Mikrobiologie v kostce (přesněji: Klinická mikrobiologie v kostce) MUDr. Ondřej Zahradníček Mikrobiologický ústav lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Abych se představil • MUDr. Ondřej Zahradníček • povolání: klinický mikrobiolog, asistent na LF MU • to znamená, že učím mediky na praktických cvičeních a také je z nich zkouším • přednášky a teoretické zkoušení zajišťuje přednosta našeho ústavu, prof. Votava • kromě studentů všeobecného lékařství u nás učíme i zubaře, bakalářské obory (všeobecná sestra, porodní asistentka, zdravotní laborant) a studenty z.přírodovědecké fakulty Náš ústav V naší praktikárně Klinická mikrobiologie Jak se k tomu člověk dostane Co nás čeká • Povídání o mikrobech a jejich vlastnostech • Povídání o určování mikrobů a vůbec o práci v laboratoři klinické mikrobiologie • Představení některých běžných a důležitých klinicky významných mikrobů • Odpovědi na Vaše dotazy (můžete se ale ptát i přímo k jednotlivým tématům) I. Mikroby a jejich vlastnosti Co je to mikrob • Musí to být živé. Zrníčko prachu není mikrob, i když je mikroskopické • Musí to být mikroskopické. Žirafa není mikrob, i když je živá Z druhé podmínky se připouštějí výjimky. Třeba tasemnice patří do mikrobiologie přesto, že mohou mít deset metrů. Ale jejich vajíčka jsou mikroskopická. Co jsou všechno mikroby • Mikroby jsou tedy například mikroskopické řasy a sinice, archea (dříve archeobaktérie), různé organismy schopné vydržet hluboko pod mořem nebo v extrémních podmínkách horkých pramenů • Jako klinického mikrobiologa mne tyto mikroby neživí, přesto musím uvést, že jsou zajímavé a úžasné Co tyhle mikroby umí • Přežívají v moři v hloubce 10 km • Přežijí i teploty kolem 110 stupňů Celsia • Vydrží značnou radioaktivitu • Jsou schopny místo kyslíku „dýchat“ síru či dusík (zkrátka, mají jiný akceptor elektronů než atom kyslíku) • Mnoho věcí ovšem umějí i mikroby lékařsky významné, jak si povíme dále Třídění živých organismů • Priony – neobsahují DNA, většinou se vůbec nepovažují za živé organismy • Viry a bakteriofágy • Buněčné organismy – Archea (archeobakterie) – Eubacteria (eubakterie) – Eucarya (eukaryotní organismy) • jednobuněčné • mnohobuněčné Klinicky významné mikroby • Klinicky významné mikroby jsou takové, které jsou významné pro lidské tělo (ne tedy pro člověka = tvůrce, ale pro člověka = objekt) • „Významné pro tělo“ ani zdaleka není totéž jako „tělu škodlivé“. Naopak, mnohé jsou neškodné, nebo dokonce pomáhají • Každý organismus má své klinicky významné mikroby: člověk, každý druh zvířete či rostliny. Dokonce i mikroby (třeba bakterie) mají své mikroby (bakteriofágy). Hlavní klinicky významné mikroby • Viry (a priony) • Bakterie (třeba streptokok nebo Escherichia) • Houby (kvasinky a plísně) • Paraziti – přesahují pojem mikrob: – Vnitřní paraziti • Prvoci (třeba původce malárie) • Motolice (třeba motolice jaterní) • Hlístice (třeba roup nebo škrkavka) • Tasemnice (třeba tasemnice dlohočlenná) – Vnější paraziti (vši, blechy, štěnice) Co nás zajímá o mikrobech Co nás zajímá o klinicky významných mikrobech Morfologie klinicky významných mikroorganismů • Viry se skládají z DNA nebo RNA a bílkovin; některé viry mají navíc membránový obal, který „ukradly“ nějaké hostitelské buňce • Viry mají kubickou nebo šroubovicovou symetrii. Některé mají třeba tvar dvanáctistěnu. Mohou tvořit „pseudokrystaly“ • Kvasinky mají tvar vajíčka, mohou pučet a tvořit tzv. pseudomycelia. Na povrchu mají b. stěnu • Vláknité houby a paraziti jsou tvarově velice rozmanití, navíc se liší vývojová stádia Morfologie bakterií • Koky ve dvojicích (diplokoky), v řetízcích a ve shlucích (neříkejme raději „streptokoky“ a „stafylokoky“, bylo by to matoucí) • Tyčinky rovné či zahnuté (vibria), případně několikrát zahnuté (spirily), krátké nebo dlouhé, tvořící až vlákna či rozvětvená vlákna; konce mohou být oblé či špičaté a i tyčinky můžou být různě uspořádané • Spirochety – tenké spirálovité bakterie • Beztvaré bakterie, například mykoplasmata (nemají buněčnou stěnu, takže nemají tvar) Zprohýbaná tyčinka – helikobakter Spirochety Typ buněčné stěny • Grampozitivní bakterie mají tlustou a jednoduchou buněčnou stěnu. Jsou odolné hlavně mechanicky. Při barvení podle Grama jsou fialové. Například stafylokoky. • Gramnegativní bakterie mají tenkou, ale o to složitější buněčnou stěnu. Jsou odolné hlavně chemicky. Při barvení podle Grama jsou červené. Například escherichie. • Gramem se nebarvící bakterie buněčnou stěnu nemají (mykoplasmata) nebo ji mají hodně jinou (mykobakteria). Grampozitivní Fimbrie a bičíky • Mnohé bakterie jsou schopny pohybu • K pohybu slouží hlavně bičíky • Fimbrie mohou vedle pohybu sloužit např. i k přilnutí bakterie na povrch nebo při výměně genetické informace • Bičíky bakterií jsou úplně jiné než bičíky eukaryotních organismů Bakterie s bičíky (Escherichia coli) Pouzdro a biofilm • Pouzdro obklopuje jednotlivou bakterii, popř. dvojici. Není to už integrální součást bakteriální buňky, spíš nánosy molekul (většinou polysacharidů), které buňku chrání • Biofilm je souvislá vrstva, vzniklá z bakterií, jejich pouzder a dalšího materiálu. Biofilm je mnohem odolnější než jednotlivá bakterie, žijící v tzv. planktonické formě Jak se tvoří biofilm bakterií • Přímý kontakt plouvoucích bakterií s.povrchem • Přilnutí na tento povrch • Růst a shlukování těchto bakterií do mikrokolonií • Produkce polymerové matrix • Vytvoření trojrozměrné struktury, které se říká biofilm • Bakterie regulují svůj počet pomocí takzvaného quorum sensingu (Podle kolegyně Černohorské z našeho ústavu) Neobarvené pouzdro V barvení dle Burriho byly nabarveny bakterie na červeno a pozadí dobarveno tuší; mikroskopista pak tuší pouzdro tam, kde se nic neobarvilo Sporulace • Sporulace je něco jako zimní spánek, ale dovedený oproti zimnímu spánku zvířat k mnohem větší dokonalosti • Spory přežijí velmi vysoké teploty, vyschnutí, desinfekci a podobně • Spora vzniká jako endospora: buňka se rozdělí, ale neoddělí úplně: jedna část se mění ve sporu, která je zavzata do té druhé buňky • Nepleťme si spory bakterií a spory hub! Spory jsou biochemicky neaktivní, samy o sobě se nebarví při téměř žádném barvení Fyziologie a metabolismus bakterií • Tak jako každý organismus, i bakterie mají svůj katabolismus a anabolismus • Katabolismus může být trojí: – Fermentace – štěpení bez potřeby kyslíku. Málo energeticky výhodný, ale nepotřebuje kyslík. Využívají ji například střevní bakterie – Aerobní respirace – z mála živin se získá hodně energie, je ale nutný kyslík. Využívají ji bakterie, které nacházíme ve vnějším prostředí, na rostlinách aj. – Anaerobní respirace – jiný akceptor elektronů než kyslík, pro člověka málo významné Množení bakterií • Každá bakterie má svou generační dobu • Za jednu generační dobu jsou z jedné dvě, za desetinásobek je z jedné bakterie 1024 bakterií (teoreticky) a podobně • Ideální množení by existovalo pouze kdybychom neustále přidávali živiny a popř. kyslík a odebírali odpadní produkty V jedné z našich laboratoří Reálná růstová křivka • Fáze latence – bakterie jsme nechali kultivovat, ale ještě jich nepřibývá • Fáze exponenciální – růst se zrychluje • Fáze stacionární – rostou pořád stejně rychle • Zpomalení a zastavení růstu – došly živiny, je příliš mnoho odpadů, nebo bakterie samy regulují svůj počet pomocí „quorum sensingu“ Substráty • Pro své energetické potřeby využívají bakterie různé substráty • Každá bakterie má jinou škálu substrátů, jinou škálu biochemických reakcí, které provozuje (tak, jako se liší i živočichové např. schopností / neschopností vyrábět si vitamín C) • Tyto rozdíly lze velice dobře využívat při určování bakterií – víme, že bakterie, která má štěpí substráty B, F, L, M, P, S, V, Z a neštěpí H, Ch, K, R, D, T, N musí být bakterie X. ypsilon Příklad – štěpení močoviny u helikobaktektera Životní podmínky bakterií „in vivo“ (za živa) i „in vitro“ (na Petriho misce) • Pro život bakterií jsou nutné určité podmínky • Tyto podmínky musíme splnit také v případě, že chceme bakterie uměle pěstovat (třeba proto, abychom je přitom mohli určovat) • Nestačí takové, aby bakterie přežívala. Musí být i schopna se množit • Na druhou stranu, pokud s bakteriemi bojujeme (při desinfekci, sterilizaci), nestačí obvykle potlačit jejich množení, ale musíme je úplně zahubit. Životní podmínky – pokračování • Podmínky musí být splněny, co se týče teploty, pH, koncentrace solí a mnoha dalších věcí • Nepůsobí přitom jednotlivě, kombinují se Přestat růst ještě neznamená hynout Důležitým faktorem je vždy čas… Mikroby a makroorganismus • Z hlediska klinické mikrobiologie je významný vztah mikroorganismus – makroorganismus (což může být člověk, ale také zvíře či rostlina) • Může jít o symbiózu, neutrální vztah či antibiózu • Z potravního hlediska může jít o komensalismus, saprofytismus nebo parazitismus • Ne vždycky se dají mikroby jednoduše „zaškatulkovat“. Často záleží na okolnostech, jestli bude mikrob „zlý“ nebo „hodný“ Patogenita mikroorganismů • Existují mikroby nepatogenní – neschopné vyvolat nemoc. Většinou jsou to ty, které vůbec nejsou schopny do organismu proniknout. • Existují mikroby podmíněně patogenní, které vyvolávají nemoci jen za určitých podmínek. Často jsou to prospěšné bakterie, které jsou většinou „hodné“ a jen výjimečně začnou „zlobit“, když se třeba dostanou kam nemají, nebo když zmutují • Existují i mikroby obligtně patogenní, které vyvolávají nemoc vždy, když se dotanou do těla v dostatečném počtu a vhodným způsobem Virulence mikrobů • Virulence se dá pochopit jako míra patogenity organismu. Podmíněně patogenní druh mikroba může zahrnovat kmeny virulentnější a méně virulentní • Virulence může být dána například produkcí toxinů, schopností přilnout na sliznici (třeba i ve formě biofilmu) či schopností vniknout do tkání. Hodné mikroby: běžná mikroflóra • Mnoho mikrobů nám pomáhá. Tím, že osidlují naše sliznice, zabrání tomu, aby je osídlily zlé patogenní mikroby. Některé pomáhají i jinak • Nejvíc, asi kilogram, je jich v tlustém střevě • Hodně mikrobů je i v dutině ústní a v hltanu • U žen je mikrobní ekosystém v pochvě • I přes relativní nedostatek vody má svoji mikroflóru také kůže (poněkud se liší na různých místech) Mikroflóra jako ekosystém • Kdysi lidé mysleli, že všechny škůdce úrody jednoduše zahubí například DDT. Ukázalo se ale, že takový brutální zásah často nadělá víc škody než užitku, zvlášť když se použije nevhodným způsobem • Podobně složitý ekosystém je i třeba střevní mikroflóra. I proto dnes na střevní infekce většinou nedoporučujeme antibiotika, protože systém „rozhodí“ často ještě víc. Jak bojujeme s mikroby • Dekontaminační metody (desinfekce a sterilizace) likvidují mikroby ve vnějším prostředí. Využívají poměrně jednoduché fyzikální a chemické principy (teplo, záření, oxidační činidla, tenzidy) • Antimikrobiální látky likvdují mikroby uvnitř mikroorganismu. Mechanismy působení musí být mnohem jemnější a specifičtějí • Imunizace (pasivní a aktivní) využívá přirozené obranyschopnosti organismu