Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 1 Adolescenti Adobe Systems VLIV HORMONÁLNÍCH ZMĚN ̶proměna postavy (výška, hmotnost) ̶složení těla (tuk, svaly) ̶dozrávání skeletu ̶sexuální dospívání ̶ 2 OBDOBÍ DOSPÍVÁNÍ Období pubescence (10-15 let) - fáze prepuberty - fáze vlastní puberty Období adolescence Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems NEDOSTATEČNÁ VÝŽIVA … inhibuje tvorbu gonadotropinů a sekreci gonádních steroidů – v konečném důsledku je opožděn růst dospívajícího jedince Tyto nedostatky však mohou být i projevem onemocnění (cystická fibróza, celiakie, zánětlivá střevní onemocnění) ̶ 3 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Věk(a) Průměrná potřeba energie v MJ(b)/den při různých ÚFA ÚFA=1,4(c) ÚFA=1,6(c) ÚFA=1,8(c) ÚFA=2(c) M Ž M Ž M Ž M Ž M Ž 7 měs. 2,7 2,4 8 měs. 2,8 2,5 9 měs. 2,9 2,6 10 měs. 3,0 2,7 11 měs. 3,1 2,8 1 rok 3,3 3,0 2 roky 4,3 4,0 3 roky 4,9 4,6 4 roky 5,3 4,9 6,0 5,6 6,8 6,3 5 let 5,6 5,2 6,4 5,9 7,2 6,7 6 let 5,9 5,5 6,7 6,3 7,6 7,1 7 let 6,3 5,8 7,2 6,7 8,1 7,5 8 let 6,7 6,2 7,6 7,1 8,6 7,9 9 let 7,0 6,6 8,1 7,5 9,1 8,4 10 let 8,1 7,6 9,1 8,6 10,1 9,5 11 let 8,5 8,0 9,6 9,0 10,7 10,0 12 let 9,1 8,4 10,2 9,4 11,4 10,5 13 let 9,8 8,8 11,0 9,9 12,2 11,0 14 let 10,5 9,1 11,8 10,2 13,1 11,4 15 let 11,3 9,3 12,7 10,5 14,1 11,7 16 let 11,9 9,5 13,4 10,6 14,9 11,8 17 let 12,3 9,5 13,8 10,7 15,4 11,9 18-29 let 9,8 7,9 11,2 9,0 12,6 10,1 14,0 11,2 30-39 let 9,5 7,6 10,8 8,7 12,2 9,8 13,5 10,8 40-49 let 9,3 7,5 10,7 8,6 12,0 9,7 13,4 10,7 50-59 let 9,2 7,5 10,5 8,5 11,9 9,6 13,2 10,7 60-69 let 8,4 6,8 9,6 7,8 10,9 8,8 12,1 9,7 70-79 let 8,3 6,8 9,5 7,7 10,7 8,7 11,9 9,6 Těhotenství: 1.trimestr: +0,29(d) 2.trimestr: +1,1(d) 3.trimestr: +2,1(d) Kojení 0-6 měsíců po porodu: +2,1(d) Průměrná potřeba energie, dle doporučení EFSA z roku 2013 M - muži, Ž - ženy, ÚFA - úroveň fyzické aktivity (a)Hodnoty průměrné potřeby energie byly vypočítány vynásobením odhadů klidového výdeje energie (KVE) hodnotami úrovně ÚFA. Pro odhad KVE byla použita data z národních reprezentativních studií států EU. (b)1 MJ = 238,83 kcal (c)Hodnoty ÚFA: nízká - tzv. sedavý způsob života (1,4), mírně aktivní (1,6), aktivní (1,8) a vysoce aktivní životní styl (2,0). (d)Navíc k průměrné potřebě energie žen, které nejsou těhotné a nekojí. Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 4 Věk Referenční příjem populace pro bílkoviny g/kg tělesné hmotnosti na den g/den(a) Muži/Ženy Muži Ženy 0,5 roku 1,31 10 9 1 rok 1,14 12 11 1,5 roku 1,03 12 11 2 roky 0,97 12 12 3 roky 0,90 13 13 4 roky 0,86 15 14 5 let 0,85 16 16 6 let 0,89 19 19 7 let 0,91 22 22 8 let 0,92 25 25 9 let 0,92 28 28 10 let 0,91 31 31 11 let 0,91/0,90 34 34 12 let 0,90/0,89 37 38 13 let 0,90/0,88 42 42 14 let 0,89/0,87 47 45 15 let 0,88/0,85 52 46 16 let 0,87/0,84 56 47 17 let 0,86/0,83 58 48 18-59 let 0,83 62 52 ³60 let 0,83 61 55 Těhotné(b) 1.trimestr +1 1.trimestr +9 1.trimestr +28 Kojící(b) 0-6 měsíců 19 >6 měsíců 13 Referenční příjem populace pro bílkoviny, dle doporučení EFSA z roku 2012 (a)Hodnoty referenčního příjmu populace v g/kg tělesné hmotnosti na den vynásobeny referenční hmotností pro příslušnou věkovou skupinu. Pro kojence a děti jsou založeny na 50. percentilu referenční hmotnosti pro evropské děti, pro dospělé na mediánu tělesné hmotnosti evropských žen a mužů. (b)Navíc k referenčnímu příjmu bílkovin žen, které nejsou těhotné a nekojí. Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 5 Referenční rozmezí příjmu pro celkové tuky a adekvátní příjem pro mastné kyseliny, dle doporučení EFSA z roku 2010 E% - procento příjmu energie, SFA - nasycené mastné kyseliny, LA - linolová kyselina, ALA - alfa linolenová kyselina, EPA - eikosapentaenová kyselina, DHA dokosahexaenová kyselina, TFA - trans-mastné kyseliny (a)Referenční rozmezí příjmu (b)Adekvátní příjem (c)V druhé polovině prvního roku života, tj. od počátku 7. měsíce do 1. narozenin. (d)Navíc k adekvátnímu příjmu žen, které nejsou těhotné a nekojí. Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 6 Věk Sacharidy celkem (E%)(a) Vláknina stravy (g/den)(b) 1-3 roky 45-60 10 4-6 let 14 7-10 let 16 11-14 let 19 15-17 let 21 ³18 let 25 Referenční rozmezí příjmu pro sacharidy a adekvátní příjem pro vlákninu, dle doporučení EFSA z roku 2010 (a)Referenční rozmezí příjmu (b)Adekvátní příjem Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 7 Věk Voda (l/den) (a,b) muži/ženy 6-12 měs. 0,8-1,0 1 rok 1,1-1,2 2-3 roky 1,3 4-8 let 1,6 9-13 let 2,1/1,9 ³14 let 2,5/2,0 Těhotné 2,3 Kojící 2,7 Adekvátní příjem pro vodu, dle doporučení EFSA z roku 2010 (a)Adekvátní příjem (b)Zahrnuje vodu ze všech nápojů a z potravin. Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 8 Adobe Systems ̶ 9 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems ŽIVINY: VITAMINY ̶Vitamin A (stavba a regenerace buněk, vliv na buněčnou proliferaci a diferenciaci, podpora imunitního systému, nezbytný pro zrak) ̶Vitaminy skupiny B (E metabolismus buněk v růstu) ̶Vitamin C (syntéza kolagenu) ̶Vitamin D (resorpce vápníku - mineralizace kostí) - projevy nedostatku: únava, podrážděnost, nechuť k jídlu, atd. - dlouhodobý nedostatek: poškození celkového zdravotního stavu SUPLEMENTACE: - vegetariáni, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog 10 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VITAMIN A ̶ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ: přispívá k k normálnímu metabolismu železa, k udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku, k funkci imunitního systému, podílí se na procesu specializace buněk ̶ZDROJE: 11 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VITAMINY SKUPINY B ̶THIAMIN (B1) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k normální činnosti srdce ̶RIBOFLAVIN (B2) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu sliznic, k udržení normálních červených krvinek, k udržení normálního stavu pokožky, k udržení normálního stavu zraku, k normálnímu metabolismu železa, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání ̶NIACIN (B3) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic, k udržení normálního stavu pokožky, ke snížení míry únavy a vyčerpání ̶KYSELINA PANTOTHENOVÁ (B5) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální mentální činnosti 12 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VITAMINY SKUPINY B ̶PYRIDOXIN (B6) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální syntéze cysteinu, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, k normální psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k regulaci hormonální aktivity ̶KYSELINA LISTOVÁ (B9) - přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální syntéze aminokyselin, k normální krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk ̶KYANOKOBALAMIN (B12) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk 13 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VITAMIN C ̶ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ: přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kosti a chrupavek, dásní, kůže a zubů, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k normální funkci imunitního systému, přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, regeneraci redukované formy vitaminu E a zvyšuje vstřebávání železa ̶ZDROJE: 14 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VITAMIN D ̶ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ: přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí a zubů, k udržení normální činnosti svalů, k normální funkci imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk ̶ZDROJE: 15 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems ŽIVINY: MINERÁLNÍ LÁTKY ̶Vápník ̶Železo ̶Jód ̶Zinek: dostatečný růst dětí školního i dospívajícího věku (pohlavní dospívání chlapců) ̶ 16 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VÁPNÍK ̶TVRZENÍ: přispívá k normální srážlivosti krve, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti svalů, k normální funkci nervových přenosů, k normální funkci trávicích enzymů, podílí se na procesu dělení a specializace buněk, je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů ̶ZDROJE: 17 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems ̶prevence osteoporózy v dospělosti ̶do 25–30 let se buduje tzv. vrchol