BC_1h_HbA1c_27102010 1 Glykovaný hemoglobin HbA1c Petr Breinek 2 Názvosloví HbA1c βN-1-deoxyfruktosyl hemoglobin DOF hemoglobin stabilní adukt glukózy s N-terminální aminoskupinou valinu β-řetězce hemoglobinu 3 Návrh (IFCC-IUPAC C-NPU): Hemoglobin beta chain(Blood)-N-(1deoxyfructos-1-yl)hemoglobin beta chain Jednotky: místo % → mmol/mol 4 Vyšetření se užívá ke: • Sledování stavu diabetu mellitu • Kontrole účinnosti léčby HbA1c 5 • Udržet koncentraci glukózy co nejblíže fyziologickým – normálním hodnotám • Snížit riziko diabetických komplikací (zrak, ledviny, kardivaskulární a nervové choroby) Cíl léčby diabetu 6  HbA1c odpovídá dlouhodobému stavu koncentrace glukózy v krvi (průměrný poločas života erytrocytů je 60 dní → koncentrace HbA1c odráží průměrnou koncentraci glukózy v průběhu předcházejících 2-3 měsíců)  HbA1c neodpovídá aktuální hodnotě glykémie, jejímu poklesu nebo zvýšení (glykémie může velmi kolísat beze změn HbA1c) Co je vyšetřováno? 7  Přítomnost abnormálního typu hemoglobinu (např. thalasemie)  Hemolýza  Těžké krvácení Co může ovlivnit hodnocení vyšetření HbA1c 8 Glykace proteinů chemická vazba sacharidů na N-koncové aminokyseliny proteinů (neenzymová reakce) in vivo- vznikají glykované (modifikované) proteiny se závažnými patobiochemickými důsledky in vitro- hnědnutí proteinů v přítomnosti sacharidů 9 Glykovaný hemoglobin Vzniká glykací- neenzymovým navázáním glukózy k hemoglobinu Erytrocyt Glukóza Hemoglobin 10 HbA0 HbA1c Val His Leu Thr Pro Glu Gluc Val His Leu Thr Pro Glu Glu Lys Ser . . . . Glu Lys Ser . . . . HbA1c vzniká glykací na N-konci ß-řetězce hemoglobinu Glykována je první AK - Val ß-chain 11 Glykace hemoglobinu - rychlá tvorba labilní Schiffovy báze - pomalý Amadoriho přesmyk za vzniku stabilního ketoaminu - H2O Glukosa Aldimin (Schiffova báze) Amadoriho přesmyk Ketoamin Hb-N CH C C C C CH2OH H OH OH H H HO H 2 O Hb-N C H C C C C CH2OH OH H OH OH H H H HO Hb-NH 2 + O C H C C C C CH2OH OH H OH OH H H H HO 12 Karbonylové skupiny produktů glykace zvolna reagují s aminoskupinami dalších proteinů za vzniku vysokomolekulárních tzv. produktů pozdních fází glykace (AGE, advanced glycation end-products) AGE 14 Faktory ovlivňující neenzymovou glykaci proteinů • koncentrace sacharidů a proteinů a jejich kolísání (koncentrace proteinů v krvi relativně konstantní, rychlost glykace je úměrná koncentraci sacharidů) • doba expozice • biologický poločas daného proteinu • teplota 15 Hemoglobiny Hb HbA0 HbA1 HbA1a HbA1b HbA1c HbA ( ßß) HbA2 ( ) HbF ( ) 96% <2%2-3% Normální Hb u dospělých Fetální Hb Neglykovaný Glykovaný 94% - hlavní glykovaný Hb -> 20 let využíván pro kontrolu glykémie 5% 16 Odběr a analyzovaný materiál • Krev (B) - odběr do EDTA Stabilita: 2d (+20 až +25°C) 1t (+4 až +8°C) 1r (<-20°C lépe při -80°C) 18 Referenční meze B-HbA1c 2,8-4,0 % Kompenzace diabetu IFCC,2004 do 2004 Výborná < 4,5 % < 6,5 % Uspokojivá 4,5 - 6,0 % 6,5 - 7,5 % Neuspokojivá > 6,0 % > 7,5% 19 Jednotky měření (vyjadřování výsledků) % (např. 4,5%) mmol/mol (např.45 mmolHbA1c/mol Hb) 20 Metody stanovení 1. Referenční metody IFCC, 2002 Izolace a hemolýza erytrocytů (+ odstranění labilních pre-HBA1c) Enzymové štěpení hemoglobinu (endoproteináza Glu-C) Analytické měření (detekce glykovaných hexapeptidů) a) HPLC/ESI /MS b) HPLC/CE c)RM DCCT (Diabetes Control and Complication Trial, USA,v programu NGSP=The National Glycohemoglobin Standardization Program) 21 CRM: IRMM 466 IRMM 467 (směs čistých HbA0 a HbA1c) Přesnost měření a nejistota Opakovatelnost CV=1,05 % Reprodukovatelnost CV=1,8 % Kombinovaná standardní nejistota primárních kalibrátorů 0,63 % TMU (teoretická):4% 23 2. Doporučené metody: a) Chromatografické  HPLC (vysokoúčinná kapalinová chromatografie)  LC (nízkotlaká kapalinová chromatografie) Afinitní chromatografie (aminofenylboronátová) IEC (kapalinová chromatografie s výměnou iontů) 24 HPLC Tosoh 25 26 b) Elektroforetické ELFO (elektroforéza) IEF (izoelektrická fokusace) CE a HPCE (kapilární elektroforéza) 28 c) Imunoanalytické IT (imunoturbidimetrie) TINIA (Turbidimetric Inhibition Immunoassay) (Imunoinhibiční turbidimetrie) IN (imunonefelometrie)