Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška

Výživa dospělých

vyučující: Kamila Jančeková

Milí studenti, téma Výživa dospělých je dosti široké a je tedy také jakýmsi opakováním učiva z předmětu Základy výživy člověka. Doporučuji si tedy projít studijní materiály z tohoto předmětu a zkusit si projít odpovědníkem, kde si ověříte, co si pamatujete a co je potřeba zopakovat.

Odpovědník pro zopakování učiva ze Základů výživy člověka: 

Už byste se měli dobře orientovat ve zdrojích tuků. Proto jsem pro Vás připravila kvíz, kde si ověříte, jak se vyznáte v jednotlivých mastných kyselinách a zdrojích mastných kyselin a zda je umíte dobře zařadit do kategorií. 

Odkazy na kvízy zde! Příjemnou zábavu :-)

Zde máte prezentaci, kde jsou nejdůležitější aspekty výživy dospělých včetně zdravotních tvrzení k jednotlivým vitaminům a minerálním látkám:

Zastoupení mastných kyselin v tucích pro přípravu stravy:

Pyramida výživy jako oficiální české FBDG:


Koho by zajímal správný postup při tvorbě FBDG, tak tady:

Výživová doporučení USA jsou vypracována na základě vědeckých podkladů poradním výborem (USDA-Ministerstvo zemědělství a HHS-Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb). Jsou aktualizována každých 5 let. Dokument je určen pro odborníky, kteří se zabývají výživou a tvorbou výživové politiky. Toto je první vydání, které se věnuje výživovým doporučeným postupům během životních období, od narození až po seniory, včetně těhotných a kojících žen.