Technologie přípravy pokrmů II

Dieta s omezením laktózy a dieta s vyloučením mléka a mléčných výrobků

Vyučující: Mgr. Veronika Zelenková

S bezmléčnou dietou se setkáme jako s modalitou v nemocničním, potažmo celkově institucionálním, stravování. Při tomto přístupu ke stravě je nutné zaměřit se na adekvátní úpravu receptur s cílem najít bezpečné a nutričně adekvátní náhrady. Při plánování stravy je dále nutné rozlišit dietu s omezením laktózy a dietu s vyloučením mléka a mléčných výrobků. 

Výuková prezentace: 

Doporučené studijní materiály:

Recentní a velmi dobře zpracovaný dokument je Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování. Jak název vypovídá, dokument se věnuje pouze školnímu stravování, je však v rámci něj velmi podrobně a prakticky zpracovaná metodika poskytování diety s omezením laktózy a diety s vyloučením mléka a mléčných výrobků. Konkrétně se této problematice věnuje kapitola Nejčastěji se vyskytující dietní omezení, kterou máte níže přiloženou ve formátu PDF.

Nejčastější dietní omezení
PDF ke stažení