M U U I MED Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. MGR. ALEŠ PERINA, PH. D. Možnosti kontaktu s nebezpečnými biologickými agens Potraviny živočišného původu získané ze živého (mléko, vejce) nebo usmrceného zvířete (maso) Planktón (saxitoxin; PSP) Produkty bakterií (botulotoxin, stafylokokový enterotoxin, histamin) Lidský produkt (odstříkané ženské mléko: banky a sběrny mateřského mléka, „divoký" milk snaring) Lidské nebo zvířecí výměšky (moč, stolice, sliny) Krev, tkáně, orgány, kapénky Alergizující prachové částice a kutikuly Plísně a jejich produkty (spóry, MVOCs) M U N r MED Biologická agens a zdraví Probiotické bakterie Původci onemocnění u lidí: paraziti, bakterie, viry, priony, metabolické produkty bakterií ° skupina 1: není pravděpodobné, že by způsobil onemocnění u lidí ° skupina 2: může způsobit onemocnění člověka, ale obvykle existuje účinná profylaxe nebo léčBä ° skupina 3: může způsobit závažné onemocnění člověka, ale obvykle existuje účinná profylaxe nebo léčba ° skupina 4: způsobuje u člověka závažná onemocnění a obvykle neexistuje účinná profylaxe nebo léčba Informace o biologických agens a práce s nimi Kvalitativní a kvantitativní přístup Epidemiologická bdělost (hlášení a rozbor případů) epidemiologické šetření ° Identifikace zdroje nákazy, cest přenosu a dostupnosti vnímavých jedinců ° charakteristiky místa, času a osoby prostorová (spatial) epidemiologie Health maping (HealthMap.org, mapy v programu Epilnfo, ArcGIS) ° studie případů a kontrol a studie kohortové v praxi méně často matematické modelovania predikce li u n r MED Nemocní a zemřeli v souvislosti konzumace potravin v USA(Mead etal., 1999) Cíl: ° Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace Metodika: ° Národní surveillance systém Výsledky: ° 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně; srov. nejčastější a nejzávažnější následek Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů sporadické/epidemické Smrtnost Hospitalizovanost Salmonella non-typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.073 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 — 0,922 0,2000 Mead PS et al.: Food related illness and death in the United States. Emerg Infect. Dis. 1999; 5 (5): 607 - 25 Charakteristiky nevýznamnějších onemocnění z potravin v EU (EFSA 2014) In: Karpíškové: Epidemie Listeriózy v ČR, laboratorní data. Mikrobiologický seminář, 2017 -* • efsa ■ European Food Safety Authority Onemocnění Výskyt hlášených prípadu (absolutně) Hospitalizace (v 96) Smrtnost (v %) Kampylobakteriózy 236 851 30,4 0,01 Salmonelózy 88 715 34,4 0,15 Listeriózy 2 161 98,9 15,0 M U N r MED Co je ArcGIS Geografický informační systém pro práci s prostorovými daty nabízený společností ESRI® (zastoupení pro ČR: ArcData). Vytváření, správa, analýza a vizualizace prostorových dat Zatím omezená dostupnost databází pro ČR ° (základní územní a demografická struktura, stav ovzduší, geologická mapa ČR, mapy vybraných územních samospráv) Předpoklad: aktuálnost a pravidelné aktualizace Přednosti: odhalení prostorových vztahů a vazeb, přehlednější, než množství tabulek, snadnější tvorba pracovních hypotéz Infekce E. coli u lidí (ArcGIS on-line) Calgary Vancouver SeaMe North Dakota Nebraska 1 □«wer UNITED STATES Chicago o°«troit Montreal NA fort St Louis o Philadelphia ° 0^aáningtcn Atlanta o Geotai i Houston Monterrey Mexico City Guff of Mexico Havana o CUBA Port-au-Prince oSanto Domingo Souces Esti. HERE. Garmin. USGS. Inlermap. INCREMENT P. NRCar\ Esri japan. METI. Esri China ;i Guater^Gfe Esri : Tnsiisnc/. NGCC, :crCr;er5t/eöMsp ccnln^lofs. arc the G IS User Community 11 U fI I MED Environmenlal factors Vector and host distributions Human risk and cases Figure 1. Conceptual model of the relationship between environmental factors that influence disease and observed incidence of that disease in humans. Underlying environmental factors (e.g. temperature, precipitation, land use and soil type) can influence the d... Richard S. Ostfeld, Gregory E. Glass, Felicia Keesing Spatial epidemiology: an emerging (or re-emerging) discipline null, Volume 20, Issue 6, 2005, 328-336 http://dx.doi.Org/10.1016/j.tree.2005.03.009 m u n i MED S-l-R model šíření nákazy M U N r MED Quantitative Microbial Risk Assesment (QMRA) Identifikace nebezpečí: ° Klinická a epidemiologická data Charakterizace nebezpečí (vztah dávka - účinek) ° Infekční (účinná) dávka Odhad expozice: ° Bodové a intervalové odhady: spotřební koš potravinx množstvív potravině ° Modelování: multiplikace bodových (intervalových)odhadů se začleněním zpětných vazeb Charakterizace rizika a nejistoty zaver ■Klasickými epidemiologickými studiemi analytického typu se mikrobiální příčiny onemocnění u lidí nezkoumají. Prvotní úlohu zaujímá laboratorníčinnost. ■Závažnost patogenů je studována formalizovaným postupem označovaným jako QMRA (velikost expozice, velikost následku) ■Užitečné jsou však epidemiologické přehledy, epidemiologická bdělost a průřezové studie.