1 Ochrana veřejného zdraví Doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Bc 3.r: Všeobecná sestra + Porodní asistentka 2 Ochrana veřejného zdraví nSestry: n 1 hod týdně (14 hodin = 7 dvouhodinovek), kolokvium nPorodní asistentky: n 1 hod týdně (14 hodin = 7 dvouhodinovek), kolokvium Semináře = povinná výuka Tzv. omluvené absence zůstávají absencemi! Tzv. „nahrazovaní“ není poskytováno, nezajišťujeme. 3 Program 1)Principy ochrany a podpory zdraví. Možnosti prevence nemocí, její typy. Prevence kardiovaskulárních onemocnění, prevence rakoviny (19.10. – doc.Fiala) 2)Intervenční programy v primární prevenci (25.10.- dr.Matějová) 3)Výživa v ochraně zdraví a prevence nemocí. Možnosti hodnocení výživy jednotlivce (1.11. – mgr.Forejt) 4)Nadváha a obezita jako významné zdravotní riziko. Způsoby hodnocení výživového stavu jednotlivce (8.11. – mgr.Forejt) 4 5)Pohybová aktivita v ochraně veřejného zdraví (15.11.- dr.Řimák) 6)Ochrana zdraví před vlviy zevního prostředí – fyzikálními, chemickými, biologickými (22.11.- doc. Šimůnek) 7)Nekouření jako významný způsob ochrany zdraví (29.11.- prof. Hrubá) 8) Na čem závisí naše zdraví: Zděděné dispozice Úroveň zdraví Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Sociální a ekonomické faktory 6 Ochrana zdraví: nOchrana před škodlivými vnějšími vlivy nPodpora a posilování zdraví, odolnosti 7 Ochrana zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) nOčkování nOchrana zdraví při práci, hygiena práce nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena a další protiinfekční opatření nMonitoring kvality potravin nZdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) 8 DRUHY PREVENCE Podstata: Úrovně prevence: Primární Sekundární Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku 9 Ochrana zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) nOčkování nOchrana zdraví při práci, hygiena práce nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena a další protiinfekční opatření nMonitoring kvality potravin nZdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) 10 2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: n(Celo)populační přístup nIndividuální přístup (strategie „vysokého rizika) Prevence kardiovaskulárních nemocí AHD0501-01-07-001 Ateroskleróza společný jmenovatel a příčina hlavních kardiovaskulárních onemocnění nICHS – ischemická choroba srdeční nIschemická cévní mozková příhoda (mrtvice) nIschemická choroba dolních končetin Důsledek: IM (infarkt) Časový vývoj aterosklerózy AHD1004-01-031 Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol v plasmě § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Tabák nNejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro srdečně – cévní i nádorová onemocnění n Principielně velmi snadná ovlivnitelnost n Škodí i v nejmenší dávce Strava a riziko aterosklerózy § Složení a množství tuků (MK) § Energetický příjem (nadměrný) § Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) nNasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) nNenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! § Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Prevence kardiovaskulárních onemocnění Společné doporučení českých odb.společností § Poradit ve výběru potravin tak, aby si dokázali sestavit jídelníček představující nejnižší riziko vzniku KVO § Zdravá strava snižuje riziko více mechanismy, včetně: nSnížení hmotnosti nSnížení TK nSnížení krevních lipidů nOvlivnění glykémie nSnížení náchylnosti k trombóze www.athero.cz Doporučení stravy pro prevenci KVO § Strava musí být pestrá § Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 nOvoce a zelenina nCelozrnné obilniny a chléb nMléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nRyby § Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: § Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO § Tuky: nTuky = 25-35% příjmu energie nNasycené – do 7% celk. energie nPříjem cholesterolu < 200mg denně nNasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA § Při zvýšeném LDL-chol dopor. fytosteroly 2g/den Výživová doporučení ve formě potravinové pyramidy obilniny ovoce zelenina mléko maso vrchol Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí Zelenina 3 - 5 porcí Ovoce 2 - 4 porce Mléko, mléčné výrobky 2 - 3 porce Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny 1 - 2 porce Tuky, cukr sůl pouze střídmě Každodenní strava má obsahovat všechny hlavní potravinové skupiny v určitém poměru, vyjádřeném graficky pyramidou a rovněž numericky doporučeným počtem porcí. Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr § Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys. Doporučení pohybové aktivity nProvozovat pravidelně rekreačně-sportovní aktivitu: 5 nebo více dní v týdnu Frekvence: Trvání 1 aktivity: 30 min, lépe 45 min Intenzita: Střední (> 60 % max. SF) nDalší cesty jak zvýšit aktivitu: § Do schodů místo výtahu § Do práce pěšky, na kole…. § Zacvičit si v pracovní přestávce § Vytvořit plán aktivit, zaznamenávat § Pořídit si a nosit krokoměr §Jízda na rotopedu při sledování TV Typ aktivity: Vytrvalostní, aerobní Max.SF (srdeční frekvence) = 220 - věk Alkohol – RR spojené s konzumací do 25 g/den RR koronárně-srdečního onemocnění ve vztahu k alkoholu Obsah alkoholu v různých nápojích Funkce cholesterolu: nStavební kámen každé buňky (membrána) nTvorba steroidních hormonů (hormony kůry nadledvinek, pohlavní hormony) Pozitivní: nZáklad žluče (důležitá pro trávení) Škodlivá – je-li ho v krvi příliš: nAteroskleróza (ukládání do stěny tepen jako cholesterolový plát) Riziko aterosklerózy dle cholesterolu v krvi Druhy cholesterolu v krvi nCelkový cholesterol (TC) nLDL-cholesterol (LDL-C) nHDL-cholesterol (HDL-C) < 5 mmol/l, u rizik. < 4,5 mmol < 3 mmol/l, u rizik. < 2,5 mmol > 1 mmol/l Cholesterol v ČR nPrůměr v populaci dospělých: 6 mmol/l nPodíl populace s hladinami vyšší než doporučená hodnota: 70% Na čem závisí hladina krevního cholesterolu nIndividuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) nStrava: ØSložení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) ØMnožství cholesterolu v potravě ØLátky ovlivňující vstřebávání cholesterolu nPohybová aktivita nNadváha a obezita Metabolismus cholesterolu Obrázek4 Střevo Žaludek Játra Obrázek6 Periferní tkáně Krevní oběh Žluč Vstřebávání ze střeva Cholesterol ve střevě: Z potravy 0,3 g/den (Vstřebá se 95 %) Ze žluči 1-2 g/den 5 % se vyloučí stolicí LDL-receptory Možnosti snižování cholesterolu v krvi nDietetická opatření nZvýšení pohybové aktivity nLéky (zejm. statiny) ØVhodné složení tuků ØFunkční potraviny s obsahem fytosterolů ØDostatek celozrnných potravin, zeleniny a ovoce, luštěnin Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] nUdržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: nHmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 Hodnocení hmotnosti podle BMI: Krevní tlak < 120 Systolický TK Diastolický TK Kategorie < 80 120 - 129 80 - 84 85 - 89 > 90 130 - 139 > 140 Optimální Normální Vysoký normální Hypertenze Rakovina: epidemiologie, etiologie, prevence C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Rakovina - epidemiologie n26,7 % ze všech úmrtí nV ČR ročně přes 70 tis. nových případů, ve stejné době 28 tis zemře (letalita 39,2 %?) nPostihne každého 3.