kostní hmoty ̶během období dospívání dochází až k 40% nárůstu kostní hmoty ̶kostní mineralizace – Ca, P, Mg, vit. D ̶syntéza kolagenu – bílkoviny, Cu, Zn, Fe ̶zdroje ? ̶ 18 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VYUŽITELNOST RŮZNÝCH ZDROJŮ Absorpce vápníku Zdroj ≥ 50 % Brokolice, kapusta, květák, zelí, růžičková kapusta, kedlubna ≈ 30 % Mléko a mléčné výrobky ≈ 20 % Mandle, sezamová semena, fazole ≤ 5 % Špenát, rebarbora C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\BROŽURA\várka_první\foto-36.jpg Zdroj obrázku: www.pav.rvp.cz 19 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems ŽELEZO ̶TVRZENÍ: přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, k normálnímu přenosu kyslíku v těle, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk ̶ZDROJE: 20 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems ̶riziko deficitu: vyšší potřeby pro růst, vyšší ztráty, alternativní stravování, sportovci, těhotné ̶↑% tukuprosté tkáně - ↑množství myoglobinu ̶chlapci: ↑ androgenů→ stimulace tvorby erytropoetinu→ ↑ hemoglobinu ̶dívky: menstruace ̶(DDD Fe až 15 mg/den) ̶nedostatek: únava, bolesti hlavy, zvýšená incidence infekcí… ̶ 21 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems JÓD ̶TVRZENÍ: přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normálnímu energetickému metabolismu k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu pokožky, k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy ̶ZDROJE: ̶ ̶ ̶NEDOSTATEK: poruchy učení, chápání, nesoustředěnost, poruchy paměti ̶ 22 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems ZINEK ̶TVRZENÍ: přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad, k normálnímu metabolismu sacharidů, k normálním rozpoznávacím funkcím, k normální syntéze DNA, k normální plodnosti a reprodukci, k normálnímu metabolismu makroživin, k normálnímu metabolismu mastných kyselin, k normálnímu metabolismu vitaminu A, normální syntéze bílkovin, k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, k udržení normálního stavu zraku, k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem, podílí se na procesu dělení buněk ̶ZDROJE: ̶ 23 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems Dietární expozice, SZÚ 2023 vápník Nízký přívod ve všech skupinách, nejnižší hodnoty u osob starších 60 let (91 % žen, 81 % mužů) hořčík Nedostatečný přívod napříč celou populací (výjimka věk 4-6 let), dívky 15-17 let 92 %, starší ženy 88 % fosfor Riziko nedostatečného přívodu nízké ve všech skupinách železo Nižší přívod u žen ve fertilním věku (dívky 15-17 let 58 %, ženy 18-59 let 44-65 % a děti 7-10 let 54 %) zinek Nižší přívod (cca 55 %) u žen (od 15 let, ženy 15-17 let 94 %) a mužů (starších 60 let) sodík Nadměrný přívod, muži (15-59 let 91 % nad doporučením, nad 60 let 74 % nad doporučením) POZOR: není zahrnuta sůl pro dosolování a pro přípravu pokrmů draslík Nižší přívod ve všech skupinách (výjimka 4-10 let, 11-14 let) selen Nízký přívod u 56 % dospívajících, 64 % dospělých, 68 % starších žen jód Možný nedostatek u dospělých žen (24-34 %) POZOR: nezapočítána sůl s jódem na dosolování a přípravu pokrmů měď Nižší přívod u starších žen 15 let (30-44 %) chrom Ve všech skupinách přívod dostatečný mangan Pod limitem AI střední hodnoty u žen starších 15 let molybden Přívod dostatečný Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 24 Adobe Systems odkaz ̶ [USEMAP] Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 25 Adobe Systems 26 Zpráva o zdraví obyvatel ČR (2014) ̶při srovnání s cíli WHO: ̶zvýšený příjem tuku a jednoduchých cukrů ̶nižší příjem Ca, Mg, K, Se ̶nedostatek vitaminu D především v zimních měsících ̶> 30 % 11letých dětí a 55 % 15letých ráno nesnídá ̶polovina 11–15letých dětí nejí ovoce a zeleninu ani 1x denně Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems VÝŽIVA A JEJÍ VLIV NA ZDRAVÍ Zpráva o zdraví obyvatel ČR (2014): - nevyvážená dostupnost a skladba stravy - nadměrný energetický příjem (nadbytek tuků a jednoduchých sacharidů ve stravě) - nedostatek ovoce a zeleniny ve stravě - vysoká konzumace soli - nepravidelné stravování - nedostatečná pohybová aktivita - … ̶ 