Úvod do nemocničního stravování
Nemocniční stravování je základní modalitou nutriční péče, kterou můžeme pacientovi v nemocnici poskytnout. Prostřednictvím stravy by měl pacient přijmout maximální množství živin, přičemž pokud strava nestačí, přistupujeme jako první k jejím modifikacím, fortifikacím aj., než sáhneme po dalších způsobech výživy, jako jsou sipping či parenterální výživa.
Jaké má nemocniční stravování být?
Cílem nemocničního stravování není pouze dostat do člověka potřebné množství živin, ale rovněž uspokojit jeho psychologické potřeby, potěšit jej, motivovat jej, vzdělávat jej a zároveň mu ukázat, že i při jeho dietním omezení lze pokrmy připravovat atraktivně a chutně.
Z čeho nemocniční stravování vychází?
Dietní systém dle Doberského
Původní dietní systém z roku 1955, přeložen ze sovětské předlohy z 20. let 20. století. Poslední aktualizace z roku 1991 prof. Andělem se používá v mnohých nemocnicích dodnes.
Systém nutriční péče dle pravidel Metodického doporučení
První dokument na státní úrovni upravující všechny aspekty nutriční péče ve zdravotnickém zařízení. Prosazuje značnou míru individualizace nutriční péče nejen na úrovni pacienta, ale i dietního systému jako celku (nutriční hodnoty dle typického pacienta apod.). Do rozhodování v rámci procesu nutriční péče přináší riziko malnutrice.
Metodické doporučení v mnohých bodech vychází z doporučeného postupu ESPEN k nemocničnímu stravování, jako je např. struktura dietního systému, jeho adaptace na podmínky zařízení, možnost výběru stravy či pravidelný sběr zpětné vazby od pacientů.
Výběr stravy pacientem
V souladu s doporučeným postupem ESPEN a Metodickým doporučením by pacient měl mít možnost výběru stravy, který je v mnohých zahraničních nemocnicích již standardem. Stravu si lze alespoň v omezeném režimu již vybírat i v některých zařízeních u nás.
Stále však nejsme v situaci, kdy by tato možnost byla běžnou, přestože byla zmiňována již v Rezoluci ER o stravě a nutriční péči v nemocnicích. Ta kromě výběru stravy již v roce 2003 přinesla myšlenky jako možnost pacienta spolupodílet se na poskytované nutriční péči, předepisování výhradně odůvodněných dietních omezení nebo chráněné časové úseky, které jsou vyhrazené na jídlo a nelze pacienta odvážet na vyšetření apod.
Možnost výběru stravy pacientem v jedné z nemocnic v New South Walesu, Austrálie: