Technologie přípravy pokrmů II

Bezlepková dieta

Vyučující: Mgr. Veronika Zelenková

S bezlepkovou dietou se setkáme jako s modalitou v nemocničním, potažmo celkově institucionálním, stravování, stejně jako s bezmléčnou dietou zmíněnou v kapitolách výše. Při tomto přístupu ke stravě je nutné zaměřit se na adekvátní úpravu receptur s cílem najít bezpečné a nutričně adekvátní náhrady. 

Výuková prezentace: 

Pracovní list:

Doporučené studijní materiály:

Recentní a velmi dobře zpracovaný dokument je Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování. Jak název vypovídá, dokument se věnuje pouze školnímu stravování, je však v rámci něj velmi podrobně a prakticky zpracovaná  také metodika poskytování bezlepkové diety. Konkrétně se této problematice věnuje kapitola Nejčastěji se vyskytující dietní omezení, kterou máte vloženou již v kapitole o bezmléčné dietě.

Guide to grains
PDF ke stažení
Gluten free checklist
PDF ke stažení
Následující