Ústav zdravotnických věd, LF MU2 Malnutrice Ústav zdravotnických věd, LF MU3 „Po dobrém obědě lze odpustit každému, i vlastním příbuzným.“ Oscar Wilde Ústav zdravotnických věd, LF MU4 Výživa ve stáří ̶ starý člověk má nižší potřebu příjmu potravy ̶ organismus ve stáří nebuduje nové struktury, nepotřebuje tolik bílkovin ̶ organismus ve stáří má méně aktivní metabolismus, potřebuje méně tuků a cukrů Ústav zdravotnických věd, LF MU5 Malnutrice – definice = stav, který je důsledkem nedostatečné výživy ↓ vede k poklesu celkové tělesné hmotnosti ↓ ztrátě tukové tkáně ↓ metabolickým a somatickým změnám Malnutrice vzniká při: → sníženém příjmu a neměnících se potřebách organismu → sníženém příjmu a zvýšených potřebách organismu Ústav zdravotnických věd, LF MU6 Příčiny bránící správné výživě seniorů ̶ PSYCHICKÉ ̶ demence, deprese, smutek ̶ alkoholismus ̶ úzkostná dieta ̶ SOMATICKÉ ̶ polékové dyspepsie ̶ nechutenství provázející choroby a stárnutí ̶ infekce dutiny ústní, neúplný chrup, žvýkací problémy ̶ zvýšený klidový metabolismus při různých chorobách ̶ malabsorpce při různých chorobách Ústav zdravotnických věd, LF MU7 Malnutrice ve stáří bývá často nerozpoznána a neléčena. Představuje nepříznivý prognostický faktor, který vede ke zhoršení fyzické výkonnosti, zvyšuje mortalitu a náklady na péči. Ústav zdravotnických věd, LF MU8 Malnutrice ve stáří – prevalence ̶ ve stáří převažují při vzniku malnutrice funkční a sociální vlivy nad somatickými chorobami ̶ až u 20 % seniorů je výživa nedostatečná, ale ne u všech se rozvine malnutrice ̶ výskyt malnutrice nad 65 let je 5 – 8 % ̶ v institucích 20 – 40 % Ústav zdravotnických věd, LF MU9 PROTEINO-ENERGETICKÁ MALNUTRICE Malnutrice – etiologie a klasifikace PROTEINOVÁ MALNUTRICE ̶ nedostatečný celkový kalorický příjem (tzv. marantický typ/marasmus) ̶ energetický příjem je dostatečný, chybí bílkoviny (tzv. kwashiorkor) Ústav zdravotnických věd, LF MU10 Ústav zdravotnických věd, LF MU11 KARENCE Malnutrice – etiologie a klasifikace KACHEXIE ̶ nedostatečný příjem některých látek (vitaminů, stopových prvků) ̶ zvláštní forma malnutrice při jiném závažném onemocnění ̶ zvýšený bazální metabolismus s katabolismem (tzv. malnutrice při stresovém hladovění) Ústav zdravotnických věd, LF MU12 Sledování stavu výživy ̶ citlivým ukazatelem malnutrice je nechtěný úbytek hmotnosti o 10 % za posledních 6 měsíců a odebraná nutriční anamnéza ̶ orientačně, dle hodnot BMI: ̶ BMI 18 až 20 (senioři až 24) » lehká malnutrice, klinicky nevýznamná ̶ BMI 16 až 18 » středně závažná malnutrice ̶ BMI pod 16 » těžká malnutrice Ústav zdravotnických věd, LF MU13 Nejčastější příčiny malnutrice u seniorů M A L N U T R I C E malabsorbce anorexie léky nákup ústa tyreopatie rezidentní péče IADL cholesterol emoce maldigesce návyky ulcerace ekonomika malasimilace Ústav zdravotnických věd, LF MU14 M MALABSORBCE – porucha vstřebávání MALDIGESCE – porucha trávení způsobená poruchou orgánů trávicího ústrojí/žaludku, slinivky břišní, jater, střeva, deficitem trávicích enzymů či žluči; příznakem je velký objem stolice a steatoroe MALASIMILACE – maldigesce spolu s malabsorpcí se někdy označuje jako malasimilace A ANOREXIE – nechutenství L LÉKY – polypragmázie, anorektický účinek léků (např. levodopa/antiparkinsonikum) N NÁKUP – schopnost nakoupit si a uvařit si, návyky stravování U ÚSTA – orální zdraví, ústní náhrada, problémy s kousáním a polykáním, ulcerace (bércové vředy, dekubity) T TYREOPATIE – hypertyreóza R REZIDENTNÍ PÉČE – dlouhodobá ústavní I IADL – závislost v instrumentálních aktivitách všedního dne C CHOLESTEROL – nízký obsah E EMOCE – deprese, psychologické příčiny EKONOMIKA – omezení nákupu vhodných potravin