1 Nápoje a pitný režim ve vztahu k obezitě Monika Kunzová Obezitologie II 2 Rozdělení tělesné vody CTV 60 % Celková tělesná voda ECT 20 % Extracelulární tekutina IST 15 % Intersticiální tekutina IVT 5 % Intravazální ICT 40 % Intracelulární tekutina Transcelulární Cca 1-2 l Extracelulární tekutina • vně buněk • rychlejší změny ve složení a množství • Intersticiální tekutina (Extravazální) • v mezibuněčném prostoru • Intravazální tekutina • v cirkulaci tj. plazma • Transcelulární tekutina • likvor, synoviální, pleurální, intraokulární tekutina aj. • Vyplňuje tělní dutiny Intracelulární tekutina • v buňkách • má největší podíl. • Zastoupení-měkké tkáně, kosti, chrupavky, pojivo. 3 ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada, 2008, s. 542. Procentuální zastoupení celkové vody v těle Věk Muži (% z t. h.) Ženy (% z t. h.) Nedonošené dítě 80 Dítě – 3 měsíce 70 Dítě – 6 měsíců 60 Dítě – 10 až 18 let 59 57 Dospělý – normální hmotnost 60 50 Dospělý – štíhlý 70 60 Dospělý – obézní 50 42 Jedinec nad 60 let 52 46 Kachektický nemocný 70-75 4 Doporučený přívod tekutin - EFSA Skupina Doporučený přívod tekutin z nápojů za den Děti 0–6 měsíců 100–190 ml na kg t.h., z MM Děti 6–12 měsíců 0,8–1,0 l Děti 1–2 roky 1,1–1,2 l Děti 2–3 roky 1,3 l Děti 4–8 let 1,6 l Chlapci 9–13 let 2,1 l Dívky 9–13 let 1,9 l Muži starší 14 let 1,5 l Ženy starší 14 let 2,0 l Zápatí prezentace5 Doporučený přívod tekutin - DACH Věk Z nápojů (ml) Z potravin (ml) Met. voda (ml) Celkem (ml) ml/kg t.h./den 0–3 m 620 - 60 680 130 4–11 m 400 500 100 1000 110 1–3 r 820 350 130 1300 95 4–6 l 940 480 180 1600 75 7–9 l 970 600 230 1800 60 10–12 l 1170 710 270 2150 50 13–14 l 1330 810 310 2450 40 15–18 l 1530 920 350 2800 40 19–24 l 1470 890 340 2700 35 25–50 l 1410 860 330 2600 35 51–64 l 1230 740 280 2250 30 65 l a více 1310 680 260 2250 30 Těhotné ž. 1470 890 340 2700 35 Kojící ž. 1710 1000 390 3100 45 6 Bilance tekutin Zdroje vody Množství (ml) Ztráty vody Množství (ml) Tekutiny 550–1500 Moč 500–1400 Potraviny 700–1000 Odpařování z kůže, pot 450–900 Metabolická voda 250–350 Dech 350 Stolice 150 Celkem 1450–2800 Celkem 1450–2800 100 g živiny Množství vody vzniklé při oxidaci (ml) Sacharidy 55–60 Tuky 107 Proteiny 41–42 Metabolická voda: vzniká v organismu oxidací živin bohatých na vodík 7 Vybrané metody hodnocení hydratace Druh hodnocení Výhody Nevýhody Tělesná hmotnost Jednoduché, rychlé, vhodné pro screening Možné zkreslení změnami v tělesném složení, nutné měřir ptavidelně za stejných podmínek Příjem – výdej vody Jednoduché, rychlé, jako klinický standard Zavedení močového katetru Celková tělesná voda Jednoduché, rychlé Drahé, více měření Bioimpedance Jednoduché, rychlé Riziko mnohočetného zkreslení Plazma – osmolalita Jednoduché, rychlé, jako klinický standard Drahé, invazivní Plazma – hormony - Drahé, invazivní, riziko mnohočetného zkreslení Plazma – koncentrace sodíku Detekce hyponatremie Drahé, invazivní, riziko mnohočetného zkreslení Moč – osmolalita Jednoduché, rychlé, vhodné pro screening Snadno zkreslitelné, náročné na načasování, subjektivní Moč – množství Jednoduché, rychlé, levné Vliv fyzické aktivity a klimatických podmínek Moč – barva Jednoduché, rychlé, levné Vliv stravy, léčiv, DS, nelze použít k diagnostice