Příklad č. 1 Stanovte 95% IS pro průměrnou hmotnost kojenců Hmotnosti: 5,6; 6,1; 4,8; 5,2; 7,0; 5,5; 6,5 •Farmář prodává na farmářském trhu v Blatné brambory. Jaká je průměrná prodejní cena • brambor, když: •• ráno za cenu 9 Kč/kg prodal hmotnost 10,5 kg brambor •• dopoledne za cenu 7 Kč/kg prodal hmotnost 40 kg brambor, •• odpoledne za cenu 6 Kč/kg prodal hmotnost 70 kg brambor. • • Příklad č. 2 Příklad č. 3 •17 štěňat bylo trénováno v chození na záchod metodou pozitivního posilování (pochvala, když jde na záchod venku) nebo negativního (trest, když jde na záchod doma). Jako parametr bylo měřeno, za kolik dní je štěně vycvičeno. •nulová hypotéza je, že není rozdíl v metodách tréninku, tedy, že oběma metodami je štěně vycvičeno za stejnou dobu. •po srovnání rozložení + malý počet hodnot je vhodné použít neparametrický test •Skupina 1: 35, 41, 43, 44, 47, 48, 48, 51 •Skupina 2: 42, 46, 47, 53, 54, 57, 59, 65, 74 Příklad č. 4 •Otestujte na 5% hladině významnosti předpoklad o nezávislosti odpovědi na otázku (ANO/NE) na pohlaví dotázané osoby. • Ano Ne S M 75 25 100 Ž 30 70 100 S 105 95 200 Příklad č. 5 »Byla provedena čtyři nezávislá stanovení obsahu manganu u dvou vzorků oceli s různými obsahy manganu a byly získány výsledky: 1.vzorek: 0,31%, 0,30%, 0,29%, 0,32% 2.Vzorek: 0,59%, 0,57%, 0,58%, 0,57% »Stanovte 95% interval spolehlivosti pro rozdíl středních »hodnot obsahu manganu μ1- μ2.Údaje o obsahu manganu »představují realizace náhodných výběrů rozsahu 4 z N(μ1, σ2) »a N(μ2, σ2) s neznámými, avšak shodnými rozptyly. Příklad č. 6 »Průměrná hmotnost ovcí v čase páření byla srovnávána pro kontrolní skupinu a skupinu krmenou zvýšenou dávkou potravy. Kontrolní skupina obsahuje 30 ovcí, skupina se zvýšeným příjmem potravy pak 24 ovcí. »x1 ̅= 65,8 kg, s1 = 2,50, x2 ̅= 67,4 kg, s2 = 2,25. »Za předpokladu, že oba výběry splňují předpoklad normálního rozložení dat, testujte hypotézu o shodnosti hmotností obou skupin ovcí oproti oboustranné alternativě. » Příklad č. 7 • V restauraci "U bílého koníčka" měřili ve 20 případech čas obsluhy zákazníka. Výsledky v minutách: 6, 8, 11, 4, 7, 6, 10, 6, 9, 8, 5, 12,13,10, 9, 8, 7, 11, 10, 5. V restauraci "Zlatý lev"bylo dané pozorování uskutečněno v 15 případech s těmito výsledky: 9, 11, 10, 7, 6, 4, 8, 13, 5, 15, 8, 5, 6, 8, 7. Na hladině významnosti 0,05 testujte hypotézu, že střední hodnoty doby obsluhy jsou v obou restauracích stejné.