Výživa a dietetika

Nemocniční stravování a dietní systém

Vyučující: Mgr. Martin Krobot, Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.

Nemocniční stravování je základní modalitou nutriční péče, kterou můžeme pacientovi v nemocnici poskytnout. Prostřednictvím stravy by měl pacient přijmout maximální množství živin, přičemž pokud strava nestačí, přistupujeme jako první k jejím modifikacím, fortifikacím aj., než sáhneme po dalších způsobech výživy, jako jsou sipping či parenterální výživa.

Jaké má nemocniční stravování být?

Cílem nemocničního stravování není pouze dostat do člověka potřebné množství živin, ale rovněž uspokojit jeho psychologické potřeby, potěšit jej, motivovat jej, vzdělávat jej a zároveň mu ukázat, že i při jeho dietním omezení lze pokrmy připravovat atraktivně a chutně.


Prezentace:

Rozdělení diet na základní a speciální diety a principy jejich využití dle Metodického doporučení MZČR: