Orální histologie a embryologie doc. Mgr. Jan Křivánek, Ph.D. jan.krivanek@med.muni.cz 20. 2. 2024 Přednáška 1 Cíle předmětu • Mikroskopická stavba orgánů orofaciálního systému • Spojitost stavby s funkcí orgánů v této oblasti • Detailní pochopení vývojových procesů, které utvářejí celou oblast • Pochopení pozadí vrozených vývojových vad Přednášky: Sudý týden Úterý 12:30 – 14:10 122 Cvičení: Sudý týden Úterý 10:00 – 11:40 sk. 21B + 23 126 Úterý 12:30 – 14:10 sk. 21A + 22 122 Zvaná přednáška: Úterý 21. 5. 2024, 12:30 – 13:45, B11/206 prof. Anamaria Balic Vyučující: doc. Mgr. Jan Křivánek, Ph.D. Marina Štruncová, DDS, Ph.D. Úterý 21. 5. 2024, 12:30 – 13:45, B11/206 Povinná účast = Místo praktik prof. Anamaria Balic, MD, Ph.D. Zvaná přednáška Research Interests: - Dental stem cells and stem cell niches - Tooth development - Tooth agenesis - Tooth regeneration - Craniofacial development Praktika: 100% účast na prakticích Úspěšně vypracovaný zápočtový test (7. 5. 2024) Samostatně vypracované všechny odpovědníky Účast na zvané přednášce 21. 5. 2024 Zkouška: Započtená praktika Písemný test (minimálně 60 % správných odpovědí). V testu bude 30 otázek +1 bonusová. Multiple choice + krátké psané odpovědi (inovované testy) Úspěšné absolvování Histologie I + II již není podmínkou připuštění ke zkoušce z OHE V průběhu přednášek se můžou vyskytnout možnosti, jak získat bonusové body k závěrečnému testu Ve zkoušce můžou být otázky z prezentací na cvičeních a přednáškách (písemných i ústně sdělených informací), z odpovědníků a ze vzájemných diskusí během praktik a přednášek. Pro detailnější pochopení látky je doporučeno studium ucelené literatury například: Ten Cate's Oral Histology: Development, Structure, and Function. Antonio Nanci Essentials of Oral Histology and Embryology: A clinical Approach Illustrated Dental Embryology, Histology and Anatomy, Fehrenbach and Popowics Oral Anatomy, histology and Embryology, Berkovitz, Holland, Moxham Ukončení předmětů Ten Cate's Oral Histology: Development, Structure, and Function. Antonio Nanci Essentials of Oral Histology and Embryology: A Clinical Approach Daniel J. Chiego Odpovědníky • Každých 14 dní jeden odpovědník • Odpovědník bude zveřejněn v přednáškovém týdnu • Je potřeba ho vypracovat do konce následujícího týdne (týden ve kterém jsou praktika) • Každý odpovědník se skládá asi z 10-15 otázek na které je potřeba odpovědět vlastními slovy • Odpovědníky mají sloužit k zamyšlení se nad probíranou látkou, procvičení získaných znalostí • Otázky z odpovědníků se mohou objevit u zkoušky • Na následující přednášce budou probrány správné odpovědi Harmonogramvýuky Soubor struktur hlavy a krku, které: o Zajišťují přijímání, rozmělňování a zpracování potravy o Zprostředkovávají chuťové a hmatové vjemy o Tvoří rozhraní pro sociální interakce (funkce fonetická, esteticko-fyziognomická při mimice) o (Upravují vdechovaný vzduch) (Helms et al. 2005) Vývoj z žaberních oblouků a výchlipek, čelního (frontonazální) výběžku a výběžků pro horní a dolní čelist Orofaciální systém Orofaciální systém Součásti orofaciálního systému jsou: • Skeleton faciei - kostra obličeje (mandibula, maxilla, ossa zygomatica, os ethmoides, ossa nasalia et lacrimalia, vomer, ossa palatina, os hyoides) • Cavitas