Sterilizace × desinfekce • Sterilizace je postup, který vede ke sterilitě, tj. ničí všechny formy života. Je zbytečné uvádět v definici „včetně spór“ – když všechny, tak zkrátka všechny, i cysty parazitů, houby, neobalené viry, zkrátka všechno. • Desinfekce je postup, který ničí patogeny přítomné v daném prostředí. Protože spektrum patogenů je jiné v ordinaci praktického lékaře a jiné v TBC léčebně, je jiná i správné desinfekce. • Oproti klasickým představám existuje i chemická sterilizace a fyzikální desinfekce. Antimikrobiální látky • Na rozdíl od desinfekce nemusí vždy mikroby usmrcovat, ale stačí, když potlačí jejich množení. Se zbylými mikroby už si pak tělo většinou poradí samo • Toto ale neplatí u pacientů v těžkém stavu. U těch nestačí látky, které zastavují růst (mikrobistatické) a jsou potřeba látky, které mikroby usmrcují (mikrobicidní) Druhy antimikrobiálních látek • Látky působící celkově: – Antiparazitární látky proti parazitům – Antimykotika proti kvasinkám a vláknitým houbám – Antivirotika proti virům – Antituberkulotika proti mykobakteriím – Antibiotika proti bakteriím (přírodního původu) – Antibakteriální chemoterapeutika také proti bakteriím, ale syntetická V poslední době se stírají rozdíly mezi posledními dvěma • Látky působící lokálně: antiseptika Primárně baktericidní a primárně bakteriostatická antibiotika Imunizace - princip • Imunizace je postup, při kterém do těla podáme protilátky (pasivní imunizace), anebo tělo povzbudíme k jejich tvorbě (aktivní imunizace) • Hladovému muži na břehu řeky – nachytáme ryby – pasivní imunizace – pomůžeme, aby se naučil ryby chytat – aktivní imunizace – někdy kombinujeme obojí Pasivní imunizace • Do organismu jsou vneseny už hotové protilátky nebo sérum, které je obsahuje. • Nevýhoda: protilátky od cizího člověka nikdy nejsou stejné, fungují méně účinně a postupně se jich tělo zbavuje (krátkodobý účinek) • Výhoda: organismus je chráněn okamžitě. Nevýhodu krátkodobého účinku lze odstranit, pokud pasivní imunizaci zkombinujeme s pasivní (napřiklad u tetanu) Aktivní imunizace • Aktivní imunizace = očkování: do organismu je vnesena očkovací látka, obsahující tzv. antigen. Tělo je antigenem "vyprovokováno" a vytváří protilátky. • Očkování proti TBC – výjimka: cílem zde není vyvolat tvorbu protilátek,ale tvorbu buněčné imunity, což souvisí se zvláštními mechanismy u TBC infekce Očkování velice pomáhá při boji s mnohými nemocemi u nás i ve světě II. Určování mikrobů, práce laboratoře klinické mikrobiologie Diagnostika: průkaz a určování bakterií • Klinická mikrobiologie v praxi spočívá v tom, že lékař (ať už je to obvodní lékař, ambulantní specialista či lékař z kteréhokoli oddělení nemocnice) pošle do laboratoře vzorek • Úkolem klinickomikrobiologické laboratoře je prokázat v takovém vzorku případnou přítomnost mikrobů a pokud tam jsou, tak je také určit. • Určení nemusí být přesné, ale musí poskytnout dostatek informací pro léčbu Pojmy vzorek a kmen Vzorek je to, co je odebráno pacientovi a přichází na vyšetření do laboratoře: • kusový či tekutý materiál ve zkumavce či jiné nádobce (krev, sérum, moč...) • stěr či výtěr na vatovém tamponu, obvykle zanořeném do transportního média. Kmen je čistá kultura („výpěstek“) jednoho druhu mikroba Kmen získáme jedině kultivací (pěstováním) mikroba na pevné půdě. Kochův objev, že bakterie lze takto pěstovat, měl zásadní význam v dějinách mikrobiologie. Přehled metod • Metody přímé – Hledáme mikroba, jeho část či jeho produkt (například nějaký bakteriální jed – toxin) – Přímý průkaz ve vzorku – pracujeme s celým vzorkem (močí, krví, výtěrem z krku a podobně) – Identifikace kmene – určení vypěstovaného izolátu • Metody nepřímé – Hledáme protilátky. Protilátka není součástí ani produktem mikroba – je produktem makroorganismu, odezvou na činnost mikroba Přehled metod přímého průkazu Mikroskopie • Pozorujeme mikroby, u vzorku i buňky hostitelského organismu (epitelie, leukocyty a podobně) • Nativní preparát - na velké a/nebo pohyblivé mikroby • Nativní preparát v zástinu (hlavně spirochety) • Fixované a barvené preparáty – barvení podle Grama, podle Giemsy, podle Ziehl Neelsena (použití pro různé skupiny bakterií, hub či parazitů) • Elektronová mikroskopie – u virů; spíše výzkum než při běžném průkazu virů Kultivace (pěstování) bakterií (případně také kvasinek) • Bakterie často pěstujeme na umělých půdách • Bakterie na půdu naočkujeme a poté půdu umístíme do termostatu, většinou nastaveného na 37 °C (pro bakterie významné pro člověka je to většinou optimální teplota – což má logiku) • Za 24 (někdy až 48) hodin půdu vytáhneme a pozorujeme, jak nám bakterie vyrostly • Vláknité houby se pěstují mnohem déle • Viry a paraziti se většinou vůbec nepěstují Kultivace bakterií – podmínky • Bakteriím musíme připravit přijatelné vnější podmínky – teplotu, vlhkost apod. • Některé jsou dány nastavením termostatu, jiné složením kultivační půdy • Používáme různá kultivační média, sloužící k.určitým účelům • Aerobní a fakultativně anaerobní bakterie můžeme pěstovat za normální atmosféry • Striktně anaerobní bakterie vyžadují atmosféru bez kyslíku. Kapnofilní zase zvýšený podíl CO[2]. Nashledanou Připravené kultivační půdy se uchovávají v.chladničce Smysl kultivace bakterií • Proč vlastně v laboratoři bakterie pěstujeme? – Abychom je udrželi při životě a pomnožili. K tomu slouží kultivace na tekutých půdách i na „pevných“ půdách (to jsou půdy, které netečou, jejich základem je většinou agarová řasa) – Abychom získali kmen – pouze pevné půdy – Abychom je vzájemně odlišili a oddělili – používají se diagnostické a selektivní půdy, sloužící k identifikaci Pojem kolonie • Kolonie je útvar na povrchu pevné půdy. Pochází z jedné buňky nebo malé skupinky buněk (dvojice, řetízku, shluku) • V některých případech můžeme z počtu kolonií odhadnout počet mikrobů ve vzorku – nebo přesněji počet „kolonii tvořících jednotek“ (CFU) • Popis kolonií má významné místo v diagnostice Kultivace v praxi • Vzorek se vloží do tekuté půdy nebo nanese na pevnou půdu • U pevné půdy se ho snažíme tzv. mikrobiologickou kličkou rozředit, abychom získali jednotlivé kolonie a mohli dále pracovat s kmeny mikrobů • Tekuté půdy – jsou půdy pomnožovací – základem je zpravidla hovězí vývar a bílkovinný hydrolyzát – nejdůležitější je peptonová voda, bujón, VL-bujón, selenitový bujón (selektivně pomnožovací) Tekuté půdy Pevné (agarové) půdy • Abychom využili všech výhod, které pevné půdy nabízejí, musíme vzorek (kultivace vzorek à kmen), ale i kmen (kultivace kmen  kmen) dobře rozočkovat. Klasickým způsobem rozočkování je tzv. křížový roztěr. Co se dá popisovat u kolonií • Velikost • Barva • Tvar (okrouhlý…) • Profil (vypouklý…) • Okraje (výběžky..) • Povrch (hladký, drsný) • Konzistence (suchá…) • Průhlednost • Vůně/zápach • Okolí kolonie V případě směsi vytvoří každá bakterie svoje kolonie (při dobrém rozočkování) Pevné půdy Existují různé typy pevných půd • Diagnostické půdy – roste "kdeco, ale různě" (krevní agar, VL krevní agar) – Chromogenní půdy – zvláštní druh diagn. půd • Selektivní půdy – roste "jen málo co" (krevní agar s.10 % NaCl pro kultivaci stafylokoků) • Selektivně diagnostické půdy – např. Endova (jen G–, a rozlišení bakterií podle štěpení laktózy) • Obohacené půdy – k pěstování náročných baktérií (čokoládový agar, což je zahřátý krevní agar) • Speciální půdy – mají své zvláštní určení (MH půda pro testy citlivosti kmene k antibiotikům) Půdy diagnostické • Nepotlačují růst žádného mikroba • Zato díky svému složení rozlišují mikroby podle určité vlastnosti • Příkladem je krevní agar kee sledování hemolytických vlastností a VL krevní agar (podobný, ale na anaeroby) • Zvláštním případem půdy chromogenní a flurogenní Pevné selektivní půdy • Účelem je vyselektovat (vydělit) ze směsi baktérií pouze určitou skupinu nebo skupiny • Příkladem je agar pro stafylokoky s 10 % NaCl • Někdy je selektivnosti dosaženo přidáním antibiotika. Krevní agar s.amikacinem je selektivní pro streptokoky a enterokoky Selektivita hypersolného agaru Příklad selektivně diagnostické půdy – Endova půda Endova půda umí také rozlišit bakterie podle toho, jestli dovedou štěpit laktózu, nebo ne (diagnostická vlastnost). Chromogenní půdy • Chromogenní půdy obsahují barvivo, na které je navázaný specifický substrát barevnost se ztrácí, není to už barvivo, ale chromogen • Bakterie schopná štěpit specifický substrát změní chromogen zpět na původní barvivo Půdy se používají i k testování citlivosti na antibiotika • V tomto případě se bakterie naočkují po celé ploše a na půdu se nakladou kulaté papírky napuštěné jednotlivými antibiotiky (antibiotické disky). Antibiotika difundují agarem. Je-li kmen citlivý, vytvoří se zóna citlivosti. • Nejčastněji se používá bezbarvá MH půda, na které je zároveň dobře vidět i pigmenty bakterií Postup očkování výtěru z krku Výtěr z krku – reálný výsledek Pěstování anaerobních bakterií Biochemické identifikační metody • I mezi savci jsou rozdíly. Člověk neumí tvořit vitamin C, někteří savci ano • Bakterii předložíme určitý substrát a zkoumáme, zda ho bakterie pomocí svého enzymu změní v produkt. Produkt se musí lišit od substrátu skupenstvím či barvou. Neliší-li se, užijeme indikátor • Existuje přitom velké množství způsobů technického provedení tohoto typu testů. Možnosti praktického provedení • Rychlé testy (vteřiny až minuty) – Katalázový test – Testy s diagnostickými proužky (oxidáza) • Testy s inkubací (hodiny až dny) – Jednoduché zkumavkové testy – Složité zkumavkové testy – Sady jednoduchých zkumavkových testů – Testy v plastové destičce (miniaturizace) – Jiné testy (např. Švejcarova plotna) Katalázový test • Katalázový test: velmi jednoduchý, do substrátu (roztok H[2]O[2]) rozmícháme bakterie. Bublinky = pozitivita. Princip: 2 H[2]O[2] à 2 H[2]O + O[2] Příklady dalších testů: oxidázový test (diagnostický proužek) Provedení testu v praxi …a další testy Někdy se zkoumají i vzájemné interakce dvou různých bakteriálních kmenů Moderní biochemické testy zahrnují i desítky reakcí • Testy se dělají v důlcích plastových mikrotitračních destiček. • Počet testů v sadách kolísá od sedmi až po více než padesát • Liší se v technických detailech. Vždy je však substrát lyofilizovaný, bakterie se nejprve rozmíchá ve fyziologickém roztoku nebo suspenzním médiu a pak se kape či lije do důlků NEFERMtest 24 Pliva Lachema: do jednoho rámečku lze vložit čtyři trojřádky (čtyři testy, určení čtyř různých kmenů) Zahraniční soupravy Pokus na zvířeti Pokus na zvířeti býval důležitou součástí diagnostiky v začátcích mikrobiologie. Jsou ale výjimečné případy, kdy se uplatní i dnes. Průkaz nukleové kyseliny • metody bez amplifikace nukleové kyseliny (klasické genové sondy) • metody s amplifikací (namnožením) – PCR (polymerázová řetězová reakce) – LCR (ligázová řetězová reakce) • Principiálně se použití v mikrobiologii neliší od použití jinde (např. v genetice) • Nevýhoda – někdy jsou až příliš citlivé, takže se prokáže každá molekula DNA, která mohla třeba „přilétnout odněkud