Výživa a dietetika

Základy výživy

Vyučující: Mgr. Martin Krobot

Porozumění tomu, jak vypadají jednotlivé živiny, jakou mají strukturu a jaké jsou jejich vlastnosti, je základem pro to, aby bylo možné se společně bavit o dalších návaznostech nutriční péče. Ta se totiž (velmi zjednodušeně) celá točí kolem toho, jak do pacienta v co nejvhodnější formě dostat veškerou potřebnou energii, tuky, bílkoviny, vitaminy atd.

Z následujících přednášek a textů si osvojte zejména následující:

  • potravinové skupiny, ve kterých se jednotlivé živiny nacházejí
  • základní charakteristiku živin (z čeho se skládají, co do nich řadíme)
  • co určuje vlastnosti daných živin (kvalita mastných kyselin, plnohodnotnost bílkovin apod.)

Výuková prezentace

Doplňující texty

Výukové texty jsou určeny studentům předmětu Základy výživy člověka v programu Nutriční terapie, berte je proto spíše jako doplňkový materiál pro kontext, nikoli jako požadované penzum znalostí.