jídlu či nápojům, vedoucím k plynatosti •Každodenní fyzická aktivita, pravidelné cvičení •Užívat projímadla pouze v omezené míře • Interior-Overlay.png Jak zvýšit energetický obsah stravy 0Tuk obsahuje velké množství energie v malém objemu (přidávat do jídel máslo, smetanu, majonézu, med džem) 0Mít neustále k dispozici potraviny pro rychlou svačinu (mléčný nápoj, jogurt, snedvič, sušené ovoce, sušenky, oříšky) 0 Interior-Overlay.png Jak zvýšit obsah bílkovin ve stravě 0Minimálně jedna porce potravin bohatých na bílkoviny denně, ideálně živočišného původu 0Cvičit několik hodin po příjmu potravin bohatých na bílkoviny 0Maso různých druhů v různých úpravách 0Vaječný bílek po tepelné úpravě v jakémkoli množství 0Sója a luštěniny minimálně dvakrát týdně 0 Interior-Overlay.png Nutriční doplňky – tekuté přípravky 0Energetická hodnota 1-2.4kcal/ml 0Množství bílkovin: 8-20g/200ml balení 0Celé spektrum vitaminů a stopových prvků 0Speciální přípravky pro diabetiky 0Přípravky s vyšším obsahem vitaminů, zinku a selenu k podpoře hojení 0Džusové formy, pyré, …. 0 Interior-Overlay.png Nutriční doplňky – práškové formy 0Bez příchuti 0Rozpouští se ve vodě či v tekuté stravě 0S vyváženým poměrem všech živin 0Prášková forma čisté bílkoviny 0Prášková forma sacharidů 0Instantní zahušťovadla 0 Interior-Overlay.png Děkuji za pozornost 0