zvenčí“. Citlivost se dnes ale dá omezit. Co je to protilátka Protilátka je bílkovina, imunoglobulin, produkt imunitního systému člověka (nebo zvířete). Protilátka se dá prokázat pomocí specifického antigenu, proti kterému se vytvořila Serologické metody (založené na interakci antigen – protilátka) • pracují s reakcí antigen – protilátka (za vzniku komplexu); vzájemně se liší způsobem detekce komplexu antigen – protilátka • při stejném principu metod se dají využít pro průkaz antigenu (pomocí zvířecí protilátky) i pro průkaz protilátky v těle pacienta (pomocí antigenu mikroba, nebo i celého mikroorganismu) Serologická reakce v praxi Protilátku antigenem, nebo antigen protilátkou? Průkaz antigenu a antigenní analýza • V rámci průkazu antigenu (tedy přímého průkazu) lze ještě dále rozlišit dva podtypy: – Přímý průkaz antigenu ve vzorku, například ve vzorku mozkomíšního moku – Antigenní analýza (identifikace) kmene, izolovaného ze vzorku (například kmene meningokoka) • U nepřímého průkazu naopak vždy pracujeme se vzorkem, a to se vzorkem séra, kde hledáme protilátky Serologická laboratoř Čerstvá, nebo dávno prodělaná nákaza? • Po nákaze přetrvávají protilátky dlouhodobě, někdy celoživotně. Samotný nález protilátek tedy tolik neznamená. Pro rozlišení čerstvé × dávno prodělané nákazy se používá: – zjištění množství protilátek (jako tzv. titru) a změna tohoto množství v čase (dynamika titru) – rozlišení protilátek třídy IgM a IgG (jen u některých novějších reakcí je to ovšem možné) – stanovení tzv. avidity (síly vazby protilátek) Průběh protilátkové odpovědi • Akutní infekce: velké množství protilátek, převážně třídy IgM • Pacient po prodělané infekci: malá množství protilátek, hlavně IgG (imunologická paměť) • Chronická infekce: různé možnosti Ukázka serologické reakce ELISA Práce laboratoře v praxi • Do laboratoře přijde vzorek • K nepřímému průkazu jsou přijímány vzorky séra (kde hledáme protilátky) • K přímému průkazu jsou přijímány vzorky z těch míst na těle, kde předpokládáme infekci: nejčastější jsou výtěry z krku a nosu, vzorky moče a stolice, ale někdy přijde i třeba kousek srdeční chlopně odebraný při operaci Proces mikrobiologického vyšetřování – na všem záleží!!! Některé odběrové soupravy Příklady nádobek • Vlevo klasická zkumavka, např. na sérum, vpravo kontejnerek na střevní parazity Takhle to vypadá, když přijdou vzorky (a blíží se Vánoce J) Časový faktor (tam, kde se provádí přímý kultivační průkaz bakterií • V „den 0“ obvykle pouze přijde vzorek. Provést lze leda mikroskopii, přímý průkaz antigenu ve vzorku či průkaz DNA • V „den 1“ či „den 2“ je k dispozici výsledek primokultivace. Když je podezřelý nebo pozitivní, pokračuje diagnostika do dalšího dne • Negativní výsledky se odesílají v „den 1“ nebo „den 2“, pozitivní v „den dva až „den 5“ podle situace Den 0. (přijatá stolice) Negativní výsledek je za 48h Pozitivní za 72h a více III. Malý atlas některých důležitých mikrobů 1. Virus chřipky 2. Virus vztekliny 3. Virus spalniček 4. Respirační syncyciální virus 5. Virus žloutenky A 6. Virus žloutenky B 7. Adenovirus 8. Virus prostého oparu 9. Staphylococcus aureus „Shlukovec zlatý“ Shlukovec zlatý – příběh • Paní J. K., kuchařka ve studentské menze. Má na ruce puchýř, naplněný žlutobílým hnisem. Nevěnuje mu však pozornost. Bere do ruky knedlíky, které se už nevaří, ale jen prohřívají • Student Miloš s přítelkyní si pochutnají na knedlíkách. Odpoledne mají schůzku … ale co to? Půl hodinu před schůzkou Miloše najednou zničehož nic rozbolelo břicho. Na WC neví, který konec trávící trubice nastavit vstříc míse dřív… Volá přítelkyni – ta má ale pochopení, je na tom stejně… Romantické odpoledne se nekoná… 10. Streptococcus pyogenes „Řetězovec hnisavý“ Řetězovec hnisavý – příběh • Pan Hmoždinka je kutil. Pracoval v dílně, když se uvolnila těžká fošna se svěrákem a spadla mu na nohu. Vznikla velká tržná rána, navíc znečištěná. Pana Hmoždinku odvezli do nemocnice. Ránu chirurgicky ošetřili, ale objevily se vysoké horečky a příznaky sepse. Při reoperaci byl zjištěn zánět svalových obalů (fascií) s nekrózou. Bohužel, veškerá péče nepomohla: noha nakonec musela být amputována. 