1 Biochemické aspekty výživy © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2009 2 Způsob výživy : podle zdroje přijímaného uhlíku: 1/ autotrofní organismy anorganický uhlík ( CO2) zdroj energie: sluneční záření fototropní organismy (rostliny, některé mikroorganismy) 2/ heterotrofní organismy organický uhlík zdroj energie: živiny živočichové 3 Živiny • • • = organické látky: sacharidy bílkoviny lipidy • oxidací živin se uvolňuje volná energie (-AG ) vodíky živin poskytují metabolickou vodu (dýchací řetězec) kromě energie jsou zdrojem stavebních látek těla některé látky v živinách obsažené jsou nepostradatelné (esenciální) 4 Sacharidy : • asi 50 % úhrady energie • cca 17 kJ / g (4,1 kcal / g) • minimum cca 150 g / d • nejsou esenciální (z derivátů je nebytná jen L-askorbová kys.) • obvyklé formy: škrob sacharosa laktosa glykogen (málo: volná Glc) (málo: volná Fru) Bílkoviny : • asi 20 % úhrady energie • cca 17 kJ / g (4,1 kcal / g) • minimum cca 30 g / d • prakticky jediný zdroj dusíku • nezastupitelný zdroj stavebního materiálu těla 6 Lipidy : • asi 30 % úhrady energie • 37 až 39 kJ / g (9,3 kcal / g) • minimum cca 35 g / d • nutné pro střevní resopci lipofilních látek • zdroj esenciálních FA 7 Neenergetické složky : • voda ® základní rozpouštědlo • minerální látky ® iontové rovnováhy • vitaminy ® účast v regulaci metabolismu • vlákniny ® ovlivnění trávení 8 Prvky - deficit I potravní zdroj : Prvek Výsledek deficitu Potravní zdroje prvku železo hypochromní anémie sója, čočka, fazole, játra, zelenina, kvasnice zinek poruchy regenerace tkání, hyperplazie prostaty jádra dýně a slunečnice, maso, vejce, ovesné vločky, celozrnné produkty měď defekty enzymů, narušení pojiva, anémie čočka, fazole, maso, špenát, brambory chrom vadný metabolismus glukosy, vliv na insulin ořechy, maso, sýry, zelenina selen poruchy srdce a svalů, faktor aterosklerózy a zhoubných nádorů celozrnné produkty, ryby, vejce, maso mangan poruchy růstu, kostí kořenová zelenina, ořechy, celozrnné produkty molybden zubní kaz (?) mléko, obilniny, zelenina, ovoce, játra křemík poruchy pojiva, kůže, vlasů, nehtů, kostí rostliny (nejvíc přeslička) jod poruchy štítné žlázy mořské ryby a řasy fluor zvýšený výskyt zubního kazu pitná voda bor psychické změny (?) rostliny 9 Hydrofilní vitaminy a jejich funkce : Vitamin Aktivace Koenzym Funkce B, fosforylace thiamindifosfát oxidační dekarboxylace, kofaktor transketolasy <-... r__. i— oxidasy L-aminokyselin fosforylace, AMP FAD dehydrogen asy pyridoxin fosforylace pyridoxal fosfát aminotransferasy, dekarboxylasy AK nemá zvláštní různé enzymy (krvetvorba) označení nikotinamid AMP, ribosa-P NAD* dehydrogenasy AMP, ribosa-P, NADP( hydrogenace (redukční syntézy) fosforylace pantothenát + další složky koenzym A acylační enzymy, metabolismus MK a AK bíotin co2 karboxybiotin karboxylasy folát + 4H THF přenos jednouhlíkatých zbytků C 0>, Fe2+ nemá zvláštní prokolagenhvdroxvlasa označení \ 10 Doporučené denní dávky vitaminů (mg) : Muži Ženy+++ Retinou (vitamin A) 1,0 0,8 Kalcioí (cholekalcifcrol, vit. D3) 0,005 0,005 Tokoferol (vit. E) 10,0 8,0 Fylochinon (vit. K) 0,065" Thiamin (vit. Bi) 1,5 1,1 Riboflavin (vit. B2) 1,7 1,3 Nikotinamid (vit. PP) 19,0 15,0 Pyridoxin (vit. B6) 2,0 1,6 Folát (kyselina listová) 0,20 0,18 Pantothenát (kyselina pantothenová) asi 10 asi 10 Biotin (vit. H) ++ ++ Kobalamin (vit. BP) 0,002 0,002 Askorbát (vit. C) 60,0 j 60,0 těhotné a kojící ženy: + 25 % biotin: dle syntézy ve střevě - většinou není nutný Základní energeticky výdej („ZEV") : Harris - Benedict (1919) : princip výpočtu: ZEV = a + b • hmotnost (kg) + c • výška (cm) - d • věk (roky) a, b, c, d ® konstanta/koeficienty (odlišné pro muže a ženu) s věkem se ZEV snižuje (odečítáme „ d • věk ") matematicky: rovnice je polynom prvního stupně se třemi proměnnými (proměnné = hmotnost, výška, věk) Základní energetický výdej (ZEV) = bazální metabolismus (BM) Basal energy expenditure (BEE) = basal metabolic rate (BMR) 12 Bazálni metabolismus (BM) : =~základní"energetický"výdej~(ZEV) energetický součet reakcí, uvolňujících energii bdělý stav (spící ® spotřeba energie < BM) nikoliv aktivita: fyzická (® násobení faktorem aktivity: 1,2 ... 1,3 ) trávicí (® „specificko-dynamický účinek bílkovin": 1 mol urey ® 3 mol ATP ) emocionální 50 kg ® 5.000 kJ = 5 MJ 70 kg ® 7.000 kJ = 7 MJ 13 Bazálni metabolismus (BM) : BM (kJ/d) = hmotnost (kg) * 100 • vzestup tělesné teploty o 1oC ® + 15 % BM • faktor aktivity: upoután na lůžko ® 1,2 neupoután na lůžko ® 1,3 • trauma faktor: malá chirurgie ® 1,2 závažný výkon ® 1,35 sepse ® 1,6 těžké popáleniny ® 2,1 14 Bazálni metabolismus („BM") : BM (kJ/d) = hmotnost (kg) • 100 tělesná hmotnost klid lehká práce těžká práce BM 1,3 • BM 1,4 • BM 1,5 • BM 50 kg 5 MJ 6,5 MJ / d 7 MJ / d 7,5 MJ / d 70 kg 7 MJ 9,1 MJ / d 9,8 MJ / d 10,5 MJ / d 15 Ovlivnění energetické potřeby : fyzická aktivita štítná žláza těhotenství / laktace věk: relativně nejvyšší potřeba je v 5 letech • • • • 16 Využitelná energie : 1 g cukru 17 kJ (4,1 kcal) 1 g aminokyselin 17 kJ (4,1 kcal) 1 g tuku 37 - 39 kJ (do 9,3 kcal) závislost na délce řetězce mastných kyselin 17 vr Živiny - rekapitulace : kJ / g energie / d minimum / d sacharidy ~ 17 ~ 50 % 30 g bílkoviny (AA) ~ 17 ~ 20 % 150 g lipidy ~ 37-39 ~ 30 % 35 g t nalačno: ~ 55 % FFA ~45 % endogenní Glc ▼ (AA nebo ketolátky jen nepatrně) „spalná tepla" : • energie uvolněná není shodná s energii nabídnutou • bílkoviny: 3 moly ATP / 1 mol močoviny AA = aminokyseliny 18 Zjednodušení údajů o obsahu energie : M (g / mol) kJ / g Glu, Fru 180,16 1* ~ „17" ! ) So 182,17 Xy 152,15 So = sorbitol = glucitol Xy = xylitol So + Xy jsou polyoly, cukerné alkoholy Cukr a tuk: 1/ glukosa je (aerobně) metabolizována na acetyl-CoA. Jeho nadbytek, neodbouraný v Krebsově cyklu, může být přeměněn na mastné kyseliny (ev. na cholesterol) a ty zabudovány do triacylglycerolů. Z cukru vzniká tuk. 2/ mastné kyseliny z triacylglycerolů skýtají acetyl-CoA. Ten (kromě tvorby ketolátek v játrech a syntézy cholesterolu) nemůže být metabolizován jinak než v Krebsově cyklu, kde však je zcela odbourán za vzniku CO2, redukovaných koenzymů („redukčních ekvivalentů") a energie. Z tuku tedy nelze cukr vytvořit. 3/ pro tvorbu glukosy v kritických stavech má proto zásadní význam katabolismus bílkovin, poskytující glukogenni aminokyseliny. 20 Bílkovina a dusík : (nebo průměrná kombinace AA) % dusíku 16 % = 16 / 100 ® převrácená hodnota : 100 / 16 = 6,25 6,25 AA = aminokyseliny g = gram N = dusík 21 22