Žízeň - Subjektivní, variabilní, pozdní detekce – nelze předejít dehydrataci 8 9 Regulace tekutin ̶ Ledviny, KVS, GIT, CNS – informace z krve/receptorů ̶ Receptory – změny objemu krve, KT, koncentrace látek v krvi ̶ Dehydratace → objem ↓, krevní tlak i koncentrace ↑ ̶ Osmolarita („koncentrace látek rozpuštěných v krvi“) ̶ Kontrolována osmoreceptory v CNS - Ovlivňují pocit žízně - Ovlivňují sekreci antidiuretického hormonu (=vasopresin) hypotalamem a neurohypofýzou 10 Antidiuretický hormon ̶ ADH = vazopresin ̶ Vyplavení stimuluje vzestup osmolarity krve a pokles cirkulujícího objemu (dále stres, bolest, strach, dopamin, nikotin, hypoxie, hyperglykemie ad.) ̶ Sekrece je tlumena hypervolemií, hypoosmolaritou, zpětnovazebně hladinou ADH, glukokortikoidy či alkoholem ̶ Účinek nastává do 10–20 minut (zároveň i rychle odezní) 11 Sy renin – angiotenzin – aldosteron ̶ Renin – aktivován sníženou perfuzí ledvin (detekují baroreceptory v ledvinách) a sníženou dodávkou NaCl, katalyzuje konverzi angiotenzinu na angiotenzin I ̶ Angiotenzin I se díky ACE přeměňuje na Angiotenzin II ̶ Angiotenzin II zvyšuje reabsorpci Na v proximálním tubulu a zužuje arterioly, stimuluje sekreci aldosteronu ̶ Aldosteron – zvyšuje reabsorpci Na a tím i vody a zvyšuje sekreci K 12 Atriální natriuretický faktor ̶ ANF – stimulován protažením myocytů v atriální stěně (detekováno volumoreceptory v levé atriální stěně) a zvýšenou frekvenci síní ̶ Zvyšuje vylučování sodíku a vody – dilatací cév, blokací sekrece ADH, reninu a aldosteronu, hyperperfúzí glomerolů ̶ Pokud nestačí primární regulace, aktivuje se obranný mechanismus – ŽÍZEŇ 13 14 Dehydratace ̶ Snížení 1 % t. h. v důsledku ztráty tekutin (cca 13 hod). ̶ Vzniká jak na straně příjmu, tak na straně výdeje, či v kombinaci ̶ Při zachování přívodu E zvyšuje tvorbu močoviny → katabolismus tkání ̶ snížení 2 % t. h. vzniká po 24 hod. ̶ Dlouhodobá mírná dehydratace – tvorba močových kamenů Kavouras, S. A., & Anastasiou, C. A. (2010). Water physiology: Essentiality, metabolism, and health implications. Nutrition Today, 45(6 SUPPL.), S27-S32. https://doi.org/10.1097/NT.0b013e3181fe1713 15 Ztráty Projevy akutní dehydratace 1–5 % žízeň, nepohoda, nepříjemné pocity, snížení pohyblivosti, ztráta chuti, zvýšená tepová frekvence, nevolnost 6–10 % závratě, bolest hlavy, obtížné dýchání, brnění v končetinách, snížená tvorba slin, neschopnost chůze 11–12 % zmatenost, blouznění (delirium), křeče, nemožnost polykání, oteklý jazyk, poruchy sluchu a zraku, svraštělá a necitlivá pokožka 16 Hyperhydratace ̶ Stav, při kterém tělo zadržuje více vody, než je schopno vyloučit ̶ Při vzácných stavech – renální insuficience, ledvinné selhání, zvýšená produkce ADH, traumata, tumory, psychiatrické diagnózy ̶ Často souvisí s hyponatremií – když jsou ztráty hrazeny čistou vodou (chybí ionty a cukry), maratonští běžci 17 Pitný režim ̶ Základem pitného režimu – voda – čistá, neslazená, nesycená CO2, bez aditivních látek, s celkovou mineralizací 150–500 mg/l Rozdělení dle mineralizace Obsah rozpuštěných látek (mg/l) Příklad Velmi slabě mineralizované < 50 Slabě mineralizované 50–500 Bonaqua, Rajec, Toma natura Středně mineralizované 500–1500 Korunní, Mattoni, Magnesia Silně mineralizované 1500–5000 Poděbradka, Hanácká