Otázky k dílčí zkoušce z Klinické výživy bakalářské studium, obor nutriční terapeut, III. ročník Blok I. Obecné otázky ve výživě. Malnutrice 1) Podvýživa. Proteino-energetická malnutrice. Dva krajní typy malnutrice 2) Nutriční anamnéza 3) Signifikantní úbytek tělesné hmotnosti a jeho význam 4) Objektivní známky malnutrice při fyzikálním vyšetření 5) Laboratorní známky malnutrice 6) Metody určování stavu výživy 7) Antropometrická měření u malnutrice 8) Primární a sekundární důsledky malnutrice 9) Mechanismy vedoucí ke vzniku malnutrice 10) Identifikace nemocných s rizikem malnutrice. Nutriční rizikový screening 11) Stanovení celkové energetické potřeby nemocného v klinické praxi 12) Potřeba bílkovin při onemocnění 13) Nepřímá kalorimetrie. Princip a význam metody 14) Energetická bilance 15) Dusíková bilance 16) Bilance tekutin a elektrolytů. Fosfor ve výživě 17) Stopové prvky ve výživě. Zinek a selén 18) Vitamíny v umělé klinické výživě 19) Zvláštnosti výživy ve stáří 20) Metabolické abnormality a zvláštnosti výživy u obézních nemocných Blok II. Podávání umělé klinické výživy 21) Obsah a význam pojmu umělá klinická výživa 22) Srovnání enterální a parenterální výživy. Výhody a nevýhody 23) Potřeba hlavních živin v enterální a parenterální výživě 24) Indikace a kontraindikace enterální výživy 25) Perorální nutriční suplementy pro sipping. Rozdělení přípravků do skupin 26) Nasogastrická sondová výživa 27) Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG). Operační gastrostomie 28) Výživová jejunostomie. Enterální výživa cestou jejunostomie 29) Přípravky tekuté enterální výživy do sondy, jejich klasifikace a použití 30) Způsoby podávání sondové enterální výživy 31) Monitorování sondové enterální výživy, její tolerance a efekt 32) Probiotika a prebiotika. Vláknina v přípravcích umělé klinické výživy 33) Indikace a kontraindikace úplné parenterální výživy 34) Centrální a periferní parenterální výživa 35) Roztoky aminokyselin v parenterální výživě 36) Výhody a nevýhody tukové emulze v parenterální výživě 37) Fosfor v parenterální výživě 38) Vitamíny a stopové prvky v parenterální výživě 39) Doplňková parenterální výživa. Propočet celkové dodávky energie a bílkovin 40) Sledování nemocného v průběhu parenterální výživy Blok III. Nutriční podpora při onemocnění a její komplikace 41) Akutní metabolický stres při polytraumatu, operaci, popáleninách a sepsi 42) Nutriční podpora kriticky nemocného 43) Předoperační nutriční příprava 44) Časná enterální výživa v intenzívní péči a po operaci 45) Umělá klinická výživa u onemocnění střeva 46) Syndrom krátkého střeva 47) Výživa po resekci žaludku 48) Nutriční podpora u onemocnění jater 49) Nutriční podpora u onemocnění pankreatu 50) Nutriční podpora u onemocnění ledvin 51) Parenterální výživa u diabetika 52) Nutriční podpora onkologických nemocných 53) Malnutrice a nutriční péče u mentální anorexie 54) Nutriční podpora při Alzheimerově chorobě a demenci 55) Overfeeding, problematika předávkování výživy 56) Refeeding syndrom 57) Komplikace sondové enterální výživy 58) Metabolické komplikace parenterální výživy 59) Domácí enterální a parenterální výživa 60) Nutriční podpůrný tým