středně závažná Ústav zdravotnických věd, LF MU15 • BMI 18 – 20 (u seniorů až 24) • pokles hmotnosti za 6 měsíců do 10% • váha nad 80% ideální tělesné hmotnosti • bez somatických a funkčních poruch • BMI 16 – 18 • pokles hmotnosti o 10% a více • váha 70 – 80 % ideální tělesné hmotnosti • úbytek podkožního tuku • nejsou funkční poruchy • BMI < 16 • progredující pokles hmotnosti o 15% • deplece podkožního tuku • svalová atrofie, otoky • špatné hojení ran aj. lehká, klinicky bezvýznamná těžká Klasifikace malnutrice podle klinické závažnosti Ústav zdravotnických věd, LF MU16 ̶ nechutenství (změna stravovacích zvyklostí) ̶ hypohydratace ̶ suchá kůže i sliznice, snížený kožní turgor ̶ snížení fyzické výkonnosti, únava, apatie ̶ pokles tělesné hmotnosti ̶ při dlouhodobé malnutrici → edémy, anémie, lymfopenie, poruchy vnitřního prostředí, atrofie střevní sliznice ̶ úbytek svalové hmoty → sarkopenie ̶ snížení obranyschopnosti, zhoršení mobility, soběstačnosti ̶ zvýšení rizika pádu a poranění, zhoršení hojení ran, tvorba dekubitů Klinické důsledky malnutrice Ústav zdravotnických věd, LF MU17 Kompenzační mechanismy organismu ̶ zvýšení tvorby glukózy z glukogenních aminokyselin a glycerolu (glukoneogeneze v játrech) ̶ stoupá tvorba glukagonu, hydrokortisonu, katecholaminů → vznikají kontraregulační mechanismy, které však postupně snižují aktivitu ̶ dochází k lipolýze v tukové tkáni, redukci tukové tkáně ̶ proteolýze v kosterních svalech, redukci kosterní tkáně ̶ snížení energetického výdeje až o 40 % ̶ snížení tělesné aktivity ̶ narůstá ketogeneze → vznik ketolátek při nadměrném spalování tuků (slouží k zisku energie) Ústav zdravotnických věd, LF MU18 Sekundární projevy malnutrice ̶ 1. postižení imunitního systému → nejprve buněčné složky, poté snížení absolutního počtu lymfocytů, později i humorální složky → snížení sérových imunoglobulinů (narůstají bronchopulmonální a močové a jiné infekce) ̶ 2. poruchy hojení ran a regeneračních procesů → klesá schopnost organismu uvolnit aminokyseliny potřebné pro regeneraci tkání ̶ 3. postižení kardiovaskulárního aparátu → atrofie srdeční svaloviny, deplece K, P, Mg → riziko vzniku arytmií Ústav zdravotnických věd, LF MU19 Sekundární projevy malnutrice ̶ 4. plicní komplikace → slabost dýchacích svalů, hypoventilace, hypoxie, bronchopneumonie ̶ 5. porucha termoregulace → snížení bazálního metabolismu (snížení tvorby trijodtyroninu), pokles tělesné teploty → zimomřivost ̶ 6. poruchy GIT → střevní atrofie, hladové průjmy, snížená funkce pankreatu, zhoršení realimentace, zhoršená motilita a bariérová funkce střeva, translokace bakterií do krevního oběhu ̶ 7. renální poruchy → poruchy tubulárních funkcí, deplece K, snížení resorpce Na → hypovolémie Ústav zdravotnických věd, LF MU20 Sekundární projevy malnutrice ̶ 8. Poruchy krvetvorby → nedostatek vitaminů (B12, kyseliny listové → megaloblastická/makrocytární anémie) a stopových prvků (Cu, Fe – sideropenická/mikrocytární anémie), pancytopenie (úbytek všech druhů krvinek) ̶ 9. Snížená koncentrace plazmatických a transportních proteinů vede k poklesu onkotického tlaku plazmy ̶ 10. poruchy metabolismu elektrolytů ̶ 11. poruchy kostního metabolismu - deplece vitaminu D → osteoporóza skeletu, osteomalacie Ústav zdravotnických věd, LF MU21 Diagnostika malnutrice ̶ anamnéza (lékařská, ošetřovatelská) ̶ fyzikální vyšetření ̶ antropometrická měření (změříme střední obvod paže v cm – patologické hodnoty < 20,2 cm, změříme kožní řasu nad tricepsem – patologické hodnoty < 10,5 mm), výpočet výšky u ležících nemocných (použijeme vzdálenost pata – koleno, měříme u končetiny flektované v koleně 90º od podložky vzdálenost paty k vrcholu kolena; výška muži = (2,02krát výška pata/koleno v cm) minus (0,04krát věk) + 64,19; výška ženy = (1,83krát výška pata/koleno v cm) minus (0,24krát věk) + 84,88 Ústav zdravotnických věd, LF MU22 Diagnostika malnutrice ̶ nutriční screening: ̶ Mini Nutritional Assessment – škála pro orientační hodnocení stavu výživy – identifikuje nemocné s již přítomnou malnutricí či s vysokým rizikem jejího vzniku) ̶ Nottinghamský screeningový test – pro rychlé hodnocení rizika malnutrice – je vhodný u akutně hospitalizovaných seniorů ̶ laboratorní vyšetření (sérových proteinů – albumin tvoří 60 % všech plazmatických bílkovin, prealbumin, transferin aj.) Ústav zdravotnických věd, LF MU23 Ošetřovatelská anamnéza ̶ test IADL ̶ dostupnost stravy, ekonomické zajištění ̶ výživové zvyklosti – množství potravy, příjem bílkovin, vlákniny, kalcia, vitaminů, dietní omezení ̶ chuť k jídlu ̶ zubní protéza, orofaryngeální patologie (poruchy žvýkání, polykání) Ústav zdravotnických věd, LF MU24 Lékařská anamnéza ̶ pátráme po chorobách: ̶ zhoršujících trávení, vstřebávání (chronická pankreatitida, Crohnova choroba, průjmy) ̶ zvyšujících energetické nároky organismu (sepse, hypertyreóza, malignita, trauma, chronické srdeční selhání) ̶ vedoucích ke ztrátě bílkovin (kožní léze, nefrotický syndrom) ̶ vedoucích k psychické alteraci (demence, deprese, psychóza) Ústav zdravotnických věd, LF MU25 Obecná podpůrná a režimová opatření ̶ průběžné sledování a zaznamenávání hmotnosti a denního příjmu potravy ̶ zvýšení celkového kalorického příjmu se zhodnocením energetické potřeby ̶ dostatečný příjem tekutin (30 ml/1 kg tělesné hmotnosti) ̶ vhodný stravovací režim, podněcování k dodržování stravovacích zvyklostí, optimalizace stravy ̶ farmakologická stimulace chuti k jídlu ̶ zvládnutí nechutenství, obstipace, střevní dysmikrobie Ústav zdravotnických věd, LF MU26 Formy podání nutriční podpory ̶ perorální podání v případě intaktního (nedotčeného) GIT – sipping (popíjení) ̶ nazogastrická sonda – podání mixované kuchyňské stravy nebo definovaných firemních přípravků ̶ enterální sonda – kontinuální podání přípravků pro enterální výživu ̶ perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG), jejunostomie Ústav zdravotnických věd, LF MU27 Formy podání nutriční podpory ̶ parenterální podání do periferní žíly – pro krátkodobé využití (riziko flebitidy), pouze nízkomolekulární roztoky (5%, 10% glukóza) a místo podávání pravidelně obměňujeme každých 72 hodin ̶ parenterální podávání do centrální žíly – vaky All-in-One, roztoky cukrů, aminokyselin, tukové emulze a další přípravky Ústav zdravotnických věd, LF MU28 Zdroje ̶ SCHULER, Matthias a Peter OSTER. Geriatrie od A do Z pro sestry. 1. české vyd. Praha: Grada, 2010. 336 s. ISBN 9788024730134. ̶ POKORNÁ, Andrea, Alena KOMÍNKOVÁ, Michaela SCHNEIDEROVÁ a Hana PINKAVOVÁ. Ošetřovatelství v geriatrii. 1. vyd. Praha: Grada, 2013. 193 s. ISBN 978-80-247-4316-5. ̶ ČEVELA, Rostislav a Libuše ČELEDOVÁ. Sociální gerontologie : východiska ke zdravotní politice a podpoře zdraví ve stáří. 1. vyd. Praha: Grada, 2014. 238 s. ISBN 9788024745442. ̶ ČEVELA, Rostislav, Zdeněk KALVACH a Libuše ČELEDOVÁ. Sociální gerontologie : úvod do problematiky. 1. vyd. Praha: Grada, 2012. 263 s. ISBN 9788024739014. ̶ POKORNÁ, Andrea. Komunikace se seniory. první. Praha: Grada Publishing a.s., 2010. 160 s. Sestra (4048). ISBN 978-80-247-3271-8. ̶ ŠMEJKALOVÁ, Kateřina. Etické problémy komunikace se seniory, jako obětí domácího násilí. 2016. ̶ MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ, Hana a Pavel WEBER. Geriatrie. In Vnitřní lékařství. Praha: Grada, 2011. 30 s. Vnitřní lékařství 1. ISBN 978-80-247-2110-1. Ústav zdravotnických věd, LF MU29 Děkuji za pozornost!