Velmi silně mineralizované > 5000 ŠaRatica, Zaječická 18 Regulatory drinking Přístupy vedoucí ke konzumaci nápojů Non-regulatory drinking ̶ zprostředkováno žízní/potřebou vody ̶ voda/jiný nápoj konzumovány za účelem uhašení žizně nebo z důvodu zajištění správné hydratace ̶ Souvisí s mechanismem odměn ̶ Požití nápoje pro potěšení, stimulační účinky (káva, čaj) ̶ Zprostředkováno chuťovými receptory 19 Obsah vody v potravinách Skupina Nápoje a potraviny Obsah vody v % Nealkoholické nápoje Voda, nápoje se sladidly, neslazený čaj 100 Limonády, káva, zeleninové šťávy 90–100 Mléko, džusy 85–90 Alkoholické nápoje Pivo, víno 85–95 Lihoviny 60–70 Polévky 80–95 Ovoce a zelenina Jahody, meloun, okurka, pomeranč, mrkev, rajče, broskce, celer, 80–95 Banán, brambory, kukuřice 70–80 Mléčné výrobky Mléko 87–90 Jogurt, tvaroh 75–85 Zmrzlina 60–65 Sýr 40–60 Olej 0 20 Pitný režim ̶ Žízeň nejúčinněji odstraňuje voda nebo nápoje slazené aspartamem ̶ Nápoje s obsahem cukru nad 12 % - nevolnost a pocit plnosti ̶ Slazené nápoje – „dvojí“ zvýšený přívod energie ̶ Cukr z nápoje ̶ Díky vysokému GI a vyšší inzulinemii stimulují chuť k jídlu, navazují pocit hladu a potlačují pocit sytosti 21 Cukr v nápojích ̶ Cukr v nápojích vykazuje menší sytící účinek (záleží i na přítomnosti dalších živin) ̶ Nápoj „pouze s cukrem“ nižší efekt na postprandiální termogenezi ̶ Menší míra oxidace živin ̶ Vyšší ukládání energie ̶ V ústní dutině vznik plaku → poškození zubní skloviny ̶ V zubním zdraví je důležité sledovat i kyselost nápoje 22 Obsah cukrů ve vybraných nápojích Nápoj Množství cukru v g na 100 ml Množství cukru v g na porci (3 dl) Ledový čaj 6,6 19,8 Kofola 8 24 100% pomerančový džus 8,7 26,1 Coca-Cola 10,6 31,8 Energetický nápoj 11 33 Kubík multivitamin 11,9 35,7 Capri sonne 10,6 31,8 23 Přívod vody a riziko vzniku T2D ̶ Vyšší přívod vody může být spojen s nižším rizikem vzniku T2D. ̶ Každý šálek čisté vody denně (240 ml) byl významně spojen se snížením rizika vzniku T2D ̶ Zvýšené riziko vzniku T2D bylo spojeno s nižším přívodem vody. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2015.06.015 CARROLL, Harriet A., Mark G. DAVIS a Angeliki PAPADAKI. Higher plain water intake is associated with lower type 2 diabetes risk: a cross-sectional study in humans. Nutrition Research [online]. 2015, 35(10), 865-872 [cit. 2022-03-02]. ISSN 02715317. 24 Přívod vody a riziko vzniku T2DM ̶ Přívod vody koreluje se sníženým rizikem vzniku T2DM ̶ Přívod vody by měl být nedílnou součástí nutričního doporučení. ̶ Přívod čisté vody může snížit šanci vzniku T2DM o 6 %. ̶ Mechanismus? Water intake and risk of type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of observational studies https://doi.org/10.1016/j.dsx.2021.05.029 25 Přívod vody a obezita ̶ Redukce hmotnosti – doporučení vypít sklenici vody před jídlem ̶ Větší úbytek hmotnosti než samotná hypokalorická dieta (Ad libitum test meals) ̶ Velký přívod vody byl spojen s nižším energetickým příjmem, a tedy prevencí obezity. (Neplatí to však ve všech zveřejněných dokumentech.) ̶ Přívod vody z potravin, nikoli z nápojů, byl spojen s nižším indexem tělesné hmotnosti (BMI) a obvodem pasu (WC). Salari-Moghaddam, A., Aslani, N., Saneei, P. et al. Water intake and intra-meal fluid