27 Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 28 Studie HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) ̶Studie HBSC se zaměřuje na monitoring zdraví a životního stylu 11, 13 a 15letých školáků ̶Projekt probíhá ve 4letých intervalech pod záštitou WHO a je souběžně realizován v 51 státech světa ̶Česká republika se jej účastní již od roku 1994 ̶Sběr dlouhodobě podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR a UNICEF ČR ̶ ̶Poslední sběr dat: květen/červen 2022 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 29 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 30 ̶ Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 31 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 32 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 33 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 34 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 35 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 36 ̶ [USEMAP] Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 37 ̶ [USEMAP] Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 38 [USEMAP] Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 39 Zastřešující cíl: Zdraví všech skupin obyvatel se zlepšuje ̶Naplnění definovaných specifických cílů Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 40 STÁRNUTÍ POPULACE STÁRNUTÍ PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ POHYB, OBEZITA, STRAVOVACÍ NÁVYKY ALKOHOL KONOPÍ DLOHODOBĚ NEPŘÍZNIVÝ ZDRAVOTNÍ STAV DUŠEVNÍ PORUCHY Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 41 Specifický cíl: Prevence nemocí, podpora a ochrana zdraví; zvyšování zdravotní gramotnosti VÝCHOZÍ STAV Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 42 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 43 Dílčí cíl 1.2.4: Tvorba Národního programu zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti, realizace dílčích programů a monitoring zdravotní gramotnosti Opatření: ̶implementace Národního programu podpory zdravotní gramotnosti realizací schválených intervenčních projektů ̶vytvoření programu Zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti působením na adolescentní populaci ve spolupráci s lékaři primární péče ̶nastavení systému školení pedagogických pracovníků se zaměřením na zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti u žáků a realizace školení ̶nastavení systému vzdělání všeobecných sester ve zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti obyvatel a podpoře zdraví ̶podpora pohybové aktivity a realizace programů na zastavení nárůstu nadváhy a obezity u dětí a dospělých a medializace tohoto tématu ̶realizace pravidelného monitoringu zdravotní gramotnosti v rámci mezinárodního srovnávacího šetření ̶ Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 44 Zpráva o průběhu realizace (4.8. 2023) - zde ̶NZIP: Prevence a zdravý životní styl (odkaz) ̶SZÚ: Podpora zdraví v rodinách Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 45 PODPORA ZDRAVÍ V RODINÁCH Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 46 www.prevencedetskeobezity.cz (2023) Společnost pro výživu: „…počet dětí s obezitou roste, ale kapacita pediatrů naopak ubývá…“ - webové stránky s potřebnými informacemi pro rodiče, pedagogy - s vodítkem, jak pokračovat“ Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 47 SPV, 2021 Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 48 Příklad: Intervenční projekt (střední školy) Když čteš, možná neztloustneš – aneb naučme se rozumět označování potravin: 1.stanoviště: Legislativa a označování potravin 2.stanoviště: Výživové údaje 3.stanoviště: Obaly a matematika 4.stanoviště: Značky kvality 5.stanoviště: Nutriční a zdravotní tvrzení, alergeny Adobe Systems Komunitní výživa a zdravotní péče u vybraných skupin obyvatel 49 Výukové programy ̶www.viscojis.cz/teens - Výživa ve Výchově ke zdraví - výukový program pro pedagogy 2. stupně ZŠ, - e-learningový kurz „Výživa ve výchově ke zdraví“ pro střední školy i širokou veřejnost ̶www.pav.rvp.cz - Pokusné ověřování účinnosti programu zaměřeného na změny v pohybovém a výživovém režimu žáků základních škol (Pohyb a výživa), 2013 - 1. stupeň ZŠ ̶