oris s obsahem - lingua (jazyk), dentes, parodont, slinné žlázy (glandulae salivariae) • Art. Temporomandibularis • Žvýkací a mimické svalstvo • Měkké struktury (tkáně) obličeje - rty, tváře, brada • Tvrdé a měkké patro (palatum durum a palatum molle) • Hltanová úžina (isthmus faucium) • Patrové mandle a mandle jazyková Orofaciální systém • Základní anatomie dutiny ústní • Orální sliznice a její typy (členění) • sliznice krycího typu • sliznice mastikačního typu • specializovaná orální sliznice • Stavba chuťových pohárků • Rty • Jazyk Dutina ústní (cavitas oris) vestibulum oris / cavitas oris propria Stěny (kosti splanchnokrania, přilehlé měkké struktury) Rty, tváře, tvrdé a měkké patro a ústní přepážka (tzv. spodina ústní dutiny), vzadu skrz hltanovou úžinu (isthmus faucium) spojena s orofaryngem Obsah Jazyk, zuby + parodont, dáseň, patrové mandle, jazyková mandle Velké slinné žlázy: podčelistní a podjazyková (příušní uložena vně) https://bonebroke.org/ https://inside.ucumberlands.edu Dutina ústní (cavitas oris) Kromě zubů kryje všechny stěny Orální sliznice má 2 vrstvy: epitel + lamina propria mucosae Na některých místech je mezi sliznici a podklad stěny vloženo podslizniční vazivo - tela submucosa Funkce orální sliznice: • Protektivní - odolná vůči mechanickým zásahům nebo účinkům bakteriální mikroflóry • Sekreční - účast v produkci sliny (malé slinné žlázky) • Senzorická - sídlem receptorů snímajících teplo a chlad, bolest, hmat, chuť • Zpracování potravy Zvláštnost orální sliznice: • Tvoří přechod mezi kůží a sliznicí trávicí trubice (začíná v hltanu) • Podobně jako kůže derivuje z ektodermu a (ekto)mezenchymu (kraniální konec crista neuralis) • Ostatní oddíly trávicí trubice nebo jiné trubicovité orgány se vyvinuly z endodermu ev. mezodermu a mezenchymu mezodermového původu • Epitel dutiny ústní si díky ektodermovému původu ponechal některé znaky epidermis (stratifikaci buněk, keratinizaci, přítomnost speciálních buněk) Sliznice dutiny ústní (orální sliznice) (Soukup et al., Nature 2005) Regenerace orální sliznice Doba obnovy epitelu: 4 - 24 dnů Výrazné místní rozdíly Epitelový úpon (Gottliebova manž.) 4-6 dnů Epitel gingiva affixa (mastikační sliznice) 10 dnů Chuťové pohárky 10 - 14 dnů Krycí epitel sliznice rtů a tváří 14 dnů Krycí epitel sliznice spodiny ústní 20 dnů Mastikační epitel sliznice tvrdého patra 24 dnů Epidermis obličeje a přední strany krku 7 dnů Epidermis ostatní kůže 30 dnů (rychlejší obrat je vysvětlován induktivním působením ektomezenchymu) Waasdorp, et al., 2021 Mak, et al., 2009 desJardins-Park, et al., 2019 Cook, Sarah et al. A food perspective. Food Hydrocolloids. 2017. Orální sliznice Krycího typu (65 %) vnitřní plocha rtů a tváří, měkké patro, spodní stranu jazyka, spodinu dutiny ústní a alveolární výběžky lamina propria je z řídkého kolagenního vaziva, mezi sliznici a podklad se vsouvá tela submucosa, sliznice je proti podkladu v omezené míře posunlivá Mastikačního typu (25 %) tvrdé patro a dáseň epitel je zrohovatělý tela submucosa většinou chybí lamina propria z hustého kolagenního vaziva neuspořádaného typu a pevně srůstá s periostem (mukoperiost) Specializovaná (10 %) hřbet jazyka členěna v papily, epitel částečně zrohovělý, chybí tela submucosa – lamina propria přirostlá k aponeurosis linguae Klasifikace orální sliznice B, In histologic sections, the gingival epithelium is seen to be tightly bound to bone by a dense fibrous connective tissue (CT), whereas the epithelium of the lip (C) is supported by a much looser connective tissue. Gingiva Ret • Lamina propria z hustého kolagenního vaziva neuspořádaného • Pevně srůstá s periostem (mukoperiost) • Lamina propria z řídkého kolagenního vaziva • Mezi sliznici a podklad se vsouvá tela submucosa • Sliznice je proti podkladu v omezené míře posunlivá Orální sliznice krycího typuOrální sliznice mastikačního typu Epitel Lamina propria Mukóza (sliznice) Tela submucosa ( ) epitel vrstevnatý dlaždicový • mastikační typ sliznice • specializovaná sliznice Orální sliznice nerohovějící rohovějící • krycí typ sliznice Lamina propria mucosae Obsahuje četné melanocyty nebo melanofágy Proti epitelu vysílá papily, jejichž tvar, výška a hustota závisejí na mechanickém namáhání sliznice Rozdíl mezi: Melanofágy, melanocyty, (melanofory), melanosomy a melaninem !! Lamina epithelialis: tlustý vrstevnatý dlaždicový epitel Squid skin https://youtu.be/0wtLrlIKvJE?t=12 (Yadav et al., 2012) Nerohovějící Stratum basale - melanin Stratum spinosum Stratum intermedium Stratum superficiale Rohovějící Stratum basale - melanin Stratum spinosum Stratum granulosum - keratohyalin Stratum corneum - keratin V epitelu jsou 4 vrstvy - označují se podobně jako u epidermis lamina propria tela submucosa Orální sliznice krycího typu klin. termín: mukoperiost gingiva Orální sliznice mastikačního typu palatum durum palatum mole Patro tuková zóna žlázová zóna raphe palati (slizniční řasa ve střední čáře patra dutiny ústní) Tvrdé patro (palatum durum) Mastikační sliznice: • Epitel vrstevnatý dlaždicový rohovějící • Tela submucosa chybí • Velká regionální variabilita Člení se v následující oblasti: Raphe palati • Oblast střední čáry od papilla incisiva k měkkému patru, sliznice raphe palati bez žlázek a adipocytů • Vzniká fúzí maxilárních výběžků (rozštěpy) Foramen incisivum • Lokace na papilla incisiva (event. v její těsné blízkosti) • Ve fetálním období spojení dutiny nosní a ústní • Před porodem nebo krátce po porodu spojení zanikne Tuková zóna • Párový útvar • Mediální ohraničení tvoří papilla incisiva a přední část raphe palati, laterální dáseň a premoláry • Sliznice je složena ve 3-5 příčně postavených řas – plicae palatinae transversae, jejichž podklad tvoří nakupení a proužky hustého kolagenního vaziva, mezi nimi jsou tukové buňky, někdy i tukové lalůčky Žlázová zóna • Párový útvar • Dorzální pokračování tukové zóny, hladká sliznice, obsahuje četné čistě mucinózní glandulae palatinae Místní rozdíly ve skladbě sliznice tvrdého patra Tvrdé patro – žlázová zóna (frontální řez) glandulae palatinae Ret Na sagitálním řezu: ventrální kožní strana dorzální slizniční strana podklad m. orbicularis oris přechodová zóna - červený lem rtu Vermilion zone Proč mají rty červenou barvu? glandulae labiales (smíšené žlázy) Jazyk Lingua (lat.) Glossa (gr.) radix Strukturní základ: intra- a extraglosální příčně pruhované svaly Evolučně se jazyk vyvinul u suchozemských obratlovců a obojživelníků (tetrapoda) ze svalů spodiny ústní Povrch jazyka Hřbet (dorsum linguae) specializovaná orální sliznice Spodní strana orální sliznice krycího typu Vazivové části aponeurosis linguae - tuhá vazivová blána septum linguae z hustého kolagenního vaziva a perimysium Žlázy jazyka mucous serous mixed Glandula apicis linguae (gl. Blandini) složená žláza Ebnerovy serózní žlázky (SŽ) se sekrečními oddíly tubulárního charakteru (VS-vazivové septum) Ebnerovy žlázy - gll. gustatoriae serózní Vyústění vývodu (V) Ebnerových žlázek (SŽ) na dně papilární brázdy (PB). Weberova mucinózní žláza MT – mucinózní tubuly, V-vývod. Weberovy žlázky - gll. linguales post mucinózní Ebnerovy žlázky - gll. Gustatoriae serózní Weberovy žlázky - gll. linguales post mucinózní Specializovaná orální sliznice • Pevně srostlá s aponeurosis linguae • Nerovný až drsný povrch • Slizniční výrůstky - jazykové papily • Až na nitkovité papily jsou kryty nerohovějícím vrstevnatým dlaždicovým epitelem Dorsum linguae Papillae fungiformes (houbovité) Apex, Houbovité útvary (výška 0,5 - 1,5 mm, šířka 0,5 - 1,0 mm) V epitelu bývají chuťové pohárky Papillae filiformes (nitkovité) Nejpočetnější, po celé dorzální ploše (od apex lingualis po sulcus terminalis) Štětečkům podobné útvary (výška 0,5 - 1,0 mm, šířka 0,2 - 0,3 mm) Epitel rohovatí - při váznoucím odlupování tzv. „povleklý jazyk“ Papillae filiformes vs. Papillae fungiformes chuťový pohárek Rozdíly v keratinizaci Papillae foliatae (listovité) • Počet: 3 - 8 • Svisle postavené slizniční řasy • Rudimentární, laterálně na rozhraní těla a kořene jazyka • Obsahují chuťové pohárky Papillae vallatae / circumvallatae (hrazené) Největší (výška 1-4 mm, šířka 1-3 mm), Počet: 7–12 těsně před sulcus terminalis, do sliznice zanořeny - od prominujícího valu papilu odděluje hluboká cirkumpapilární brázda, chuťové pohárky Papilla vallata von Ebnerovy žlázyCirkumpapilární brázda Základní chutě: Sladká Slaná Kyselá Hořká Umami Další (diskutované): Tuk Kov ? Chuť Proč vnímáme chutě? (Chaudhari et Roper, JCB, 2010) (caliculi gustatorii) Intraepitelové útvary Najdeme je: • V epitelu na bocích hrazených papil a v epitelu cirkumpapilárního valu • Na vrcholu houbovitých papil • U listovitých papil a vzácně i jinde v ústní dutině Počet se uvádí mezi 2 000 – 10 000 (jejich počet klesá ve stáří) Chuťové pohárky Porus gustatorius (Kikut-Ligaj, et al., 2015) (caliculi gustatorii) Buněčná úroveň: • V každém pohárku je asi 30-80 neuroepitelových buněk vřetenovitého tvaru • Existují 3 (+1) typy buněk v chuťových pohárcích rozlišitelných pomocí elektronové mikroskopie i imunohistochemického barvení: Typ I Nejčetnější (asi polovina buněk) Podpůrná funkce, možný podíl na vnímání chuti Typ II Přiléhající k intraepitelovým nervům Nemají synapse, přenos signálu pomocí purinergní signalizace Typ III Jako jediné mají jasně identifikovatelné synapse Bazální buňky (Typ IV) Nediferencované buňky - kmenová funkce Chuťové pohárky (Roper, et al., 2017) (Barlow, 2021) Detekce chuti Inervace chuťových pohárků: • Pohárky houbovitých papil - n. facialis - chorda tympani (spojka s n. lingualis) • Pohárky na listovitých a hrazených papilách – n. glossopharyngeus • Pohárky v jiné lokalizaci (radix lingue, isthmus faucium) - n. vagus Přenos chuťových signálů (Kumari, et al., Int. J. Mol. Sci. 2023)