consumption in relation to general and abdominal obesity of Iranian adults. Nutr J 19, 39 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00551-x 26 Přívod vody a obezita Klinické studie – přívod vody nadměrný oproti běžnému životu Observační studie – vzácné Průřezové studie – účastníci, kteří si byli schopni udržet úbytek hmotnosti pili mnohem více vody ve srovnání s těmi, kterým se nepodařilo udržet zredukovanou hmotnost Longitudinální studie - větší snížení WC a tělesné hmotnosti, při přívodu více než 1 l vody/den po dobu 12 měsíců 27 Studie NHANES 2009–2012 ̶ nedostatečná hydratace spojena s vyšším BMI a obezitou ̶ jedinci s vyšším BMI - pravděpodobné výživové chování, které vede k nedostatečné hydrataci ̶ zjištěna snížená konzumace potravin s vysokým obsahem vody CHANG, T., N. RAVI, M. A. PLEGUE, K. R. SONNEVILLE a M. M. DAVIS. Inadequate Hydration, BMI, and Obesity Among US Adults: NHANES 2009- 2012. The Annals of Family Medicine [online]. 2016, 14(4), 320-324 [cit. 2022-03-02]. ISSN 1544-1709. Dostupné z: doi:10.1370/afm.1951 28 Tělesné složení ̶ U dospělých obsahuje FFM přibližně 70–75 % vody a tuková tkáň pak 10–40 % vody ̶ S přibývajícím tukem klesá podíl vody v tukové tkáni ̶ Obrázky znázorňují % vody v beztukové hmotě měřené DEXA ve vztahu k věku Panel on Dietary Reference Intakes for Electrolytes and Water. Dietary reference intakes for water, potassium, sodium, chloride, and sulfate / P [online]. Washington, DC: THE NATIONAL ACADEMIES PRESS, 2005 [cit. 2022-03-02]. ISBN 0-309-53049-0. Dostupné z: https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/fnic_uploads/water_full_report.pdf 29 Tělesné složení při vstupním vyšetření Tělesné složení Tělesné složení po redukci hmotnosti 30 Role intramuskulárních TAG ̶ Obézní jedinci – více intramuskulárních TAG (3x více) ̶ Nárůst IM TAG – akumulace adipocytů mezi svalovými vlákny ̶ Což má za následek nižší poměr intramuskulární vody MINGRONE, G. et al. Unreliable use of standard muscle hydration value in obesity. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism [online]. 2001, 280(2), E365-E371 [cit. 2022-03-02]. ISSN 0193-1849. Dostupné z: doi:10.1152/ajpendo.2001.280.2.E365 31 Role intramuskulárních TAG ̶ Intramuskulární voda ̶ U jedinců s normální hmotností – cca 76 % ̶ U obézních jedinců – cca 65% ̶ Úroveň hydratace svalové hmoty se snižuje, když se index adipozity zvyšuje, zatímco všechny ostatní parametry modelu a tedy i hydratace netukové části svalu, se nemění. ̶ Hydratace svalu může být u obézních subjektů po korekci na intramuskulární TAG stále v normě MINGRONE, G. et al. Unreliable use of standard muscle hydration value in obesity. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism [online]. 2001, 280(2), E365-E371 [cit. 2022-03-02]. ISSN 0193-1849. Dostupné z: doi:10.1152/ajpendo.2001.280.2.E365 32 Role intramuskulárních TAG ̶ Podíl vody v kosterním svalstvu je vysoce variabilní ̶ Odhad Fat-Free Mass by měl být přehodnocen ̶ Zvážit předpoklad konstantního podílu vody v kosterním svalstvu. MINGRONE, G. et al. Unreliable use of standard muscle hydration value in obesity. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism [online]. 