11. Neisseria meningitidis „Neisserka mozkomíšní“ (meningokok) Neisserka mozkomíšní – příběh • Lucie se už čtyři týdny učila na maturitu z.fyziologie. Vůbec nevycházela z domu a jen seděla na zadnici. U maturity nakonec ze sebe něco vykoktala, a tak odmaturovala úspěšně. • Večer to všichni šli oslavit na maturitní večírek v.tanečním klubu. Bylo tam nakouřeno a tancovalo se do hluboké noci. Druhý den Lucce nebylo dobře, začala mít teploty a pak se objevila i vyrážka. (pokračování) • Až tehdy se nechala odvézt do nemocnice na infekční oddělení. V.sanitce upadla do bezvědomí a lékaři konstatovali rozvrat metabolismu. Po mnoha hodinách intenzivní snahy lékařů se však její stav zlepšil. Byla zachráněna a po dvou týdnech se vrátila domů. Lucku se podařilo zachránit, ale mnoho podobných případů bohužel končí smrtí… 12. Neisseria gonorrhoeae „Neisserka kapavčitá“ (gonookok) 13. Listeria monocytogenes „Listerka sýrová“ 14. Escherichia coli „Escheriška tračníková“ 15. Salmonella enterica „Salmonka střevní“ Salmonela – příběh • Slečna Tereza je mlsná. Dnes si po obědě dala krémový zákusek. Odpoledne ji začalo bolet břicho, a pochopila, že vzdálit se na delší dobu z domu nelze. Navštívila lékaře, ten jí odebral výtěr z řitního kanálu. Za několik dní volali Tereze z územního pracoviště krajské hygienické stanice. Tereza si byla jistá, že za všechno může krémový zákusek. Ukázalo se však, že její podezření bylo falešné… Z čeho to tedy měla? • Viník – jídlo nemůže být krémový zákusek! Neodpovídá totiž inkubační doba, které je u salmonelóz zpravidla dva dny, někdy ale i týden • Viníkem – jídlem se nakonec ukázal být žloutkový věneček, který Tereza zbaštila o dva dny dřív • Lidským viníkem bude pravděpodobně někdo v.cukrárně „U hysterické cukrářky“, kde někdo něco nejspíš zanedbal. Právě teď po tom pátrá oddělení hygieny výživy KHS. Může jít o primární či sekundární kontaminaci jídla. 16. Pseudomonas aeruginosa „Vytrvalka měděnková“ Můj vlastní zážitek s vytrvalkou Pseudomonády napadají i jinak zdravé lidi při porušení anatomické kožní bariéry. Infekce však bývá jen lokální. • 13. 1. 2006, pátek, Padang, Západní Sumatra, Indonésie: as. Zahradníček padá do nezakryté dešťové kanalizace s následkem poměrně velké rány sahající na okostici holenní kosti • O několik týdnů později: rána je intenzivně cítit vytrvalkou, která je následně z rány i vykultivována. Naštěstí je dobře citlivá • Terapie: lokální – ušní kapky otosporin (gentamicin + polymyxin B, obě složky účinné) • Terapie úspěšná Padang 17. Borrelia burgdorferi „Borrelovka burgdorferova“ 18. Mycobacterium tuberculosis „Zvláštnostěnka tuberkulózní“ Příběh TBC • Honza již několik let věděl, že je HIV pozitivní. Věděl, že je zranitelnější než jiní • Přesto ho zaskočilo, že v.poslední době začal kašlat. Po mnoha vyšetřeních se potvrdila miliární (zrnkovitá) forma tuberkulózy. 19. Clostridium perfringens „Uzavřenka pronikající“ 20. Candida albicans „Bělenka bělostná“ 21. Trichimonas vaginalis Bičenka poševní 22. Enterobius vermicularis Roup dětský Prostor pro dotazy • Pokud vás něco napadne později, můžete mne kontaktovat • e-mail: zahradnicek@fnusa.cz • mobil: 777 031 969 • ICQ: Bacil, 242-234-100