E N Z Y M Y SRÁŽKOVÁ TEORIE Rychlost chemické reakce zvyšuje zvýšená kinetická energie částic teplota tlak v organismu není možné BIOKATALYZÁTORY (enzymy) Urychlují průběh chemické reakce Nespotřebovávají se Jsou specifické k substrátu Dají se regulovat aktivace inhibice indukce KATALYZÁTORY (anorganické) Ano Ano Ne Ne Ne Ne Ne Aktivacni-energie.png (642×609) Snížení aktivační energie apoenzym (bílkovina) (specifita k substrátu) HOLOENZYM koenzym . . . . . . . . . . . (slabě vázaný) prostetická skupina. . .(silně vázaná) (typ chemické reakce) Enzym-substrát.jpg (1280×720) Substrátová specifita enzymu „zámek a klíč“ Faktory ovlivňující enzymovou aktivitu Teplota pH Koncentrace substrátu Iontová síla Enzyme-temperature.png (720×565) 2,4 7,0 8,0 pH Pepsin Amyláza Trypsin Aktivita enzymu Enzymy%20Km 5 8 mmol/l V8 V5 glukóza E N Z Y M Y aktivita Mírou aktivity enzymu je přeměna substrátu nebo přírustek produktu za časovou jednotku tj. reakční rychlost - Δ / t substrát + Δ / t produkt µkat / L Měření End – point Kinetické měření A t pyruvát + NADH +H+ ↔ L-laktát + NAD+ (LD) 4-nitrofenylfosfát + H2O ↔ 4-nitrofenol + fosforečnan (ALP) OPTICKÝ TEST Opticky%20test 340 KONSTANTA MICHAELISE-MENTENOVÉ [Km] Km je koncentrace substrátu při které probíhá enzymová reakce polovinou maximální rychlosti Vmax 2 Enzymy%20Km Reakce prvního řádu Reakce nultého řádu Enzymy%20Km Reakce 0.řádu Reakce 1.řádu 5 8 mmol/l V8 V5 glukóza I S O E N Z Y M Y Enzymy katalyzující stejný typ reakce, ale lišící se v některých fyzikálně-chemických vlastnostech : Ø Termostabilita Ø Elektroforetická pohyblivost Ø Afinita k různým substrátům Ø Antigenní vlastnosti Alkalická fosfatáza: jaterní; kostní; střevní; placentární Amyláza: slinná; pankreatická Kyselá fosfatáza: kostní; prostatická