2001, 280(2), E365-E371 [cit. 2022-03-02]. ISSN 0193-1849. Dostupné z: doi:10.1152/ajpendo.2001.280.2.E365 33 Role intramuskulárních TAG ̶ klasická referenční hodnota 76 % jako standardní referenční hodnota pro obsah vody v kosterním svalu není vhodná při použití u štíhlých a obézních subjektů ̶ Chyba u štíhlých jedinců je však menší ve srovnání s chybou zjištěnou u obézních jedinců, u kterých vysoký obsah TAG ve svalu způsobuje snížení procenta vody. MINGRONE, G. et al. Unreliable use of standard muscle hydration value in obesity. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism [online]. 2001, 280(2), E365-E371 [cit. 2022-03-02]. ISSN 0193-1849. Dostupné z: doi:10.1152/ajpendo.2001.280.2.E365 34 Nápoje 35 Slazené nealkoholické nápoje (SSB) ̶ Stimulují chuť a pocit hladu, negativně ovlivňují pocit sytosti ̶ Konzumace SSB před jídlem nevede ke snížení množství přijatého pokrmu ̶ Snížená distenze žaludku a kratší doba průchodu pasáží mohou zapříčinit, že energie z tekutin je tělem hůře „detekována“ ̶ Výsledkem je vyšší celkový energetický příjem ̶ Barviva, cukry, kyselina fosforečná, CO2… ̶ Fruktózový sirup, glc-fru sirup… SEAL, Adam D., Hyun-Gyu SUH, Lisa T. JANSEN, LynnDee G. SUMMERS a Stavros A. KAVOURAS. Hydration and Health. Analysis in Nutrition Research [online]. Elsevier, 2019, 2019, s. 299-319 [cit. 2022-03-02]. ISBN 9780128145562. Dostupné z: doi:10.1016/B978-0-12-814556- 2.00011-7 36 Slazené nealkoholické nápoje ̶ Nárust nejen hmotnosti, ale i podkožního a viscerálního tuku ̶ U skupiny, která pila nápoje s obsahem glukózového sirupu, se zvýšil celkový tělesný tuk a objem viscerálního i podkožního tuku o 4 %. ̶ U konzumentů nápojů s fruktózovým sirupem se celkový tuk zvýšil o 8 % a objem viscerálního tuku až o 14 % SEAL, Adam D., Hyun-Gyu SUH, Lisa T. JANSEN, LynnDee G. SUMMERS a Stavros A. KAVOURAS. Hydration and Health. Analysis in Nutrition Research [online]. Elsevier, 2019, 2019, s. 299-319 [cit. 2022-03-02]. ISBN 9780128145562. Dostupné z: doi:10.1016/B978-0-12-814556- 2.00011-7 37 Slazené nealkoholické nápoje ̶ Fruktóza se podílí na patogenezi met. syndromu, NAFLD ̶ Fruktóza je glykolýzou v játrech rozložena podstatně rychleji než glukóza, což má za následek rychlý průtok některými jaterními metabolickými drahami ̶ Zvýšení de novo lipogeneze a sekrece VLDL ARMSTRONG, L. E., S. BARQUERA, J. ‐F. DUHAMEL, R. HARDINSYAH, D. HASLAM a M. LAFONTAN. Recommendations for healthier hydration: addressing the public health issues of obesity and type 2 diabetes. Clinical Obesity [online]. 2012, 2(5-6), 115-124 [cit. 2022-03-02]. ISSN 1758-8103. Dostupné z: doi:10.1111/cob.12006 38 Slazené nealkoholické nápoje ̶ Konzumace nápoje slazeného fruktózou zvyšuje viscerální adipozitu, jaterní lipogenezi a snižuje citlivost na inzulin ̶ Studie Schwarze a kolegů ukázala, že když byla fruktóza nahrazena komplexními sacharidy, de novo lipogeneze a akumulace tuku v játrech se snížily, i když bylo množství přijaté energie konstantní SCHWARZ, Jean-Marc, Susan M. NOWOROLSKI, Michael J. WEN, et al. Effect of a High-Fructose Weight-Maintaining Diet on Lipogenesis and Liver Fat. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism [online]. 