Otázky ke zkoušce pro 4.ročník oboru ZUBNÍ LÉKAŘSTVÍ z předmětu: „Hygiena, preventivní lékařství, epidemiologie“ A. Hygiena a preventivní lékařství Otázky k úvodní přednášce (doc.Fiala) – 1-4: 1) Determinanty zdraví, vymezení jejich síly, modely různých kombinací působení (v souvislosti genetickými dispozicemi) a výsledné dopady na zdraví jednotlivce a jeho časový vývoj. 2) Podstata a zaměření preventivního lékařství, náplň a cíle oboru, definice podoborů „hygiena“, „epidemiologie“, základní druhy prevence, vysvětlení podstaty a vzájemných rozdílů, příklady co patří do jednotlivých typů 3) Kardiovaskulární onemocnění (zejména ateroskleróza a její důsledky) – epidemiologie, etiologie, prevence. Rizikové faktory aterosklerózy, jejich dělení, ovlivnitelnost, jednotlivý podrobnější popis s přihlédnutím k jejich významu. 4) Rakovina – epidemiologie, etiologie, prevence. Hlavní rizikové faktory podrobnější popis s přihlédnutím k jejich významu (popis dle faktorů). Dále popis dle nádorů - Rizikové faktory ochranné faktory pro nejdůležitější konkrétní nádory. Otázky k výživě - přednáška 2(prof. Brázdové) (ot. 5-11), cičení mgr.Forejta (ot.12-14) 5) Výživová doporučení v prevenci nemocí hromadného výskytu 6) Kardiovaskulární nemoci a výživa 7) Zhoubné nádory a výživa 8) Osteoporóza a výživa 9) Výživa a obezita 10) Nutriční anémie a železo ve stravě 11) Potravinová pyramida jako forma českého výživového doporučení 12) Vláknina, její zdroje, doporučené denní množství ve stravě 13) Co je to živina, druhy živin.Obecný popis základních funkcí hlavních živin v lidském organismu. 14) Voda, její funkce v těle, doporučený příjem, vhodné zdroje tekutin. Otázky k tématu „Práce a zdrav“ – přednáška č.3 prof.Hrubé ( ot.15-22): 15) Ergonomie: význam, oblasti využití, příklady 16) Zdravotní rizika spojená s trvalou prací vsedě 17) Nemoci z povolání a nemoci související s prací – charakteristika 18) Riziková pracoviště, úkoly spojené s ochranou zdraví pracujících 19) Hlavní rizikové faktory ve zdravotnictví 20) Rtuť – formy, způsoby expozice 21) Rtuť – zdravotní následky expozice 22) Rtuť – hlavní typy opatření pro omezení expozice lidí a kontaminace životního prostředí Otázky k tématu „Kouření a orální zdraví“ – cvičení prof.Hrubé (ot. 23-28): 23) Hlavní příčiny nemocnosti a úmrtnosti kuřáků 24) Kouření a zubní kaz: epidemiologie, etiologie 25) Kouření a parodontóza: epidemiologie, etiologie 26) Tabák a ostatní nemoci v oblasti hlavy a krku: epidemiologie, etiologie 27) Program 4A / 4P v praxi zubního lékaře 28) Možnosti medikamentózní podpory při odvykání kouření Otázky k tématu „Primární prevence v péči o chrup“ – cvičenídr. Matějové (ot. 23-28): 29) Co je to výchova ke zdraví a jaké činnosti zahrnuje. 30) Na koho je výchova ke zdraví zacílena - výhody ,nevýhody některých cílových skupin 31) Projekt zdravé zuby - co je cíl a obsah projektu 32) Programy podpory zdraví v ČR ( příklady ) 33) Programy primární prevence v zahraničí( příklady) Otázky k tématu „Kompenzace jednostranné zátěže - cvičení mgr.Daňkové (ot. 23-28): 34) Z jakého hlediska je nevhodná jednostranná zátěž při práci zubního lékaře? 35) Co je nejčastěji příčinnou funkčních poruch pohybového aparátu? 36) Jak vzniká svalová dysbalance a jaké jsou její projevy? 37) Ke kterým posturálním změnám dochází při nevhodné pohybové zátěži (v zubním lékařství)? 38) Co je to hluboký stabilizační svalový sytém a jaký je jeho význam v rámci vertebrogenních obtíží? 39) Jak lze kompenzovat jednostrannou zátěž při práci zubního lékaře? 40) Jaká pohybová aktivita je nejvhodnější? 41) Jaké jsou nejdůležitější zásady při protahování zkrácených svalů a posilování svalů oslabených? 42) Jak souvisí dýchání s kompenzací jednostranné zátěže? 43) Jaké je optimální držení těla? B. EPIDEMIOLOGIE (INFEKČNÍ) 1) Proces šíření nákazy 2) Zdroj nákazy 3) Cesty přenosu nákazy 4) Sterilizace zdravotnického materiálu 5) Chemické dezinfekční prostředky; zásady správné dezinfekce 6) Očkování 7) Protiepidemický režim na stomatologickém pracovišti 8) Manipulace s biologickým materiálem 9) Nemocniční nákazy 10) Epidemiologie střevních nákaz bakteriálního původu 11) Epidemiologie střevních nákaz virového původu 12) Epidemiologie hepatitidy A 13) Epidemiologie hepatitidy E 14) Epidemiologie hepatitidy B a D 15) Epidemiologie hepatitidy C 16) Epidemiologie AIDS 17) Epidemiologie vzdušných nákaz bakteriálního původu 18) Epidemiologie chřipky 19) Epidemiologie akutních respiračních onemocnění 20) Epidemiologie herpesvirových infekcí