člověka (onemocnění) nAle bez dg.C44: letalita 54,3 %! nVe věkovém rozmezí 45-64r. Ale zodpovídá za 50% všech úmrtí! (EU) Muži: Ženy: 1.Plíce - 26,7 % 2.Kolorektum – 15,8 % 3.Prostata - 8,9 % 4.Slinivka - 6,0 % 5.Žaludek – 4,8 % 6.Ledviny – 4,6 % 7.Játra – 3,4 % 8.Moč. Měchýř – 3,0 % ---------------------- Těchto 8 = celk: 73,2 % Pořadí nádorů dle úrtnosti 1.Prs – 15,4 % 2.Kolorektum – 14,3 % 3.Plíce – 11,0 % 4.Slinivka - 7,0 % 5.Vaječníky – 6,0 % 6.Žaludek – 4,3 % 7.Ledviny – 3,5 % 8.Žlučník – 3,0 % ---------------------- Pohlavní orgány celkem: 14,3% Tyto všechny nádory = celk: 72,8 % 1. ETIOLOGIE Co způsobuje vznik nádorů? Dvojí možný způsob popisu rizik pro vnik rakoviny: a)Dle faktorů b)Dle nádorů Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory – kolika % 0 5 10 15 20 25 30 35 40 % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 % Kouření nNejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) nV kouři cigaret 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) nCigarety klasifikovány jako karcinogen třídy I (=prokázaný humánní) nProkazatelně zvyšuje rizike nejméně 10 druhů nádorů kouření 2 tabulka 2 - zelenina tabulka 3 - maso tabulka 4 - mléko tabulka 5 - tuky tabulka 6 - cukry a sůl tabulka 8 - alkohol tabulka 9 - suplementa tabulka 10 - obezita tabulka 12 - pohyb Podle nádorů Plíce Zvyšuje riziko Chrání n nCigaretový kouř (i pasivně) - atrib > 85 % nRadon (- atrib 10- 14 % ) nZelenina a ovoce nNe suplementa! (obzvláště ne u kuřáků) Prs Zvyšuje riziko Chrání nMenarché <12r. nNuliparita nebo první porod >30r. nPozdní menopauza nFamiliární výskyt ca prsu nVětší výška nExogenní expozce estrogenům nRadiace prsu ----------------------------------------------- nAlkohol (už 1 dávka/den) nObezita (pro postmeno ca) nTuky nikoliv nPohyb nLaktace Kolorektum Zvyšuje riziko Chrání n nRodinný výskyt nObezita nAlkohol nMaso (červené), uzeniny nKouření n nAcylpyrin a ostatní nesteroidní protizánětlivé nKalcium, vit.D (pozor prostata) nPostmeno. horm. terapie nPohyb nZelenina a ovoce Endometrium Zvyšuje riziko Chrání n nProlongovaná expozice estrogenům nObezita nČervené maso, saturovaný tuk n nPohyb nZelenina a ovoce nVláknina ze stravy? Cervix Zvyšuje riziko Chrání n nExpozice papiloma virům nKouření nObezita n nZelenina a ovoce? n Prostata Doporučení: n5 a více porcí rozmanité zeleniny a ovoce každý den nLimitovat červené maso a mléčné výrobky nDostatek pohybu nUdržovat přiměřenou hmotnost Zvyšuje riziko Chrání n nMaso červené nPříliš mnoho Ca (suplementa) nObezita n nZelenina (rajčata, luštěniny) a ovoce nPohyb nVit E? Ledviny Zvyšuje riziko Chrání n nObezita nKouření n obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org A co důležité pro riziko není, apod. nZbytky pesticidů v potravinách nKonzervační a jiné látky, tzv. É-čka nSuplementa, vitamínové přípravky nKáva, čaj nUmělá sladidla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nezaměřovat se na speciální druhy potravin… Doporučení pro prevenci Evropský kodex proti rakovině 1.Nekuřte! Pokud kouříte, přestaňte. Pokud nemůžete přestat, nekuřte v přítomnosti dětí. 2.Vyvarujte se obezity 3.Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost 4.Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v 5 porcích. 5.Jestliže pijete alkohol snižte spotřebu na 2 dávky denně (muž), 1 dávku (žena) 6.Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření European Code Against Cancer – version 3, 2003 Evropský kodex proti rakovině (11 bodů– 7+4) 7.Dodržovat pravidla ochrany před rakovinotvornými látkami 9.Ženy od 50 let – prsy - screening - mamografie 10.Muži a ženy od 50 let – screening kolerektálního karcinomu 11.Očkování proti hepatitidě B European Code Against Cancer – ver. 3, 2003 8.Ženy od 25 let –screening čípku Programy veřejného zdravotnictví, kterými lze předcházet vzniku rakoviny nebo zvýšit pravděpodobnost vyléčení: obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org RECOMMENDATION 1 TĚLESNÁ HMOTNOST, TĚLESNÝ TUK Být co nejvíce štíhlý v rámci normálního rozmezí nUdržovat hmotnost v normálním rozmezí BMI = 18.5 – 25 (WHO) nPopulační medián BMI by měl být mezi 21 a 23 nPro děti jsou speciální percentilové grafy nSměřovat (přes detství a adoledcenci) aby v dospělosti byla hmotnost k dolnímu konci rozmezí nVyvarovat se přírůstku hmotnosti a zvýšení obvodu břicha v dospělosti RECOMMENDATION 2 POHYBOVÁ AKTIVITA Být fyzicky aktivní jako součást každodenního života nMírná fyzická aktivita (ekvivalent rychlé chůze) přinejmenším 30 minut každý den nPo zlepšení kondice se snažit o 60 a více minut mírné aktivity, nebo 30 či více minut intenzivnější aktivity každý den nLimitovat sedavé návyky jako sledování TV nPrůměrná PAL by měla být nad 1.6 PAL = celkový energ.výdej x basální metabalosmus, „sedavý“ – sedentary = 1.4 RECOMMENDATION 3 POTRAVINY A NÁPOJE PODPORUJÍCÍ NABÍRÁNÍ VÁHY Omezit konzumaci energeticky bohatých potravin Nepít sladké nápoje nPrůměrná energetická densita stravy by měla být snížena ke 125 kcal / 100g RECOMMENDATION 4 ROSTLINNÉ POTRAVINY Jíst převážně potraviny rostlinného původu nJíst nejméně 5 porcí (min. 400g) rozmanitosti neškrobové zeleniny a ovoce každý den nJíst relativně nezpracované cerálie a luštěniny s každým jídlem nLimitovat rafinované škrobové potraviny (refined starchy foods) RECOMMENDATION 5 ŽIVOČIŠNÉ POTRAVINY Limitovat konzumaci červeného masa a vyhýbat se konzumaci masných výrobků (processed meat*) nLidé, kteří jedí červené maso konzumovat méně než 500g týdně, a velmi málo (pokud vůbec) zpracovaného (processed)* nPopulační průměrná konzumace červeného masa by neměla přesáhnout 300 g týdně *Processed = meat preserved by smoking, curing or salting, or addition chemical preservatives RECOMMENDATION 6 ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Limitovat konzumaci alkoholu nLidé, kteří jedí konzumují alkohol, omezit konzumaci na max. 2 dávky denně pro muže a 1 dávku pro ženy *1 dávka = 10-15g etanolu RECOMMENDATION 7 UCHOVÁVÁNÍ, ZPRACOVÁNÍ, PŘÍPRAVA Limitovat konzumaci soli Vyvarovat se plesnivých potravin nVyvarovat se solí konzervovaných a slaných potravin, konzervovat potraviny bez použití soli (Preservation, Processing, Preparation) nLimitovat spotřebu soli na méně než 6 g (2.4g sodíku) denně nNejíst plesnivé potraviny RECOMMENDATION 8 POTRAVINOVÉ DOPLŇKY Zaměřit se na naplnění výživových požadavků stravou samotnou nPotravinové doplňky nejsou doporučeny pro prevenci rakoviny (Dietary Supplemets)