2015, 100(6), 2434-2442 [cit. 2022-03- 02]. ISSN 0021-972X. Dostupné z: doi:10.1210/jc.2014-3678 39 Džusy ̶ Mohou tvořit součást zdravé a vyvážené stravy, jsou-li konzumovány v mírném množství ̶ Nadměrná konzumace může přispět k nárůstu hmotnosti a zvýšenému riziku rozvoje diabetu ̶ Vysoká spotřeba džusů u dětí od 2 do 5 let (často zároveň snížen příjem mléka a ml.výrobků, vlákniny) ̶ Musí se rychle spotřebovat kvůli zkažení – pac. vypije 1-2 l džusu (cca 10 g S/100 ml) ve velmi krátké době – v redukčním režimu nevhodné ARMSTRONG, L. E., S. BARQUERA, J. ‐F. DUHAMEL, R. HARDINSYAH, D. HASLAM a M. LAFONTAN. Recommendations for healthier hydration: addressing the public health issues of obesity and type 2 diabetes. Clinical Obesity [online]. 2012, 2(5-6), 115-124 [cit. 2022-04-21]. ISSN 1758-8103. Dostupné z: doi:10.1111/cob.12006 40 Mléko ̶ Potravina nebo nápoj? ̶ Vysoká výživová hodnota – v ČR mezi potravinami (i když obsahuje 88-90 % vody) x ve většině zemí do nápojů ̶ Opět protichůdné výsledky studií 41 Čaj a obezita ̶ Nejvíce zkoumán ve vztahu k obezitě zelený čaj ̶ Významný obsah polyfenolických látek (antioxidanty) ̶ Směs katechinů (epigalocatechin-3-gallate (EGCG)) a kofeinu ̶ Pozitivní účinky: ̶ termogenní vlastnosti ̶ zvýšená oxidace tuků ̶ vliv na emulgaci tuků a tím jejich střevní resorpci 42 Káva a obezita ̶ Vyšší klidový metabolismus, termogeneze ̶ Naopak velký přísun E pokud do kávy cukr, sirup, smetana… ̶ Výsledky studií se různí ̶ Konzumace kávy nebyla asociována s vyšším BMI nebo obvodem pasu, zatímco přidávání umělých sladidel do kávy souviselo s vyšším BMI (u mužů i u žen) a obvodem pasu (u mužů), než u nesladících konzumentů kávy 43 Náhražky kávy a obezita ̶ Mnohem vyšší energetická hodnota ̶ Často přidáváno mléko apod. Potravina (100 ml) E (kJ) S (g) B (g) T (g) Nízkotučné mléko 143 5 3 0,06 Polotučné mléko 198 5 3 2 Plnotučné mléko 264 5 3 4 Smetana na vaření 565 4 3 12 Smetana ke šlehání 1247 3 2 31 Šlehačka ve spreji slazená 961 17 2 17 Sójový nápoj neslazený 147 0,9 3 2 Průměrné hodnoty - uvedené na balení/porci (hodnoty se mohou lišit v závislosti na přípravě nápoje)44 Oblíbené „poobědové“ nápoje Eiskaffee Hodnoty (500 ml) E (kJ) 940 B (g) 10 T (g) 5 S (g) 34,5 Cukry (g) 34,5 Caffe Latte ochucené Hodnoty (300 ml) E (kJ) 720 B (g) 7,2 T (g) 7,8 S (g) 16,8 Cukry (g) 16,8 Granko Hodnoty (250 ml) E (kJ) 750 B (g) 9 T (g) 4,5 S (g) 24,5 Cukry (g) 24,3 Horká čokoláda se šlehačkou Hodnoty (250 ml) E (kJ) 1200 B (g) 5,5 T (g) 15,8 S (g) 28,3 Cukry (g) 25,8 45 Alkohol a obezita ̶ Zdroj energie: 1 g = 29 kJ ̶ Po konzumaci alkoholu ovlivněny neurotransmitery a hormonální a aferentní signály, které regulují naše stravování – potvrzeno řadou studií ̶ Některé studie naznačují souvislost mezi zvýšenou konzumací alkoholu a obvodem pasu, potažmo obsahem viscerálního tuku 46 Nápoje se sladidly ̶ výrazné snížení energetického příjmu ̶ Nedávné údaje z epidemiologických studií u lidí odhalují pozitivní souvislost s přírůstkem hmotnosti ̶ Předpokládá se několik potenciálních mechanismů. ̶ Oddělení sladkosti od energie by mohlo narušit mechanismy kontrolující tělesnou homeostázu. ARMSTRONG, L. E., S. BARQUERA, J. ‐F. DUHAMEL, R. HARDINSYAH, D. HASLAM a M. LAFONTAN. Recommendations for healthier hydration: addressing the public health issues of obesity and type 2 diabetes. Clinical Obesity [online]. 2012, 2(5-6), 115-124 [cit. 2022-04-21]. ISSN 1758-8103. Dostupné z: doi:10.1111/cob.12006 47 Nápoje se sladidly ̶ Ovlivnění mikrobioty může spustit zánětlivé procesy spojené s metabolickými poruchami a rizikem obezity. Interakce NNS se střevními receptory, které jsou podobné receptorům sladké chuti by mohly ovlivnit absorpční kapacitu a homeostázu glukózy. ARMSTRONG, L. E., S. BARQUERA, J. ‐F. DUHAMEL, R. HARDINSYAH, D. HASLAM a M. LAFONTAN. Recommendations for healthier hydration: addressing the public health issues of obesity and type 2 diabetes. Clinical Obesity [online]. 2012, 2(5-6), 115-124 [cit. 2022-04-21]. ISSN 1758-8103. Dostupné z: doi:10.1111/cob.12006 48 Nápoje se sladidly ̶ Zda jsou NNS metabolicky neaktivní, jak se dříve předpokládalo, není jasné. ̶ Intenzivní sladkost v nápojích může vést k tomu, že lidé preferují sladké chutě ARMSTRONG, L. E., S. BARQUERA, J. ‐F. DUHAMEL, R. HARDINSYAH, D. HASLAM a M. LAFONTAN. Recommendations for healthier hydration: addressing the public health issues of obesity and type 2 diabetes. Clinical Obesity [online]. 2012, 2(5-6), 115-124 [cit. 2022-04-21]. ISSN 1758-8103. Dostupné z: doi:10.1111/cob.12006 49 Termogeneze vyvolaná vodou? ̶ Aktivace sympatiku po vypití vody může stimulovat termogenezi a zvýšit klidový energetický výdej o 30 % během 10 minut po vypití vody (vrchol po 30-40 minutách) a trvala déle než hodinu. 50 ̶ Předchozí studie hodnotící vliv pitné vody na klidový energetický výdej (REE) u dětí s nadváhou prokázala až 25% nárůst REE trvající déle než 40 minut po vypití 10 ml/kg studené vody. ̶ Koncept termogeneze vyvolané vodou je však kontroverzní. ̶ Několik studií uvádí, že pití vody má malý nebo žádný vliv na klidový energetický výdej. Termogeneze vyvolaná vodou? VIJ, Vinu AshokKumar a AnjaliS JOSHI. Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat, and appetite of overweight female participants. Journal of Natural Science, Biology and Medicine [online]. 2014, 5(2) [cit. 2022-04-21]. ISSN 0976-9668. Dostupné z: doi:10.4103/0976-9668.136180 51 Shrnutí současných vědeckých poznatků ̶ Vliv konzumace vody na tělesnou hmotnost, BMI a tělesný tuk nebyl všemi studiemi potvrzen. ̶ Existují studie, ve kterých byla zjištěna pozitivní korelace u zdravých osob, i u osob s nadváhou a obezitou, stejně tak existují studie, které korelaci nepotvrdily. 52 Healthy Hydration Pyramid, Spanish Society of Community Nutrition (SENC) 53 Mexican beverage guidelines for healthy hydration 54 Děkuji za pozornost Zápatí prezentace55 Reference ̶ Zdroje uváděné na jednotlivých slidech ̶ Prezentace dr. Jančekové – Základy výživy člověka – tekutiny ̶ Prezentace Ing. Pohořalé – Obezita a příjem tekutin, volba nápojů ̶ FUJÁKOVÁ, Tereza. Je dobré býti o vodě!. Brno, 2013. Diplomová práce. Masarykova univerzita. Vedoucí práce Halina Matějová. ̶ POKORNÁ, Jitka a Halina MATĚJOVÁ. Pitný režim. Výživa a potraviny. Praha: Společnost pro výživu, 2010, roč. 65, č. 2, s. 38-40. ISSN 1211-846X. ̶ Databáze potravin. STOBklub [online]. [cit. 2022-04-21]. Dostupné z: https://www.stobklub.cz/potraviny-kategorie/480/ ̶ PICHLEROVÁ, Dita. Léčba obezity přehledně a prakticky. Mlečice: Axonite s.r.o., nakladatelství lékařské literatury, 2021. Asclepius (Axonite CZ). ISBN 978-80-88046-24-0.